Društveno opasan

‘Samo sam brinuo za obitelj’: Riječanin dobio osam mjeseci zatvora zbog prijetnji sudskoj ovršiteljici

Slavica Kleva

Ivan Rupčić je ovršiteljici prijetio u njezinu uredu u zgradi Općinskog suda u Rijeci / Foto Vedran KARUZA

Ivan Rupčić je ovršiteljici prijetio u njezinu uredu u zgradi Općinskog suda u Rijeci / Foto Vedran KARUZA

Rupčić je, nezadovoljan postupanjem sudske ovršiteljice po rješenju u postupku deložacije i iseljenja iz stambenog prostora i nakon odgode deložacije, došao u prostorije Općinskog suda te prijetio da će se vratiti s pištoljem



RIJEKA – Na bezuvjetnu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci nepravomoćno je osuđen 27-godišnji Ivan Rupčić zbog izrečenih prijetnji i kaznenog djela uništenja odnosno oduzimanja službenog pečata. Prilikom izricanja sankcije sutkinja Damira Delost naglasila je da su Rupčiću olakotne okolnosti činjenica da do sada nije nikada osuđivan, njegovo priznanje i činjenica da je otac troje maloljetne djece. Otegotnim pak ocijenila je da je počinio kazneno djelo koje je zapravo društvena opasnost, ali i upornost koju je Rupčić iskazao čineći ga.


Došao na sud


A riječ je o događaju iz veljače prošle godine kad je u zgradi Općinskog suda nezadovoljan postupanjem sudske ovršiteljice po rješenju u postupku deložacije i iseljenja iz stambenog prostora i nakon odgode deložacije došao u prostorije Općinskog suda. Ušao je u sobu sudske ovršiteljice pa počeo otvarati i pretraživati ladice, razbacivati službene spise po stolu, cijelo vrijeme vičući da mu preda primjerak zapisnika, mašući pritom rukama. No, ovršiteljica mu nije htjela predati original zapisnika pa kad ga je Rupčić vidio na njezinom stolu, zgrabio ga je rukama i dijelom pokidao, a potom krenuo u njezinu smjeru.


Kolega je ovršiteljici priskočio u pomoć pa stao između njih dvoje, no Rupčić je, vidno uznemiren, vikao i prijetio da ide »kod supruge po pištolj pa se vraća natrag«. Kad je odlazio, potrgao je original zapisnika pa je kod sudske ovršiteljice cijeli događaj izazvao opravdani strah i uznemirenost za njezinu osobnu sigurnost. Osim oštećene ovršiteljice koja je iskazala o cijelom događaju, ispitani su i kolege koji su prisustvovali neugodnom događaju.




– Točno je sve što se navodi u optužnom aktu, imao sam u to vrijeme dvoje maloljetne djece, žena je bila trudna i u tom smo vremenu bili smješteni u nužnom smještaju Grada Rijeke u stanu za koji smo čuli da je prazan. Ja sam nakon odgođene deložacije reagirao u afektu. Žao mi je zbog toga, ne bih to više ponovio, brinuo sam se za obitelj i nisam znao da zapisnik koji sam potpisao ne mogu dobiti. Želim se ispričati oštećenoj ženi – kazao je između ostalog Rupčić u svojoj obrani.


Bio je ubrojiv


Rupčića je vještačila i stalna sudska vještakinja psihijatrijske struke koja je zaključila da je Rupčić bio ubrojiv u trenutku događaja te da kod njega ne postoji niti jedan poremećaj ličnosti.


– Njegovo je ponašanje u vrijeme počinjenja djela koje mu se stavlja na teret bilo upravo iz tih naglašenih crta ličnosti, on je procjenjivao i zaključivao što će mu se dogoditi, a vezano za zapisnik, nakon čega je i donio odluku. Uredno je bio orijentiran i poduzeo planiranu radnju i odluku – kazala je vještakinja.