Suđenje bivšem premijeru

Slučaj Planinska: Sanaderovi suradnici Šuker, Jandroković i Biškupić tvrde da na njih nije bilo pritisaka

Hina

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

Sanaderov ministar financija Šuker je posvjedočio da se ne sjeća detalja sjednice, ali je kazao da je siguran da ga uoči donošenja odluke nije zvao niti 'pritiskao'. Potvrdio je da je Vlada dala suglasnost za financijsko zaduženje Ministarstvu regionalnog razvoja za rješavanje nedostatka poslovnog prostora, ali da pritom nije spominjana konkretna nekretnina.



ZAGREB – Trojica članova užeg kabineta bivšeg premijera Ive Sanadera,  Ivan Šuker, Gordan Jandroković i Božo Biškupić, u utorak su na suđenju u slučaju Planinska kazali da na njih nije bilo pritisaka kada su 2009. donosili odluku o ‘preuzimanju obveza’ Ministarstva regionalnog razvoja koje je kupovalo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.


Uskok tvrdi da je Sanader upravo od te transakcije dobio 17 milijuna kuna ‘provizije’ koje mu je Fiolić, prema vlastitoom priznanju, odnio u kutiji hrenovki.


Ispitivanje sudionika užeg kabineta i sjednice vlade održane 2. travnja 2009. obrana je zatražila kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine. 




Sanaderov ministar financija Šuker je posvjedočio da se ne sjeća detalja sjednice, ali je kazao da je siguran da ga uoči donošenja odluke nije zvao niti ‘pritiskao’. Potvrdio je da je Vlada dala suglasnost za financijsko zaduženje Ministarstvu regionalnog razvoja za rješavanje nedostatka poslovnog prostora, ali da pritom nije spominjana konkretna nekretnina. I bivši ministar vanjskih poslova Gordan Jandrković potvrdio je da je bio na toj sjednici Vlade, ali se ni on nije mogao sjetiti detalja, jer mu je prioritet tada, kako je rekao, bio ulazak u NATO.


Ni Biškupić se nije mogao sjetiti o čemu se točno raspravljalo na spomenutoj sjednici Vlade, no tvrdi da ni na njega nije bilo pritisaka.


Ispitivanje Sanaderovih suradnika obrana je tražila ističući da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji nekretnine u Planinskoj.


Na klupu za svjedoke u srijedu bi zbog toga trebao sjesti i nekadašnji Sanaderov potpredsjednik Damir Polančec. 


Osim Fiolića, koji unatoč priznanja o podmićivanju bivšeg premijera s njim dijeli optuženičku klupu, sve optužbe u ovom je slučaju priznao i Čobanković koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. 


Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka Inžinjerski biro, prema Uskokovim tvrdnjama, udvostručila vrijednost nekretnine u Planinskoj prije nego što ju je otkupilo Čobankovićevo ministarstvo.