Prodavali lažne putne isprave kriminalcima iz susjednih država

Slučaj Border: Još jedan optuženik priznao krivotvorenje hrvatskih putovnica

Hina

Još jedan od optuženih u slučaju Border za krivotvorenje i prodaje hrvatskih putovnica kriminalcima iz Srbije, BiH i Crne Gore u ponedjeljak je priznao krivnju pa je postupak protiv njega razdvojen. Riječ je o bivšem službeniku hrvatskog konzulata u Tuzli Marijanu Dominikoviću



ZAGREB Još jedan od optuženih u slučaju Border za krivotvorenje i prodaje hrvatskih putovnica kriminalcima iz Srbije, BiH i Crne Gore u ponedjeljak je priznao krivnju pa je postupak protiv njega razdvojen.


Riječ je o bivšem službeniku hrvatskog konzulata u Tuzli Marijanu Dominikoviću za kojega se, nakon priznanja, očekuje da će se nagoditi s tužiteljstvom kao što su ranije učinile službenica u hrvatskom konzulatu u Mostaru Marinka Tupaja i djelatnica zagrebačke policije Radojka Cvetković.


Tupaja je nakon nagodbe osuđena na godinu dana zatvora koje joj se mijenjaju radom za opće dobro, dok je Cvetković dobila 13 mjeseci zatvora.




Na optuženičkoj klupi osim navodnog vođe skupine Željka Šendulovića zbog krivotvorenih putovnica ostali su policajci Bruno Margaretić i Zoran Rudnički, dok je Darko Gojić u bijegu.


Samostalni novinar Domagoj Margetić u ponedjeljak je ponovno izbjegao svjedočenje u ovom slučaju, ističući u pisanom podnesku da će svoje spoznaje o prodaji krivotvorenih hrvatskih putovnica ispričati tek kada dobije policijsku zaštitu.


Margetić je u podnesku ustvrdio da je spreman svjedočiti, ali da to ne želi učiniti dok mu policija ne vrati zaštitu. Tvrdi da su ga već pokušali ubiti te da mu je provaljeno u stan, kada su mu, navodno ukradene upravo bilješke o ovom slučaju.


Uskok tvrdi da je sedmeročlana skupine od 2006. do kraja 2010. prodala 68 krivotvorenih putovnica po 10 tisuća eura i na tome zaradila najmanje 680 tisuća eura.