Brat na brata

‘Sin optuženog bio je strašno nervozan’: Novo svjedočenje o krvavom obiteljskom obračunu ugostitelja u Malom Lošinju

Fiore Vežnaver

Simon Curi optužen je da je lani u kolovozu usmrtio svog brata Gjergja ispred restorana Koralj u središtu Malog Lošinja  / snimio V. KARUZA

Simon Curi optužen je da je lani u kolovozu usmrtio svog brata Gjergja ispred restorana Koralj u središtu Malog Lošinja / snimio V. KARUZA

Fran Curi je stalno ulazio i izlazio iz restorana Koralj. Pričao je da provociraju, da ne može to tako, ali nije rekao ništa konkretno. Nisam tome pridavala pažnju. Optuženi Simon je te večeri radio, malo je konobario – izjavila je jučer 19-godišnja djevojka



Te je večeri Fran (sin optuženog Simona Curija, op. n.) bio strašno nervozan. Stalno je ulazio i izlazio iz restorana Koralj. Pričao je da provociraju, da ne može to tako, ali nije rekao ništa konkretno. Nisam tome pridavala pažnju. Simon je te večeri radio, malo je konobario. Ali mi nije htio dohvatiti jedno piće kad mi je to trebalo, iako nije ništa tada radio, samo je sjedio.


Izjavila je to 19-godišnja djevojka, svjedočeći u nastavku suđenja 69-godišnjem Simonu Curiju iz Malog Lošinja, optuženom da je u kolovozu prošle godine hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja, pucavši mu u glavu na šetnici ispred restorana Koralj u središtu Malog Lošinja. Prije smrtonosnog hica već je jednom pucao, ali nije nikog pogodio.


Svjedokinja je objasnila da je tada radila kao konobarica u restoranu Koralj Simona Curija te da se sjeća da je u jednom trenutku svo osoblje lokala počelo izlaziti iz restorana. Sama je zastala na sredini restorana, ali je kroz staklo vidjela da je Pjeter, Simonov unuk, pred terasom lokala gurnuo Nikolu Curija, sina ubijenog. Počela je tučnjava, a malo kasnije vidjela je optuženog na terasi, blizu ograde između Koralja i susjednog restorana Galeb njegova brata Gjergja, i trenutak kako puca.


Pobjegla iz lokala




– Činilo mi se da puca prema Gjergju i drugom restoranu. Simonov brat Gjergj i novi konobar izašli su bili iz Galeba i krenuli prema mjestu gdje je došlo do tučnjave. Metak je prošao negdje između njih dvojice. Nakon opaljenja Simonu je ruka trznula prema gore. Ali, drugi hitac i ubojstvo nisam vidjela. Pobjegla sam nakon prvog hica iz lokala kroz stražnji izlaz – naglasila je djevojka.


Dan ranije u svojim svjedočenjima su članovi obitelji žrtve i ondašnja zaposlenica pizzerije Galeb izjavili da su od osoblja koje je u kritično vrijeme radilo u Simonovom Koralju čuli da ubojstvo nije bilo slučajno, čak i planirano, da je obitelj optuženika od poslijepodneva bila spremna. No, ondašnja konobarica Koralja kazala je da tog dana nije zamijetila ništa što bi govorilo u prilog toj tvrdnji, niti je kod ikoga vidjela pištolj. I druga ondašnja konobarica u Koralju, 18-godišnja djevojka iz Slavonije, rekla je da se ovakav tragičan događaj nije dao naslutiti.


– Ako su i razgovarali nešto u tom smjeru, onda je to bilo na albanskom jeziku, što ja ne razumijem – konstatirala je svjedokinja.


– Bila sam vani, sve sam vidjela. Ubio ga je, i to je to – kazala je 18-godišnja djevojka, objašnjavajući da je bila na terasi lokala kad je vlasnik Simon prošao pokraj nje i zapucao prvi put, vjerojatno prema terasi Galeba, gdje je bio njegov brat Gjergj.


Nemir u restoranu


– Nakon što je na cesti ispred Koralja došlo do meteža, tučnjave, optuženik je došao do Gjergja i pucao u njega. Došao je iza žrtve, stavio mu je pištolj na vrat ili rame, i opalio. Kada je Gjergj pao, ja sam se okrenula i otišla – prisjećala se svjedokinja. Po njenom viđenju, sve je počelo tako što je Simonov unuk Pjeter šakom udario Nikolu, sina ubijenog.


– Dan je normalno protekao, ali se navečer oko 22 sata osjetio nemir u restoranu – prisjetila se u sudnici majka te svjedokinje, koja je tada radila u kuhinji Koralja. – Bilo je 22.40 sati, narudžba je bila spremna za goste, ali nije bilo ni Lona ni Frana (Simonovi sinovi, op. n). Otišla sam sama s jelom na terasu. Upravo sam spustila gostima hranu na stol, kad je Simon izvadio iz pojasa pištolj. Nekome je viknuo »dosta!« pa pucao. Bila sam šokirana. O drugom hicu, kojim je ubijen vlasnik drugog restorana, ne znam ništa, ubojstvo nisam vidjela. S kćeri sam se vratila u restoran pa smo pobjegle kroz stražnji izlaz – objasnila je svjedokinja.


Preotimanje gostiju


Ni ova 42-godišnja Slavonka nije čula da se ranije tog dana spominjao mogući sukob i najavljivao obračun. Jedino je Fran rekao da će opet biti problema oko pića, a otac Simon mu kazao da se smiri, da će sve biti u redu. No, Simon je običavao oko 22.30 odlaziti iz restorana na spavanje, a kritične večeri je ostao.


– Rekla sam mu da ode leći – prisjetila se svjedokinja, dodajući da je Simon kazao da će još malo ostati. Bilo je to u vrijeme kad je ispred lokala počela svađa članova dviju grana iste šire obitelji.


– Odnosi dviju obitelji, vlasnika dva susjedna restorana, bili su napeti i poremećeni duže vrijeme. Koliko znam, policiji su prijavljivane prijetnje, bilo je preotimanja gostiju – kazao je Malološinjanin koji je na mjesto ubojstva stigao u trenucima kad se jedan auto udaljavao s mjesta događaja, dvojica razbijala inventar na terasi Koralja, a Ljazar Curi, brat ubijenog i optuženog, stajao pokraj lokve krvi s pištoljem koji je uzeo svom bratu koji je pucao.


Jedan od branitelja optuženog, odvjetnik Klaudio Dekleva, izvijestio je sud da na jučerašnju raspravu Lon, Fran i Pjeter Curi – dva Simonova sina i unuk – nisu došli, jer su zbog cjelokupne situacije odlučili da je oportunije da odu iz Hrvatske pa su tako sinovi otišli raditi u Njemačku, a s njima krenuo i Simonov unuk. Vijeće Županijskog suda u Rijeci, kojem predsjeda sudac Domagoj Vučkov, ponovo će njima trojici uputiti pozive za sljedeću raspravu, a na tom nastavku suđenja, zakazanom za početak svibnja, trebale bi svjedočiti još tri žene iz Simonove obitelji i još jedna ondašnja zaposlenica restorana Koralj.


Simon Curi dolazi iz pritvora na suđenje


S. JEŽINA