Detalji slučaja

Stanovnici Srdoča u šoku: Pio je i skupljao smeće, kako je mogao mrtvu majku držati u stanu

Fiore Vežnaver

Foto: F. VEŽNAVER

Foto: F. VEŽNAVER

Od prvog dana otkad živim ovdje dopirao je smrad iz tog stana, u kojem su bile velike količine smeća. Policija je više puta dolazila u taj stan, tražila Fabijana, ali ne znam zbog kojeg točno razloga, rekao je jedan od stanara



RIJEKA Vijest o pronalasku mumificiranog tijela u stanu u ulici Tina Ujevića na riječkom Srdočima šokirala je Hrvatsku, a najviše naravno stanovnike Srdoča.


– Je li me iznenadila vijest da je u zgradi u kojoj živim pronađena mumificirana stanarka? Šokiralo me to! Nadao sam se da to nije istina, kada sam čuo prvu vijest. No, ovdje su, po meni, zakazale nadležne institucije, koje su tražile ženu. U zgradi živim četiri godine, a nikad tu stanarku nisam vidio – priča nam mladi muškarac iz zgrade s brojem 27 u Ujevićevoj ulici.


– Nitko je dugo nije vidio. Pričalo se da je možda u Lici, Karlovcu, možda u Karlobagu, no nije joj bilo traga.




Od prvog dana otkad živim ovdje dopirao je smrad iz tog stana, u kojem su bile velike količine smeća. Policija je više puta dolazila u taj stan, tražila Fabijana, ali ne znam zbog kojeg točno razloga. Ne znam što im je on govorio, gdje mu je majka. U taj stan nitko od stanara nije ulazio.


Posljednji njegov eksces, prije požara pred desetak dana, bio je kad je provalio u svoj stan pa su vrata bila polegnuta. Prijavljena je i provala pa je stan zapečaćen, ali je on skinuo pečat i ulazio unutra.


Čak je i konopčić, korišten pri pečaćenju stana, koristio tako da pridržava vrata – priča nam stanar, dodajući da mu je začudna situacija oko dvaju požara koji su u tom stanu planuli pretprošlog petka: najprije je prvi požar, kao, ugašen, a kasnije se razvila vatra koja je uništila stan, a Fabian je tada nestao.


– Koliko znam, Rumat je naručio čišćenje. Nisu, naravno, znali da je žena unutra, našli su je ispod smeća. Dvije velike baje i kamion opskrbljen kranom, napunjeni su smećem iz tog stana. Zašto je Fabian skrivao mrtvu majku? Vjerojatno je to zbog njene mirovine, to je mogući glavni motiv. Prema mojim saznanjima, to je bio Fabijanu jedini prihod, barem u posljednje vrijeme.


No, malo mi je nejasno kako je barem dvije godine mrtvu majku držao u stanu, a da ga nitko ne raskrinka. Sigurno je ključna bila činjenica o velikim količinama smeća u stanu i smradu, što mu je bilo odličan paravan. Na kraju ispada da je, teoretski, u toj gomili smeća moglo biti i više tijela, a da to nitko ne bi znao.


Strašno! Ovakvi bizarni slučajevi obično se događaju u Americi – govori stanar zgrade koji objašnjava da Fabian inače nije bio agresivan susjed, da su problemi koje su imali s njim bili vezani za buku i smrad.


– Napio bi se, izgubio ključ stana pa bi provaljivao u svoj stan – konstatirao je žitelj Srdoča.


Alkohol i droga


– I jesam i nisam iznenađen što je žena nađena mrtva u stanu, s obzirom na okolnosti. Više kroz šalu, među stanarima zgrade znalo se pričati da ona možda unutra leži mrtva. Na kraju se to i obistinilo – komentira drugi stanar zgrade, objašnjavajući nam da je njegov susjed Fabijan čovjek sklon alkoholu i registrirani narkoman.


– Stan je bio pun šprica.


– Moja saznanja govore da je nesretna žena dobivala njemačku mirovinu, od oca, a Fabian ju je podizao, vjerojatno na pošti, sve do sada. Priča se da je nakon požara skupio 200 eura i otišao u Njemačku, otkud je rodom, a i otac mu je imao njemačko ime – govori nam mladi muškarac. – Fabo, koliko znam, ništa od režija nije plaćao pa su mu u stanu isključeni struja i voda.



Požar, koji je na kraju doveo do odluke da se očisti stan od silnog smeća pa se otkrilo mumificirano tijelo, planuo je pretprošlog petka. Samo je taj slučaj neobičan i po tome jer su vatrogasci ujutro u dva navrata intervenirali zbog požara u tom stanu. Za prvi požar se ispostavilo da ga je stanar sam uspio pogasiti. Vatrogasci su prekontrolirali situaciju i sve je ukazivalo da je slučaj riješen. No, manje od sat vremena kasnije stigla je vatrogascima nova dojava o vatri, a središte novog, sada velikog požara, bio je u drugoj prostoriji. Fabian je do drugog dolaska vatrogasaca napustio stan. Zbog velike količine smeća i smrada, tada nitko nije primijetio da stan skriva mračnu tajnu…



Vjerujem da nije stalno ni koristio ovaj stan. Njegova majka pronađena je mumificirana u dnevnom boravku, što je povezan s balkonom. Ležala je na kauču, ili trosjedu, s desne strane prostorije, zatrpana smećem. Koji je motiv Fabe da skriva mrtvu majku?


Prvo je, vjerojatno, njena mirovina, bez koje bi inače ostao. A drugo, vjerojatno se bojao to prijaviti – zaključuje stanar, napominjući da su stanari protiv Fabiana planirali podnijeti privatnu tužbu kako bi ga deložirali iz stana iz kojeg je dopirao veliki smrad, a na kraju je noćni požar zaprijetio i svim stanarima, ali nikad to nisu realizirali.


– Šest godina sam u zgradi, a nikad nisam vidjela tu ženu, Fabianovu majku. Na kraju mi i nije preveliko iznenađenje da je ležala unutra mrtva – konstatira jedna stanarka. – Znam da Fabo ima bliskog rođaka u Stuttgartu. Moguće je da se tamo sklonio, s obzirom na to da sam danas čula priču da je pobjegao u Njemačku.


Ja njegovu majku nikad nisam vidjela, no pričalo se da je teško pokretna, koristi štaku i da je gluha. Jadna žena, kako je sve to na kraju završilo. Bit će sahranjena godinama nakon što je umrla, a ako se potvrde glasine, imala je sina kojem je stalo najviše do njene mirovine – zaključila je stanarka.


Dva požara u jednom danu