Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1n
Sutra: 3° 3° 1n
24. siječnja 2020.
Liječena ovisnica

Skupa priručna "apoteka": Riječanka će zbog dvije tablete "misara" morati platiti kaznu

Tablete Misar
Tablete Misar
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 9:01 2019-01-24T09:01:00+01:00

Kazala je da nije znala da ne smije imati lijek »Misar« bez recepta, te da ga je u novčaniku imala mjesec i pol dana, već je zaboravila na njega

RIJEKA Novčanu kaznu od 900 kuna dužna je platiti 35-godišnja Riječanka koju je policija zatekla s dvije tablete lijeka s popisa droga, bez liječničke dokumentacije. Riječanka je zapravo dobro i prošla, jer je za ovaj prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga predviđena kazna od 5 do 20 tisuća kuna, ali joj je sud cijenio niz olakotnih okolnosti, te joj odmjerio ublaženu kaznu, ispod minimalne.

Opatijska ispostava riječkog Prekršajnog suda 35-godišnju Riječanku oglasila je krivom zbog prekršaja od 9. studenog prošle godine, kada ju je policija zatekla u središtu Rijeke, u Krešimirovoj ulici, te utvrdila da kod sebe ima dvije tablete »Misara«, lijeka anksiolitika koji sadrži tvar alprazolam, a u Hrvatskoj se nalazi na listi droga. Zbog toga je policija protiv nje podnijela optužni prijedlog.

Riječanka je u prekršajnom postupku objašnjavala da je imala obiteljskih problema, pa se osjećala bespomoćno i odlučila je potražiti pomoć psihijatra koji joj je propisao »Apaurin«. U studenom prošle godine ostala je bez svog lijeka, pa joj je sestra dala dvije tablete »Misara« u originalnom blisteru. Izjavila je da žali što se dogodila ova situacija, ali je i napomenula je da je taj lijek imala kod sebe, bez recepta, jer se bojala da opet ne zapadne u depresiju.

Obrazložila je da je bivša ovisnica o heroinu, da ga više ne konzumira, ali je poslije uzimala metadonsku terapiju. Kazala je da nije znala da ne smije imati lijek »Misar« bez recepta, te da ga je u novčaniku imala mjesec i pol dana, već je zaboravila na njega.

Iz zdravstvenih krugova sudu je potvrđeno da se Riječanka izvanbolnički liječila od ovisnosti, te da joj je psihijatar preporučio anksiolitik »Diazepam«, a po potrebi i »Apaurin«. Prilikom odmjeravanja kazne sud je okrivljenici cijenio niz olakotnih okolnosti: iskreno priznanje, dosadašnju nekažnjavost, činjenicu da je nezaposlena i izdržava se od dječjeg doplatka i naknade Zavoda za zapošljavanje, te da je još uvijek pod terapijom u liječenju od ovisnosti.

Smatrat će se da je podmirila izrečenu joj novčanu kaznu ako u roku plati dvije trećine, odnosno 600 kuna. Tablete su joj oduzete i uništit će se. Presuda nije pravomoćna, okrivljenica ima pravo žalbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.