Crna statistika

Slučaj Škaro osvijetlio problem: U Hrvatskoj na jedno prijavljeno dolazi – 20 neprijavljenih silovanja

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Praksa pokazuje da je žrtva ranjivija što je počinitelj politički ili ekonomski moćniji jer to u žrtvi izaziva dodatni strah, navodi dnevnik, ističući da se u Žensku sobu, koja se u Hrvatskoj bavi problematikom silovanja, godišnje javi između 100 i 120 silovanih žena



Slučaj Damira Škare privukao je pozornost javnosti na problem seksualnog nasilja, pogotovo kada je ono počinjeno s pozicija moći, piše u subotu Večernji list, navodeći da na jedno prijavljeno u Hrvatskoj dolazi 20 neprijavljenih silovanja.


Praksa pokazuje da je žrtva ranjivija što je počinitelj politički ili ekonomski moćniji jer to u žrtvi izaziva dodatni strah, navodi dnevnik, ističući da se u Žensku sobu, koja se u Hrvatskoj bavi problematikom silovanja, godišnje javi između 100 i 120 silovanih žena.


Statistike kažu da na svako prijavljeno silovanje dolazi 20 neprijavljenih. Te iste statistike kažu da je u 2018. u Hrvatskoj 17 posto žena bilo žrtvom silovanja ili pokušaja silovanja, dok ih je 21 posto bilo žrtvom nekog oblika fizičkog nasilja.




Konkretnije u brojkama, koje je na temelju statistika MUP-a prikupio Ured pravo braniteljice za ravnopravnost spolova, 2018. je 69 djevojaka i žena u Hrvatskoj prijavilo spolni odnos bez pristanka, a od tog broja 27 počinitelja bile su osobe bliske žrtvama.


Godinu prije prijavljeno je 67 takvih zlodjela, a 2016. prijavljeno ih je 116. Silovanje je policiji u prvih sedam mjeseci ove godine prijavila 41 žena, što je više nego u istom razdoblju 2018. kada ih je prijavljeno 36.


Cijele 2018. policiji je prijavljeno 56 silovanja, 2017., 61, a 2016. 81.


Istražujući svojedobno seksualno nasilje u Hrvatskoj, psihologinja Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe, prikupljala je podatke u razdoblju od 10 godina.


Objavila ih je u znanstvenom radu, a iz tih brojki proizlazi da je od 2000. do 2010. policiji prijavljeno ukupno 6625 kaznenih djela svih vrsta seksualnog nasilja, navodi dnevnik.


No, žene se teško odlučuju na prijavljivanje silovanja jer ih se ne tretira na dobar način. Ne kaže im se koja prava imaju, ne štiti im se ugled i dostojanstvo, u razgovoru s njima se ne pokazuje empatija, donosi Večernji list.