Tužan slučaj

Šokirali Rijeku: Roditeljima zatvor, djetetu uskratili pravo na liječenje i ozdravljenje

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Hana Budinski i Viktor Brnobić, nisu osuđeni za smrt djeteta jer sud nije prihvatio inkriminaciju iz optužnice da je bolest brzo napredovala zbog neliječenja



RIJEKA Proglašeni su krivima da su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta, uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje, ali nije nedvojbeno dokazano, pa nisu za to ni odgovorni, da su tako skrivili njegovu smrt.


Bit je to nepravomoćne presude koju  je vijeće riječkog Županijskog suda izreklo Hani Budinski, ranije Gržetić (40) iz Omišlja i Viktoru Brnobiću (43) iz Kostrene, roditeljima dječaka koji je prije tri godine, u dobi od nepunih deset godina, preminuo  od zloćudne bolesti, nakon neliječenja posljedica ne-Hodgkinovog limfoma.


Zbog »povrede djetetovih prava«, majka djeteta osuđena je na godinu dana bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i pol dana zatvora. Nisu se pojavili na objavi presude, ali, u biti, to nisu bili ni obavezni.


Dijete bi preživjelo?




 Riječko Županijsko državno odvjetništvo smatralo je da je dječak preminuo upravo zbog neliječenja, da je smrt djeteta prouzročena time da su roditelji grubo prekršili djetetova prava na liječenje, što bi automatski za sobom vuklo i najmanju kaznu od tri godine zatvora.


No, sud nije prihvatio tu inkriminirajuću točku, pozvavši se na  mišljenje medicinskih eksperata, vještaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, da smrt djeteta nije sa sigurnošću posljedica neliječenja, odnosno nije sigurno da bi dijete preživjelo, ostalo na životu i nakon 5. rujna 2015. godine, i da se liječilo na adekvatan način, konvencionalnim metodama suvremene medicine. 


Po aktualnom stanju stvari, i optužba i obrana će se žaliti na presudu. 


Otac oštrije kažnjen od majke


– Smatramo da je optuženike trebalo oglasiti krivima i za stavak 4.  kaznenog djela povrede djetetovih prava, jer držimo da je  smrt djeteta posljedica neliječenja maligne bolesti – istaknula je Tea Radovani, zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice, najavljući žalbu na presudu.


Žalbe će napisati i odvjetnici Ljubiša Drageljević i Klaudio Dekleva, branitelji optuženih roditelja. Brnobićev odvjetnik Dekleva zapitao se i zašto je otac oštrije kažnjen od majke, kojoj je dijete dodijeljeno nakon razvoda.


Obrana je na suđenju tražila oslobađajuću presudu, smatrajući da  roditelji nisu postupali s neizravnom namjerom, kako su se teretili, a ovo kazneno djelo se može počiniti samo s namjerom. 


*VIŠE U TISKANOM IZDANJU NOVOG LISTA OD PETKA