Presuda Kristijanu Gržančiću krivom za dio posljedica stravične nesreće u kojoj je život izgubio Pino Kalčić

Slučaj stravične prometne nesreće: Pijanom “inženjeru” iz Veprinca 14 mjeseci zatvora

Fiore Vežnaver

Gržančić je vozio »yugo« s 3,3 promila u alkoholu, a auto je »popravio« tako da je kanister spojio s pumpom goriva. Kad je u njega udario također pijani skuteraš, sve se pretvorilo u plamenu buktinju



RIJEKA Županijski sud u Rijeci značajno je pooštrio kaznu koju je riječki Općinski sud izrekao Kristijanu Gržančiću (35) iz Veprinca, oglašenom krivim za dio posljedica stravične nesreće na cesti Veprinac – Poljane 2007. godine, kada je nakon sudara poginuo tada 23-godišnji vozač skutera Pino Kalčić iz Poljana. 


   Vijeće prvostupanjskog suda osudilo je, da podsjetimo, Gržančića na godinu i dva mjeseca zatvora, no primijenilo je novi »institut djelomične uvjetne osude«, tako što je odredilo da se kazna od osam mjeseci zatvora neće izvršiti ako u roku od tri godine ne počini novo kazneno djelo, a kaznu od šest mjeseci odslužit će u zatvoru nakon pravomoćnosti presude.


Drugostupanjski sud je sada svu kaznu pretvorio u bezuvjetnu zatvorsku, pa će Gržančić iza rešetaka morati odležati svih godinu dana i dva mjeseca.




   Ovom odlukom stavljena je točka na slučaj jezive nesreće i sudski proces u kojem se Gržančiću sudilo za teško djelo protiv sigurnosti, da je zbog improvizacije na sklopu dovoda goriva na »yugu« pridonio požaru, a pritom je teško ozlijeđena njegova suvozačica.


No, nije proglašen krivim za smrt skuterista; vještaci su utvrdili da su u njegovoj smrti »konkurirajući« upliv imale ozljede u sudaru i opekline. Sud je ocijenio da je Gržančić kriv za opekline, teške ozljede koje je skuterist zadobio dok je još bio živ nakon sudara. 


Jeziva nesreća dogodila se 14. svibnja 2007. godine, dvadesetak minuta poslije ponoći, kada je Gržančić vozio svoj tehnički neispravan »yugo«. Zbog probušenog spremnika za gorivo, ispod sjedišta je instalirao kanistar s pet litara goriva i gumenim crijevom povezao ga s pumpom goriva na motoru. 


   Teško pijan, s 3,3 promila alkohola u krvi, sjeo je za upravljač auta u kojem mu je suvozačica bila tada 38-godišnjakinja iz Poljana. Dok je vozio iz pravca Ičića, u jednom trenutku je na Gržančićev »yugo« naletio skuter »piaggio beverly«, kojeg je iz suprotnog smjera vozio Kalčić.


Usljed iskrenja, puknuća gumene cijevi za dovod goriva i lomljenja rasplinjača, te curenja goriva, došlo je do požara koji se naglo proširio na cijeli auto i skuter, zahvativši i nesretnog skuterista koji je nakon pada ostao ležati kraj auta.


Prebačen je u bolnicu, ali je podlegao ozljedama sedam sati nakon nesreće. Utvrđeno je da je skuterist imao 1,45 promila alkohola kada je nastradao u nesreći.