Kriminalističko istraživanje

Šest državljana Rumunjske uz pomoć lemilice i bušilice s bankomata diljem Hrvatske otuđili milijun i pol kuna

P. N.

PU Zagrebačka

PU Zagrebačka

Počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske



Kriminalističko istraživanje provedeno 21. i 22. srpnja 2017. godine nad šest državljana Rumunjske zbog počinjenja ukupno 12 kaznenih djela teških krađa iz članka 229. stavak 2. KZ RH otkrilo je da su objekti napada u navedenim kaznenim djelima bili su bankomati. Počinitelji su djelovali na način da su uporabom lemilice ili akumulatorske bušilice na bankomatu pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a izrađivali otvor, da bi na taj način imali pristup instalaciji bankomata te se uz pomoć prilagođenih elektroničkih naprava (mobilni telefon ili prijenosno računalo) koje su donijeli sa sobom spajali na periferni uređaj za izbacivanje novca iz bankomata s kojim bi, najvjerojatnije uz uporabu za tu svrhu prilagođenog programa, izdavali nalog bankomatu da izbaci sav novac koji se u tom trenutku nalazi u bankomatu.


Na navedeni način počinjeno je sedam kaznenih djela na području PU zagrebačke, četiri kaznena djela na području PU istarske i jedno na području PU primorsko-goranske, a otuđeno je najmanje 1.517.500  kuna.


U prostorijama Policijske uprave zagrebačke, ovlašten za obavljanje poslova voditelja Službe organiziranog kriminaliteta Zvonimir Petrović, prezentirao je dovršeno kriminalističko istraživanje koje su proveli policijski službenici Sektora kriminalističke policije PU zagrebačke, Službe organiziranog kriminaliteta u suradnji s drugim ustrojstvenim jedinicama PU zagrebačke, policijskim službenicima Ravnateljstva policije PNUSKOK-a, Službe organiziranog kriminaliteta te policijskim službenicima PU istarske i PU primorsko-goranske. 




Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih osoba pronađeno je i oduzeto 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s „krunom“ za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.).


Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, pet državljana Rumunjske predano je pritvorskom nadzorniku, a kaznenu prijavu su policijski službenici dostavili Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Jedna osoba je u bijegu i za njom se intenzivno traga.


Nastavlja se daljnje kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja svih drugih okolnosti počinjenih kaznenih djela.


PU Zagrebačka


PU Zagrebačka