Presuda

Stanarima Mihačeve drage za međusobno ranjavanje po dvije godine zatvora

Šarlota Brnčić

Adam Aličajić / arhiva NL

Adam Aličajić / arhiva NL

Krvavi obračun dogodio se 13. srpnja 2016. godine u stambenom objektu što su ga obojica koristila kao nužni smještaj. Teretilo ih se da su nakon verbalnog sukoba jedan i drugi posegnuli za hladnim oružjem, s ciljem da jedan drugoga usmrte. Pravomoćnost presude će dočekati na slobodi



U riječkom Županijskom sudu donesena je jučer presuda u sudskom postupku što se vodio protiv 63-godišnjeg Adama Aličajića i 69-godišnjeg Vicka Vilića, koji su se prije godinu i pol međusobno izranjavali hladnim oružjem u zgradi u Mihačevoj dragi pa se obojicu teretilo za pokušaj ubojstva.


Vijeće kojim je predsjedao sudac Saša Cvijetić oglasilo ih je krivima za pokušaj ubojstva te ih obojicu nepravomoćno osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Ukinut im je istražni zatvor pa će pravomoćnost presude dočekati na slobodi.


– Sud je zaključio da se događaj zbio na način kako je to navedeno u optužnici. Smatra dokazanim da nisu govorili istinu u nekim dijelovima iskaza. Nedvojbeno je da ste jedan drugog ozlijedili oružjem koje ste imali. Sukob je bio uzajaman i jedan drugog ste napali. Kao olakotna okolnost u obzir je uzeta vaša prethodna neosuđivanost i djelomično priznanje djela – naveo je u obrazloženju presude sudac Cvijetić.


Razdvojili ih




Krvavi obračun dogodio se 13. srpnja 2016. godine u stambenom objektu što su ga obojica koristila kao nužni smještaj. Optužnicom ih se teretilo da su nakon verbalnog sukoba jedan i drugi posegnuli za hladnim oružjem, s ciljem da jedan drugoga usmrte. Aličajića da je improviziranim kopljem, drvenom palicom na kojoj je bio pričvršćen oštar predmet nalik nožu, ciljajući u vitalne dijelove tijela, Viliću nanio više reznih rana po glavi i tijelu. Vilića da je pak protivniku nožem zadao ubodnu ranu na vratu. Sukob je prekinut intervencijom drugih korisnika smještaja.


Aličajić je u svojoj obrani tvrdio da se branio, kao i da se borio za život jer je Vilić stalno išao na njega. Istaknuo je da u životu nikad nije lagao, da mu je sada krivo što se to dogodilo i da mu je žao.


– Tog 13. srpnja je došao na moja vrata. Ležao sam u krevetu. Došao mi je s leđa. Pogledao sam ga i vidio da drži nož. Mislio sam da ga je donio da ga naoštrim. Nasmijao sam se, no tada mi je odjednom stavio nož pod vrat. Rekao je da mi j… majku četničku, da zašto ja psujem hrvatsku mater. Zgrabio sam ga za ruku kad sam vidio da je vrag odnio šalu. Od tog trzaja me je zakačio pod bradu. Rukama sam ga odbacio na vrata susjeda. Kako je pao, nož mu je ispao na njega. Ponovo ga je uzeo, došao do mene. Uzeo sam štap s nožem koji mi je bio prvi pri ruci. Tim štapom sam ga tri do četiri puta udario po ruci da mu ispadne nož. Ponovo je krenuo prema meni i uhvatio me rukom za desnu stranu vrata. Udario sam ga tupom stranom štapa četiri do pet puta u lijevu stranu trbuha. Međutim, on nije pao pa sam ga odgurnuo. Uporno je i tada išao prema meni i udario sam ga nekoliko puta. Vezano za ranu na prsima, on je dešnjak pa se mogao sam ubosti – iskazivao je pred sudom Aličajić.


Nisu bili prijatelji


Vilić je braneći se tvrdio suprotno, govoreći da je to što je rekao Aličajić čista laž i da oni nisu bili tako dobri prijatelji.


– Ja sam napadnut. Uboden u prsa. Otišao sam po nož u svoju sobu i branio sam se uboden. On me je probo nožem u desni dio prsnog koša, a kad sam se vratio s nožem, tada je imao taj štap. Prije toga sam bio u svojoj sobi, otvorenih vrata, kad je on prolazio hodnikom i psovao. Meni je prekipjelo. Izašao sam van i rekao mu da više prestane i da ne mogu trpjeti više te provokacije. Ništa drugo nisam učinio, a on me je ubo u prsa. Otrčao sam u sobu po nož da se branim. On se pojavio s tim štapom, a tada se dogodio taj sukob na način da sam se ja branio. Zamahivao sam nožem ispred sebe – ustvrdio je Vilić iznoseći obranu.


Tijekom suđenja je u nekoliko navrata saslušavan vještak sudske medicine, a na okolnosti zadobivanja ozljeda kod obojice optuženika. Također je provedeno i traseološko vještačenje kako bi se dodatno rasvijetlio način na koji su jedan drugog ozlijedili.