Teška povreda dužnosti

Šef Nacionalnog sindikata policije suspendiran zbog lažiranja istrage

Hina

Foto ilustracija / Foto Roni Brmalj

Foto ilustracija / Foto Roni Brmalj

Navodi se da  je »istraga Kajkićeve skupine došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca«



ZAGREB Vukovarsko srijemska policijska uprava u utorak je potvrdila da je predsjednik Nacionalnog sindikata policije Nikola Kajkić, udaljen iz službe zbog sumnje u tešku povredu službene dužnosti, odnosno lažiranja istrage i dokumenata o ratnim zločinima.


Istovremeno, Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata čiji je Kajkić član, tvrdi da je suspendiran zbog »prekomjernog istraživanja«, odnosno jer je »istraga Kajkićeve skupine došla do podataka da je sa zločinom na Ovčari povezan i istaknuti pripadnik stranke Milorada Pupovca«, koalicijskog partnera vladajućeg HDZ-a.


U odgovoru Hini vukovarsko-srijemska policija ističe da je Kajkića, kojemu ne navode identitet nego samo funkciju, u četvrtak udaljen iz službe zajedno s državnom službenicom PU vukovarsko-srijemske, zbog sumnje da je »počinio tešku povredu službene dužnosti«.




Ističu da se s kriminalističkim istraživanjem krenulo kada se tijekom analize jednog od Kajkićevih slučaja pojavila sumnja u autentičnost jednog dokumenta. Analizu je, pojašnjavaju radila posebna radna skupina koju je ravnatelj policije osnovao u veljači kako bi razjasnili okolnosti »počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, ranjenika i bolesnika te ratnih zarobljenika na području policijskih uprava vukovarsko-srijemske i osječko-baranjske, ali i s ciljem intenziviranja kriminalističkih istraživanja u suradnji i koordinaciji s nadležnim državnim odvjetništvom«.


»Tijekom dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja, koje se provodi u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Vukovaru, utvrđena je sumnja da je policijski službenik, tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja vezanog uz ratne zločine, sačinio dokument o poduzetim radnjama, iako u stvarnosti te radnje nije poduzeo. Navedeni dokument potom je, skupa s ranije spomenutom državnom službenicom, potpisom ovjerio kao istinit i nadalje ga koristio za poduzimanje daljnjih službenih radnji. Po dovršetku ovog kriminalističkog istraživanja nadležnom državnom odvjetništvu će biti podnijeta kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela«, kažu u policiji.


Dodaju i da su »zbog težine opisanih povreda službenih dužnosti kao i štete koju su nanijeli ugledu policijske službe« osumnjičeni do okončanja disciplinskog postupka udaljeni iz službe.