Uhićen

Sarajlija švercao puške, pištolj i travu pa završio u riječkom zatvoru

Fiore Vežnaver



RIJEKA Miloš Budinčić, 22-godišnjak iz Sarajeva, smješten je jučer poslijepodne u riječki zatvor, nakon što je zatečen kako preko granice krijumčari oružje i drogu. Mladi državljanin BiH otkriven je sa zabranjenim tovarom u ponedjeljak navečer na graničnom prijelazu Rupa, na izlasku iz Hrvatske prema Sloveniji.


Zbog sumnje da u osobnom vozilu »hyundai« prevozi nedozvoljene predmete priveden je na kriminalističko istraživanje. Tijekom pretrage vozila, obavljene temeljem naloga suca istrage Županijskog suda u Rijeci, pronađene su tri automatske puške, pištolj, 49 komada streljiva te paket marihuane težine 1.099 grama. Sve mu je to zaplijenjeno.


Navodi se da su djelatnici Službe organiziranog kriminaliteta PU primorsko-goranske i granične policije, u suradnji sa službenicima Ravnateljstva policije, proveli kriminalističko istraživanje protiv državljana BiH koji je na koncu kazneno prijavljen za dva kaznena djela, nedozvoljeno posjedovanje oružja i promet drogama.




Jučer poslijepodne priveden je sutkinji istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniji Zorc koja mu je odredila istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i ponavljanja kaznenog djela. Određena je i visina jamstva od 75 tisuća kuna, čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode.


Mediji BiH pišu da je Trebinjac Miloš Budinčić uspio s oružjem i drogom prijeći u Hrvatsku, iako se nalazi na takozvanoj Watch listi, osoba koje predstavljaju opasnost po nacionalnu sigurnost. U susjednoj zemlji još se rasvjetljava slučaj, a pokrenuta je i interna istraga u graničnoj policiji, nakon što je Budinčić prešao granični prijelaz Crveni Grm kod Ljubuškoga i ušao na teritorij Hrvatske.


Granična policija BiH na vrijeme je obaviještena da će osoba s takozvane Watch liste u ponedjeljak popodne, vozeći oružje i drogu, pokušati prijeći na teritorij Hrvatske, ali je Budinčić ipak u tome uspio. Nakon toga su sigurnosne službe BiH, po pisanju tamošnjih medija, o svemu obavijestile hrvatsku policiju koja je kasnije presrela i uhitila Budinčića.