Napad na Dobrivoja Arsića

Srpski povratnik pretučen je u Viškovu ispred svog doma. Što poduzima policija?

Portal Novilist.hr

Dobrivoje Arsić

Dobrivoje Arsić

U policiji su demantirali da su protiv ikoga zasad podigli prekršajne prijave. Kriminalističko istraživanje je u tijeku



Dobrivoje Arsić, 70-godišnji srpski povratnik u Viškovo, brutalno je napadnut i pretučen u utorak ispred svog doma, a o cijelom slučaju oglasili su se iz Policijske uprave Primorsko-goranske. Fizičkom napadu prethodilo je vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, a Arsić je jednog od napadača prepoznao kao stanara susjedne zgrade. Dok su ga tukli šakama po glavi i prsima, psovali su mu ‘majku srpsku’.


Do sukoba je došlo nakon prepirke oko parkirnog mjesta, a Arsić je među napadačima prepoznao susjeda koji živi u zgradi pored. Kad je policija došla, ispričao je, rekli su mu da će privesti njega zbog remećenja javnog reda i mira, dok su se kod susjeda zadržali tek koju minutu.


Prema riječima pravnog savjetnika Srpskog narodnog vijeća Milana Erakovića samo činjenica da je napadnuti Arsić srčani bolesnik spriječila je njegovo privođenje tijekom noći te upućivanje prekršajnom sucu. Pretučeni je potom otišao kod liječnika koji mu je dijagnosticirao predinfarktno stanje.




SNV ima neformalna saznanja, rekao je Eraković, da je postupanje policije etnički obojeno. 


– Protiv napadača nisu podnesene prekršajne prijave već protiv žrtve napada. Srpsko narodno vijeće podnijelo je kaznenu prijavu u srijedu 21.08.2019. godine uz suglasnost povratnika za kazneno djelo prijetnje, nanošenje tjelesnih povreda te uznemiravanja protiv nepoznatih počinitelja. Policija je potom gospodina Arsića hitno pozvala na razgovor povodom prijave koji traje 4 sata iako je Arsić u predinfarktnom stanju, napominje Eraković.


Policijska uprava Primorsko-goranska demantira da je zasad protiv ikoga podnijela prekršajnu prijavu. Ističu da kriminalističko istraživanje o ovom napadu još uvijek traje.


– Policijski službenici Policijske uprave primorsko-goranske provode kriminalističko istraživanje vezano uz događaj od 20. kolovoza u kojem je na području Viškova sudjelovao 70-godišnji hrvatski državljanin,  koji je zadobio ozlijede u vidu ogrebotina.


Kriminalističko istraživanje traje i dalje kako bi se utvrdile sve relevantne činjenice i okolnosti, kao i sudionici ovog događaja. Isto tako, vezano uz ovaj događaj do sada nije prekršajno ili kazneno prijavljena niti jedna osoba, pa tako ni spomenuti 70-godišnji hrvatski državljanin.


Po završetku kriminalističkog istraživanja javnost će biti pravodobno obaviještena, poručili su iz Policijske uprave Primorsko-goranske.


Podsjetimo, u utorak oko 20 sati 70-godišnji Arsić vraćao se kući kombijem. Želio se parkirati na svom parkirnom mjestu ispred zgrade u kojoj živi. Riječ je o ograđenom parkingu, namijenjenom samo za stanare. Međutim, tamo je već bio parkiran drugi automobil.


Od djece koja su se zatekla ispred zgrade čuo je da je riječ o automobilu prijatelja jednog susjeda, koji je došao u posjet u susjednu zgradu. Još s parkinga zamolio je spomenutog susjeda da pomakne automobil ili da dobaci ključeve pa će on sam preparkirati. No, susjed je to odbio pa je Arsić parkirao ispred automobila i otišao kući.


Nije trebalo dugo dok ga nisu počeli vrijeđati na nacionalnoj osnovi, a nastavilo se lupanjem po njegovom kombiju. Arsić je na to nazvao policiju, kaže da je slutio što bi se moglo dogoditi. Spustio se na parkiralište, gdje su ga napadači nastavili vrijeđati, spominjući mu ‘majku srpsku’.


Nisu se zaustavili na tome već su ga udarili više puta šakom u glavu i u prsa pa ga gurnuli uza zid.


– Prepao sam se i uznemirio, posebno zato što sam srčani bolesnik. Ne znam te ljude, ali pretpostavljam da me udarao vlasnik tog automobila. Oni su očito znali tko sam i koje sam nacionalnosti, ispričao je Arsić za Novosti.


Pomaknuo je kombi i ponovo nazvao policiju koja je došla tek u 21 sat.