Teška nesreća

Saxo riječkih registracija udario u stijenu kod Buzeta, poginuo suvozač

Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin

Foto Mateo Sardelin



U teškoj prometnoj nesreći poginuo je suvozač 56-godišnji D. R. iz Buzeta, dok je 25-godišnji vozač iz okolice Buzeta teško ozlijeđen.


Prometna nesreća se dogodila u četvrtak oko 22.25 sati u blizini mjesta Veli Mlun na oko kilometar od Buzeta.


Prema policijskom izvješću nesreća se dogodila kada je 25-godišnjak upravljao automobilom Citroen Saxo, riječke registarske oznake, iz smjera Ponte Portona u smjeru Buzetu. Zbog neprilagođene brzine kretanja, vozač je u lijevom nepreglednom  zavoju izgubio nadzor nad automobilom te udario u smjerokazni stupić i prometni znak, a potom u stijenu. U prometnoj nesreći smrtno je stradao 56-godišnji putnik iz automobila, a vozač je prevezen u riječku bolnicu gdje je zbog teških ozljeda zadržan na liječenju.




Tijelo preminulog je po nalogu nadležnog državnog odvjetnika prevezeno na Odjel patologije pulske Opće bolnice radi obavljanja obdukcije. Protiv vozača automobila podnosi se kaznena prijava zbog kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu. Za vrijeme obavljanja očevida za sav promet bila je zatvorena dionica državne ceste Buzet-Veli Mlun od 23 do 4.20 sati.


Naime, u vrijeme nesreće na cesti su uvjeti bili prilično loši zbog magle i velike vlage, odnosno mokrog i skliskog kolnika. Velika je vjerojatnost da vozač uopće nije primijetio zavoj već je produžio ravno i udario u stijenu koja se nalazi uz rub ceste. Od siline udarca desnom stranom vozilo se zarotiralo i vratilo na kolnik te je ostalo okrenuto obrnuto od smjera kretanja. Pored buzetske policije na mjesto događaja su upućeni vatrogasci JVP Buzeta i cestarska služba. Vatrogasci su reflektorima na kamionu osvjetljavali policiji mjesto nesreće radi obavljanja očevida i radi fotografiranja dionice ceste u dužini od stotinjak metara. Upravo je na toj razdaljini, prije zavoja postavljen prometni znak sa ograničenjem brzine na 50 na sat. Nesreću je policiji opisao i očevidac koji je upravljao iza unesrećenih. Koliko je sraz sa stijenom bio silovit svjedoči stanje automobila i brojni rasuti dijelovi po kolniku. Zamjenica Općinskog državnog odvjetnika Edita Bijažić Cukon je zajedno s policijom obavila očevid te je naložila da se tijelo preveze na pulsku patologiju.