Kradljivica parfema

Slovenka želi ostati u Via Romi: “U zatvoru mi je dobro, smršavjela sam pet kilograma”

Slavica Kleva

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Rok za maksimalni pritvor istječe 19. studenog, s slovenskoj državljanki nastavlja se suditi, no na rasprave će dolaziti »sa slobode«



»Zar ne mogu ostati još mjesec dana u pritvoru, do sljedeće rasprave? Ovdje mi je dobro, smršavjela sam pet kilograma«, obrazložila je optužena za krađe 41-godišnja Ljubljančanka Branka Virant razloge zbog kojih još ne bi iz pritvora. Sutkinja Mladenka Paro Rudić odgovorila joj je kako je to neizvedivo i zakonski nemoguće.


– Za kazneno djelo za koje vam se sudi, a to su krađe, može se izreći kazna zatvora do tri godine, pa s tim u vezi maksimalni rok trajanja istražnog zatvora iznosi tri mjeseca, objasnila joj je sutkinja. Kako je Virant u istražnom zatvoru od 19. kolovoza, rok za maksimalni pritvor istječe 19. studenog, premda joj se istovremeno nastavlja suditi ali Virant mora dolaziti na rasprave »sa slobode«.



Svjedok je prepoznao


– Da li prepoznajete ovdje optuženu, pitala je sutkinja Paro Rudić svjedoka koji je potvrdno klimnuo glavom. »Da, vidim je u sudnici, to je ona, kazao je svjedok. Jeste sigurni da sam to ja? upitala ga je optužena. Da, siguran sam da ste to vi, uzvratio je svjedok.





Protiv Branke Virant, ekonomske tehničarke i korisnice socijalne pomoći u Sloveniji podignuta je optužnica zbog kaznenog djela krađe koje je u dva dana počinila u drogerijama u dvama trgovačkim centrima, ZTC-u u Zvonimirovoj ulici i Osječkoj ulici, oštetivši ih za iznos nešto veći od jedanaest tisuća kuna. Stoga je optuženo jedno produljeno kazneno djelo s četiri krađe. Riječ je o krađi parfema, i kako je na prvoj raspravi kazao ispitan svjedok, zaštitar, uglavnom onih skupljih.


snimio Silvano JEŽINA


snimio Silvano JEŽINA


– Jedna od prodavačica ukazala mi je tog 18. kolovoza da na policama nedostaje nekoliko parfema pa smo morali napraviti malu inventuru. Otišao sam pogledati zapis s videokamere i stvarno, vidio sam jednu ženu kako stavlja parfeme u veliku torbu i izlazi iz Mullera bez plaćanja, kazao je svjedok u sudnici.


Snimio sam osobu putem mobitela i odaslao kolegama videozapis u drugim trgovinama da pripaze. Drugi dan opet vidim nedostaju parfemi, ali mi je kolega iz trgovine u Osječkoj na Škurinjama javio da su je uhvatili s torbom punom parfema.


– Trpala je u torbu parfeme, prošetala bi još dvije minute po trgovini i bez plaćanja izašla van. Ne, nije imala košaru iz trgovine i koliko je meni poznato, sama je bila, odgovorio je svjedok na pitanje sutkinje da opiše modus operandi za koji se optužena i tereti.


I riječ je o skupljim parfemima, isključivo ženskim, uhvatili smo je s pet, šest komada, zaustavili na izlazu i pozvali policiju, pojasnio je drugi zaštitar iz trgovine u Osječkoj ulici gdje su je i uhvatili.


Suđenje se nastavlja, pozvat će se prodavačica koja je zajedno sa zaštitarom napravila inventuru, nakon što su utvrdili da parfemi nedostaju na prodajnim policama.