Napad palicama

Šibenska policija privela još deset osumnjičenih za nasilje nad Srbima u Uzdolju

Hina

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto Dusko Jaramaz/PIXSELL

Policija je priopćila kako je u nastavku kriminalističkog istraživanja policijskih uprava šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske danas privedeno deset osoba sa šireg područja Šibenika, Splita i Sinja, koje se dovodi u vezu s kaznenim djelima nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari, a sva nedjela opisuju se kao zločin iz mržnje



ŠIBENIK Šibenska policija u četvrtak je privela još deset osoba koje dovodi u vezu s napadom na Srbe u Uzdolju kod Knina 21. kolovoza, kada su maskirani i palicama naoružani napadači pretukli goste kafića koji su tamo gledali televizijski prijenos utakmice beogradske Crvene zvezde.


Policija je priopćila kako je u nastavku kriminalističkog istraživanja policijskih uprava šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske danas privedeno deset osoba sa šireg područja Šibenika, Splita i Sinja, koje se dovodi u vezu s kaznenim djelima nasilničkog ponašanja, nanošenja tjelesnih ozljeda i oštećenja tuđe stvari, a sva nedjela opisuju se kao zločin iz mržnje.


»Tijekom dosadašnjeg postupanja prikupljeni su dokazi i obavijesti koji privedene osobe mogu dovesti u izravnu vezu s počinjenim kaznenim djelima«, izjavila je glasnogovornica PU šibensko-kninske Marica Kosor.




Prošlog tjedna privedena su četvorica osumnjičenih za taj napad, koji su zadržani u jednomjesečnom istražnom zatvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogli ponoviti nedjelo i ometati kazneni postupak, a policija je tada navela kako traga za još desetak napadača.


Policija ih tereti da su 21. kolovoza oko 22.25 sati »zajedno i dogovorno te s drugim, za sada neutvrđenim, osobama« došli u ugostiteljski objekt u Uzdolju, znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate prijenos utakmice, sve s ciljem da se »s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije«.


Sumnjiči ih da su maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima u rukama ušli ugostiteljski objekt u kojem su bili vlasnik i osamnaest gostiju, među kojima i djeca, pa su uz razne pogrdne riječi počeli razbijati inventar i fizički nasrnuli na prisutne goste.


U tom napadu, nakon kojega su napadači pobjegli, ozlijeđena je 38-godišnja vlasnica kafića i još četiri osobe, a najteže je stradao 17-godišnjak koji je neko vrijeme bio zadržan na liječenju u kninskoj bolnici. Nastala šteta procjenjuje se na 25.000 kuna.


Inače, za kazneno djelo nasilničkog ponašanja napadačima prijeti kazna do tri godine zatvora, kao i za nanošenje tjelesnih ozljeda, dok je predviđena zatvorska kazna za kazneno djelo oštećenja tuđe svari od 6 mjeseci do pet godina.