Prekršajni sud u Malom Lošinju

Simon Curi oslobođen optužbi za verbalni napad koji je prethodio ubojstvu brata

Fiore Vežnaver

Simon Curi – sudi mu se za ubojstvo brata Gjergja / Snimio Sergej DRECHSLER

Simon Curi – sudi mu se za ubojstvo brata Gjergja / Snimio Sergej DRECHSLER

Slučaj se dogodio u isto vrijeme u večernjim satima i na istom mjestu s kojeg je Simon Curi (69) godinu dana kasnije ispalio prvi hitac nakon kojeg se dogodilo ubojstvo, a drugi akter događaja također je bio njegov brat, tada 53-godišnji Gjergj Curi



MALI LOŠINJ/RIJEKA Malološinjski ugostitelj Simon Curi (69) – kojem se sudi pod optužbom za ubojstvo, da je u kolovozu prošle godine u središtu Malog Lošinja hicem iz pištolja usmrtio svog brata, 54-godišnjeg Gjergja – oslobođen je optužbe za svojedobni verbalni napad na njega, ekskulpiran je za prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. Presudila je tako malološinjska ispostava Prekršajnog suda u Rijeci. 


Slučaj, kojim se bavio prekršajni sud, dogodio se u isto vrijeme u večernjim satima i na istom mjestu s kojeg je Simon Curi godinu dana kasnije ispalio prvi hitac nakon kojeg se dogodilo ubojstvo, a drugi akter događaja također je bio njegov brat, tada 53-godišnji Gjergj.


Optužnim prijedlogom Policijske postaje Mali Lošinj Simon Curi se teretio da se 4. rujna 2016. godine, oko 22.30 sati, na terasi obiteljskog restorana »Koralj« nasilnički se ponašao u obitelji, tako što je galamio na brata Gjergja. Tada su se braća jedan drugome obraćala raznim pogrdnim riječima.




Prvotno su se optužnim prijedlogom policije obojica teretila za prekršaj, verbalno nasilje u obitelji, ali je na kraju obustavljen postupak protiv ubijenog Gjergja. Simon je tijekom postupka poricao da je počinio prekršaj koji mu se stavlja na teret, a u nemogućnosti vođenja daljnjeg postupka sud je donio oslobađajuću presudu. Ova odluka suda nije pravomoćna, stranke imaju pravo žalbe o kojoj će arbitirati Visoki prekršajni sud RH.


Težak zločin, slučaj u kojem su glavni akteri bili isti, dogodio se 2. kolovoza prošle godine, oko 22.45 sati, pred terasom restorana »Koralj« u malološinjskoj Ulici Priko. Prema navodima optužnice, velikoj tragediji prethodili su svađa i sukob u kojima su sudjelovali optuženikov sin Fran Curi i Gjergjov sin Nikola, pa je pristigao Gjergj kako bi smirio situaciju.


Simon Curi se tereti da je izašao iz restorana »Koralj«, u vlasništvu njegove obitelji, te najprije iz pištolja ispalio jedan metak prema Gjergju, s kojim ima višegodišnje razmirice vezane za njihove susjedne lokale, »Koralj« i »Galeb«. No, prvim metkom nije pogodio brata koji se nalazio na ulici, ispred restorana. Simon je nakon toga došao do brata i iz neposredne blizine mu ispalio metak u glavu, tvrdi optužba. U obdukcijom nalazu je zaključeno da mu nakon ustrijela život nije mogla spasiti ni najbrža ni najstručnija medicinska pomoć.