Marihuana da ili ne

Suđenje Huanitu Lukstetiću: Može li se u kućnoj radinosti napraviti ulje kanabisa s 90 posto THC-a

Fiore Vežnaver

Huanito Luksetić i Goran Zakrajšek dolaze na sud s odvjetnicom Monikom Mihelić  / snimio V. KARUZA

Huanito Luksetić i Goran Zakrajšek dolaze na sud s odvjetnicom Monikom Mihelić / snimio V. KARUZA

Vještačenje je pokazalo da se iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića – samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća – ekstrakcijom moglo dobiti čisti THC od kojeg bi se dobilo ulje kanabisa s prosječnim udjelom od 58 posto THC-a, a optuženik je tvrdio da je uzimao gram ulja dnevno s čak 90 posto THC-a



Da bi se dobilo ulje kanabisa s 90 posto THC-a, a optuženik je tvrdio da je uzimao gram takvog ulja dnevno iz vlastite proizvodnje, potreban je, po mom mišljenju, laboratorij. Ulje takvih karakteristika ne može se napraviti u kućnoj radinosti, u uvjetima kućne proizvodnje. Jer, 90 posto je vrlo visoka koncentracija i takvo ulje može se dobiti jedino pročišćavanjem u farmaceutskim i kemijskim industrijama. Prema analizama u našem Centru, utvrdili smo da se u kućnim uvjetima može dobiti ulje kanabisa s maksimalno 72 posto udjela THC-a.


Izjavila je to jučer toksikološka vještakinja Ines Gmajnički u svom iskazu u nastavku suđenja 39-godišnjem Huanitu Luksetiću iz Bregi kod Matulja i njegovom sumještaninu, 45-godišnjem Goranu Zakrajšeku. Luksetića se tereti da je u krugu obiteljske kuće na Bregima držao 15 kilograma marihuane radi prodaje na ilegalnom tržištu, a zajedno sa Zakrajšekom uzgojio 11 stabljika indijske konoplje radi proizvodnje marihuane, s namjerom da se ona proda. Huanito Luksetić od početka tvrdi da je bio prisiljen uzgajati konoplju kako bi spasio svoj život i zdravlje. Još od uhićenja naglašava da je – kao oboljeli od multiple skleroze – uzgoju konoplje i uzimanju kanabisovog ulja pristupio kad je već probao sve u liječenju.


Optužba zadovoljnija


Vještakinja iz Centra za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja »Ivan Vučetić« u Zagrebu pozvana je nanovo u sudnicu kako bi dala dodatna pojašnjenja i osvrnula se na primjedbe obrane na nalaz dopunskog toksikološkog vještačenja, kojim mnogo više može biti zadovoljna optužba jer se može tumačiti da predstavlja vjetar u leđa inkriminacijama. Vještačenje je, naime, pokazalo da se iz dijela biljne materije zaplijenjene od Luksetića – samo iz cvjetnih vrhova i pripadajućeg lišća – ekstrakcijom moglo dobiti 887, odnosno 990 grama čistog THC-a, ovisno o tome koja se prosječna koncentracija THC-a u materiji uzima kao temelj za izračun. U nalazu se navodi da bi se od 887 grama čistog THC-a dobilo oko 1.538 grama ulja kanabisa s prosječnim udjelom od oko 58 posto THC-a, a od 990 grama 1.716 grama ulja istih karakteristika.




»S obzirom na izjavu okrivljenika da je koristio gram ulja kanabisa dnevno, količina od 1.538 grama ulja kanabisa dostajala bi za isto toliko dana, odnosno 51,3 mjeseca, a količina od 1.716 grama ulja za 57,2 mjeseca (dakle, između četiri i pet godina, op.n.)«, zaključuje se u nalazu kojeg potpisuje Gmajnički.


Ulje nije pronađeno


Vještakinja je jučer u sudnici odbacila primjedbe obrane, uz ostalo i prvu, da nije specificirala metodu kojom je utvrdila stupanj THC-a u materiji dostavljenoj na vještačenje. Objasnila je da joj nije dostavljeno kanabisovo ulje kojeg je proizvodio glavnooptuženik jer, koliko zna, ono nije ni pronađeno, tako da o nekim detaljima može govoriti samo uz ograde. No, njena iskustva govore da se u kućnim uvjetima može dobiti kanabisovo ulje s maksimalno 72 posto, a prosječno sa 60-ak posto THC-a. Odgovarajući na pitanje Huanitove odvjetnice Monike Mihelić, vještakinja je kazala da postoji više metoda za određivanje stupnja THC-a. »Od svih ćete dobiti isti rezultat, ovisno što tražite«, ustvrdila je Gmajnički.


– U kućnim uvjetima i nije moguće odrediti postotak THC-a, potrebna je sofisticirana oprema. Tako da niti jedan takav proizvođač ne zna koliko ima THC-a u njegovom produktu – konstatirala je vještakinja. Upitana koliku je maksimalnu dozu kanabisovog ulja, kao oboljeli od multiple skleroze, Luksetić mogao uzeti, Gmajnički je najprije ukazala da to zapravo i nije pitanje za nju, ali da se, promatrano iz kuta toksikologije, u načelu smatra da THC ne uzrokuje smrt. No, bilježe se ozbiljni slučajevi intoksikacije. THC, glavna psihoaktivna tvar u cannabisu, ne izaziva pravu, fizičku toleranciju, kao neke druge droge opijatskog tipa, primjerice, heroin, objasnila je vještakinja.


Neurologinja zapela


Za materiju, kanabis dostavljen na vještačenje, kazala je da se ne bi decidirano izjašnjavala o uvjetima uzgoja, ali da se može pretpostaviti da je uzgajan u uvjetima zatvorenog tipa, zbog izgleda. Konoplja uzgojena na otvorenom obično je puno viša.


– Bila je uzgajana u optimalnim uvjetima, što se vidi i sadržaja THC-a, koji je relativno visok – zaključila je vještakinja.


– Ne, konoplja koja mi je oduzeta uzgajana je vani – reagirao je Huanito Luksetić, dodajući da će se šire osvrnuti na sve na kraju glavne rasprave.


Trebala je jučer biti saslušana i neurologinja dr. Vesna Šerić, koja je dala svoj pismeni nalaz i mišljenje na osnovu nalaza magnetne rezonance mozga kojoj je u međuvremenu podvrgnut Huanito Luksetić, ali ju je u dolasku na sud spriječio kvar na vozilu na autocesti Rijeka – Zagreb. Da će se Huanito podvrgnuti novoj magnetskoj rezonanci, kako bi se tim pregledom uvidjelo da li se, nakon tretmana ekstraktom kanabisa, promijenilo na bolje njegovo stanje s multiplom sklerozom, obrana je najavila tijekom suđenja pa je to i obavljeno.


Neurološka vještakinja navela je mišljenje da je »klinički status bez bitnih promjena«, no prije toga je nanizala i više stručnih zaključaka, ne toliko razumljivih laicima, tako da se sutkinja Tatjana Čargonja složila s obranom da se neurologinja nanovo pozove na suđenje, objasni svoj nalaz i stručne pojmove te pojednostavljeno obrazloži je li Huanitu nakon uzimanja ekstrakta kanabisa zdravstveno stanje bilo bolje ili ne. Nova rasprava zakazana je za mjesec dana.