U pritvoru

Samoborka prevarila trinaest osoba s riječkog područja: Lažna pravnica od žrtava izvukla više od dva milijuna kuna

Slavica Kleva

Danijela Rasperger u pritvoru je od kolovoza ove godine / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Danijela Rasperger u pritvoru je od kolovoza ove godine / Foto Roni BRMALJ/Arhiva NL

Istraga protiv optužene se širi, s obzirom da se javljaju i drugi oštećenici koji su na sličan način povjerovali Danijeli Rasperger u obećanja koja im je davala, a za uzvrat tražila novac za "troškove"



RIJEKA – Iz istražnog zatvora je pred vijeće kojim predsjeda sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol dovedena na pripremno ročište Danijela Rasperger, 52-godišnjakinja s prebivalištem u Samoboru, optužena da je “prijevarnom namjerom” oštetila trinaest osoba sa šireg riječkog područja u namjeri pribavljanja nepripadne imovinske koristi. Iznos za koji se tereti je nešto veći od dva milijuna kuna.


Optužnicom se Danijelu Rasperger tereti da je od travnja 2009. do početka kolovoza 2016. godine raznim lažnim obećanjima od ljudi izvukla novac. Iako je završila srednju ekonomsku školu i stekla samo zvanje komercijalistice, predstavljala im se pravnicom i obećavala im, na primjer, da će im pomoći ishodovati kredit u inozemnoj banci, pomoći u rješavanju imovinskog spora s Gradom, ishodovati dokumentaciju vezanu za rekonstrukciju obiteljske kuće, ali i da može pomoći u sudskom postupku vezano za dobivanje skrbništva nad djetetom.


Krediti, dozvole…


Žrtve su joj povjerovale da će ona to zaista za njih učiniti te joj dale novac koji je tražila jer joj je, tobože, potreban za ishodovanje razne dokumentacije ili pak za polog neophodan za realizaciju kredita.




Početkom 2011. godine optužena je upoznala jednu od prvih žrtava i ponudila joj kao pravnica pomoć oko ishodovanja kredita u iznosu pola milijuna eura u Raiffeisen banci, ali bez realne namjere i mogućnosti da to i učini. No, nesretna žena joj je povjerovala i kada je »pravnica« počela tražiti razne novčane iznose za uplatu pologa, za realizaciju troškova kredita, ova joj je novac i uplaćivala. Od travnja 2011. godine do 22. srpnja ove godine, što na njezin tekući račun, što na ruke, ali i na tekuće račune njezina izvabračnog supruga, isplatila je ukupno 900 tisuća kuna.


Drugoj je osobi 2010. godine ponudila pomoć oko rješavanja spora koji je ta osoba imala s Gradom Rijekom. Obećala joj je da će dogovoriti smanjenje visine potraživanja prema gradskoj tvrtki, ali je istovremeno od nje počela tražiti novac za takse, prijedloge, podneske… I ta je prevarena osoba uplaćivala optuženoj na tekući račun ili na ruke, i u nepune dvije godine ukupno 200 tisuća kuna. Te iste godine upoznala je i treću žrtvu, nudeći joj posredovanje oko ishodovanja kredita u inozemnoj banci, ali istodobno i pomoć u ishodovanju građevinske dozvole za nadogradnju starine u Sv. Kuzmu. Kad je žrtva povjerovala, optužena je počela tražiti novac, opet za takse, uplatu pologa za realizaciju kredita, naknadu vezanu za legalizaciju objekta, dokumentaciju neophodnu od Konzervatorskog odjela i tako od te žene u razdoblju od pet godina »dobila« 247 tisuća kuna, dijelom na osobni tekući račun, a neke iznose i ova je žrtva uplaćivala na tekući račun izvanbračnog supruga optužene.


Kaže – nije kriva


Od sljedeće žrtve, kojoj je također obećala ishodovanje kredita u inozemnoj banci, okoristila se za čak 324 tisuće kuna, a jedna joj je osoba, kako bi “sredila” dugovanje njezine tvrtke prema Gradu Rijeci, odnosno kako bi platila samo glavnicu, izvukla 114 tisuća kuna. Na vrlo sličan način ukupno je prevarila, prema optužnici, čak 13 osoba!


Na jučerašnjem pripremnom ročištu, zamjenica Općinske državne odvjetnice Željka Čop u uvodnim riječima je naglasila da će tijekom postupka dokazati navode optužnice, dok je odvjetnik Milenko Škrlec u ime optužene kratko rekao da će zadržati pravo uvodnog govora nakon izvedenih dokaza optužbe.


Vijeće sutkinje Vedrane Barbalić Biasiol, nakon što se optužena Danijela Rasperger izjasnila da se ne osjeća krivom, odredilo je da se na sljedećoj raspravi kao svjedoke ispita prvih petero prevarenih osoba koje su u konačnici, kada su shvatili da su prevareni, kazneno prijavili optuženu za prevaru. U međuvremenu se istraga protiv optužene širi, s obzirom da se javljaju i drugi oštećenici koji su na sličan način povjerovali u obećanja koja im je optužena davala, a zauzvrat tražila novac.