Horor u Palovcu

Smiljana Srnec tužiteljstvu se još nije žalila na otvaranje istrage za ubojstvo sestre

Vanja Vesić

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Postoji opasnost da bi Srnec na slobodi utjecala na svjedoke i time ometala kazneni postupak. Svih 19 godina prikrivala je zlodjelo, manipulirala roditeljima i najbližom rodbinom



Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu još uvijek nije zaprimilo žalbu okrivljene Smiljane Srnec (45) na otvaranje istrage zbog stravičnog ubojstva sestre Jasmine Dominić i skrivanje njezinog tijela proteklih 19 godina u »Končarevoj« ledenici zajedničke obiteljske kuće u međimurskom Palovcu.


Široka istraga


Podsjećamo, prošlog tjedna varaždinski sud odlučno je odbio žalbeni podnesak njezinog odvjetnika Krešimira Golubića koji se odnosi na određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora zaključivši kako su razlozi sutkinje istrage za određivanje zatvora utemeljeni i uvjerljivo argumentirani. Izvjesno je da će eventualna žalba na otvaranje istrage tužiteljstva na koju okrivljena također ima pravo biti odbijena.


Na okolnost određivanja istražnog zatvora Žalbeno vijeće Županijskog suda u Varaždinu zaključilo je kako je prethodna odluka sutkinje pravno utemeljena s obzirom na raspoložive dokaze i osnovanu sumnju da je Srnec izvršila brutalno ubojstvo za koje se tereti. Vijeće je dodatno potvrdilo sudsku odluku smatrajući kako doista postoji opasnost da bi Srnec na slobodi utjecala na svjedoke i time ometala kazneni postupak. U sklopu istrage ispituju se članovi njezine obitelji ali i znanci na koje je potencijalno također mogla utjecati da je ostala na slobodi. Sud je u potpunosti prihvatio prijedlog Tužiteljstva smatrajući da nema nikakvih olakotnih okolnosti u korist okrivljene za ubojstvo sestre čiji je leš otkriven 16. veljače.




Žalbeno vijeće ujedno je zaključilo kako je žalba okrivljenice neutemeljena i kad osporava mišljenja sutkinje o opasnosti da bi na slobodi mogla ponoviti kazneno djelo.


Vijeće je ocijenilo da je sutkinja temeljito argumentirala sve okolnosti krvavog zločina za koji se Srnec osnovano sumnjiči kao i činjenicu da je kontinuirano i odlučno svih 19 godina prikrivala zlodjelo, manipulirala roditeljima i najbližom rodbinom dovodeći ih zabludu da je sestra zdrava i živa u inozemstvu.


Uporna u zločinu


Time je, prema zaključku suda pokazala veći stupanj upornosti i kriminalne volje, rijetko viđenu bešćutnost i beskrupuloznost. Objektivna je i razumno predvidiva opasnost da bi izvan rešetaka ponovila kazneno djelo kako bi zaštitila sebe i svoje interese, ističe se u zaključku Županijskog suda u Varaždinu.


Kako smo ranije pisali, u petak 22. veljače nakon gotovo dva desetljeća od ubojstva i policija i krim-istražitelji detaljno su pretresli obiteljsku kuću u kojoj je živjela Srnec s užom i bližom obitelji. Pretraživao se podrum i pokrajnji objekti u dvorištu kuće. U potrazi za dokazima ubojstva istražitelji su iznijeli iz kuće nekoliko vreća nepoznatog sadržaja. Nije poznato je li pronađen sam predmet ubojstva i neki korisni tragovi koji bi mogli poslužiti kao dokaz na sudu.


Nasmrt pretučena


Tužiteljstvo je zaključilo da je nesretna Jasmina Dominić nasmrt zatučena nepoznatim tupim predmetom po glavi. Ozljede u vidu frakture lubanje bile su fatalne. Slučaj koji je zapanjio Hrvatsku i dospio na stranice inozemnih medija otkriven je nakon što su mlađi ukućani zbog radova u kući krenuli prazniti dupke pun stari »Končarev« zamrzivač.