Suđenje za nanošenje teških ozljeda

Slučaj sestara Grković: Vještak pojašnjavao nečitku medicinsku dokumentaciju, optužena mora na psihijatrijsko vještačenje

Slavica Kleva

Sara Grković optužena je da je sestri nanijela ozljede u žaru prepirke / snimio V. KARUZA

Sara Grković optužena je da je sestri nanijela ozljede u žaru prepirke / snimio V. KARUZA

Dosadašnji tijek dokaznog postupka ukazuje da je optužena postupala u nužnoj obrani – kazao je odvjetnik Stipinović



»Ubodna rana odgovara djelovanju šiljka, najčešće oštrice pogodnog mehaničkog sredstva, nožu ili nožu sličnom sredstvu kad šiljak ulazi u tijelo. Kad ubodnim kanalom nož prođe na drugu stranu tijela, onda govorimo o probodnoj rani«, objasnio je vještački nalaz stalni sudski vještak dr. Valter Stemberga na pitanje tužiteljice Irene Babarović da pojasni razliku između ubodne i probodne rane koju je zadobila Dajana Grković.


Riječ je o nastavku suđenja njezinoj sestri blizanki Sari Grković, 23-godišnjoj djevojci koja sjedi na optuženičkoj klupi pod optužbom da je svojoj blizankinji u žaru prepirke i svađe nanijela teške tjelesne ozljede. Radi se o probodnoj rani lijevog bedra i jednom ubodu u predjelu trbuha. Dajana Grković je podvrgnuta hitnom operativnom zahvatu pa je srećom oporavak uslijedio brzo.


Sestra blizanka Sara Grković sjedi na optuženičkoj klupi, a ispitivanjem vještaka sudske medicine nastavlja se postupak protiv optužene. Vještaka je tužiteljica ispitivala i o mogućem dinamizmu nastanka ozljeda pa je vještak između ostalog kazao da su ubodna i probodna rana mogle uslijediti u sličnom odnosu oštećene i osobe koja je zadala ozljede, bez bitnog pomaka tijela. Moguće je i da je u slučaju da oštećena osoba leži na leđima, a osoba nad ležećim tijelom, nožem dosegne i desnu bočnu stranu trbuha bez pomicanja tijela žrtve.





Sara Grković optužena je da je 31. siječnja 2015. godine nakon verbalnog i fizičkog sukoba sa sestrom Dajanom, s namjerom da je teško ozlijedi, uzela kuhinjski nož oštrice 20 centimetara, zadavši joj dvije ozljede, u lijevu natkoljenicu i trbuh. Iako je u samom početku istrage događaj zaokupio veliku pozornost medija, uz pretpostavku što bi mogao biti povod krvavom obračunu blizanki, istraga je ipak utvrdila da je razlog bio banalan, obje su spremale ispite i povod cjelodnevnoj svađi bio je laptop. Grube riječi zamijenile su šake, a vika i galama prerasle su u hrvanje i gušenje. Sve dok Sara nije dohvatila nož s police i nasrnula na sestru.



Rukopis nečitak


– Jesu li ozljede mogle nastati u posrtanju prema natrag? – upitala je vještaka predsjednica sudskog vijeća Brankica Grgurić.


– Ako se osoba koja je zadobila ubodnu i probodnu ranu udaljava od osobe koja nožem zadaje ozljede, to znači da se osoba koja posrće udaljava od osobe koja zadaje ozljedu pa ona, da bi zadala ozljedu, treba pratiti tijelo u smjeru posrtanja – rekao je vještak.


Na pitanje odvjetnika Arsena Stipinovića koji zastupa optuženu Grković da pojasni stav naveden u vještačkom nalazu koji se odnosi na nečitku i rukom pisanu medicinsku dokumentaciju za ozlijeđenu Saru Grković, vještak je odgovorio:


– Zbog ozbiljnosti predmeta i vještačenja bilo bi uputno razjasniti što je sve napisano u medicinskoj dokumentaciji, s obzirom da je rukopis vrlo nečitak. Okrivljenica je zadobila niz oguljotina mehaničkom silom, što je sveukupno kvalificirano kao laka tjelesna ozljeda nastala mehaničkom silom.


– Kako su nastale te ozljede? – upitala je vještaka sutkinja Grgurić.


– Riječ je nespecifičnim mehaničkim ozljedama i ne može se sa sigurnošću utvrditi sredstvo ozljeđivanja, a u dostupnoj medicinskoj dokumentaciji nisu opisane, a niti policija ih nije fotografirala. Mogle su nastati bilo kojim mehaničkim sredstvom koje djeluje koso u odnosu na tijelo, mogu biti nokti, ali i bilo koji drugi tvrd i dovoljno hrapav predmet – odgovorio je vještak dr. Stemberga.


Nužna obrana?


– Dosadašnji tijek dokaznog postupka ukazuje na isključenje protupravnosti, konkretnije, optužena je postupala u nužnoj obrani – kazao je odvjetnik Stipinović koji je na taj način iskoristio zakonsku mogućnost da na ovom ročištu iznese kratak uvodni govor, predloživši da se njegova branjenica podvrgne psihijatrijskom vještačenju na okolnost ubrojivosti jer je, kako je objasnio, razvidno da je okrivljena bila u stanju jake prepasti, straha i da se borila za život.


U sudnici je potom preslušan dramatičan telefonski poziv što ga je uputila teško ozlijeđena Dajana Grković Hitnoj službi, a koji je trajao pet do šest minuta, do trenutka kad se liječnička ekipa iskrcala ispred zgrade u Ulici Braće Bačić, gdje se krvavi događaj i zbio. Stoga je sutkinja u ovoj fazi suđenja donijela rješenje da se Sara Grković podvrgne psihijatrijskom vještačenju te da se pribavi čitak prijepis zdravstvenog kartona optužene.