Sutkinja ih dvaput opominjala

SUDSKI PROCES “AGRAM”: Bandić i društvo porekli krivnju, hihotali se optužnici, a tereti ih se za 25 milijuna kuna

Vanja Vesić



Svi optuženi u aferi “Agram”, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i 11 suokrivljenika porekli su krivnju za 25 milijuna kuna malverzacija na štetu Grada Zagreba na jučer započetom sudskom procesu za najtežu financijsko- političku aferu zagrebačke gradske administracije zbog nezakonitog zapošljavanja rođaka i prijatelja, korištenja gradskog voznog parka, pogodovanja privatnim poduzetnicima i zamjeni gradskog zemljišta u korist privatnog kapitala.Upravo za potonju točku optužnice jedanesti okrivljenik Branko Mihaljević kazao je sudu kako se ne osjeća krivim nego čak i oštećenikom u cijelom slučaju. Suđenje je započelo čitanjem optužnice u kojoj se među inim upravo navodi da je pogodovanjem Mihaljevićevoj tvrtki Bramgrad Grad Zagreb oštećen za preko 20 milijuna kuna na razlici u vrijednosti zamijenjenog zemljišta i napumpanih troškova realizacije.


Drugim riječima, gradsko zemljište na Trnju zamijenjeno je za privatnu parcelu na Peščenici periferne vrijednosti. U dva navrata optuženici su se smijali tijekom čitanja optužnice a takvu nepristojnost prekinula je sutkinja i predsjedavajuća sudskog vijeća Rahela Valentić:- Što je smiješno? Ne vidim razloga da se smijete. Na vašem mjestu ja ne bih – upozorila je predsjedavajuća neke od optuženih koji su leđima bili okrenuti sudskim izvjestiteljima. Hihotanje je krenulo kad je tužiteljica pročitala da je na štetu proračuna prvooptuženi Bandić poslao limuzinu sportašici i stranačkoj zastupnici u Skupštini Grada Zagreba Sandri Perković koja je boravila u Medulinu. Vozač ju je dovezao u Zagreb a potom vratio natrag u Istru. Naime, u zagrebačkoj Skupštini glasovalo se o gradskom proračunu a Bandiću je taj jedan skupštinski glas “ZA” bio jako bitan. No, možda su i neki netom prije pročitani dijelovi optužnice bili doista smiješni za optuženike ili bolje rečeno tragikomični. Limuzina s vozačem vozila je gradske činovnike i prijatelje u Hercegovinu – na svinjokolju. Akteri ove bizarne epizode prema navodima USKOK-a bili su Veljko Horvat, Josip Katić i Ratimir Ivić.



Na optuženičkoj klupi nalaze se Milan Bandić, bivši šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić,vlasnik tvrtke CIOS Petar Pripuz, bivši direktor ZET-a Ivan Tolić, bivši direktor Čistoće Miljenko Benko,zamjenica pročelnice ZG-Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica odjela za pravne poslove u ZG-uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor Bramgrada Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, pročelnik gradonačelnikovog ureda Miro Laco te optužena pravna osoba Bram Grupa. 





Tu ludoriju odobrio im je na zahtjev Milana Bandića pročelnik gradonačelnikovog ureda i suoptuženi Miro Laco. Nadalje, u zimu 2014. godine, ističe se u optužnici, Bandić je od Lace tražio da prijateljici Mili Horvat da na korištenje gradsko vozilo kako bi se odvezla do Beča. Niti je radila u gradskoj upravi, niti je imala pravo na korištenje službenog vozila. Limuzinu za Beč dobivala je i stanovita Marija. Na sličan način Bandić je tražio od Lace da pošalje limuzinu i za bivšu manekenku Dijanu Muhović. Gospođa se u dvije zgode vozila za Berlin i u BiH po svojim privatnim poslovima. Nekim čudom isplaćene su joj i dnevnice iako nije imala nikakve veze s gradskom upravom. Gradsko vozilo dobio je i suoptuženi Zdenko Antunović.


Trebao je u Munchen, a to je bio detalj koji je po drugi put nasmijalo društvo s optuženičke klupe. Nije im bio smiješan naredni pasus iz optužnice kako je Bandić svom šogoru Mili Macanu “sredio” limuzinu za put u Hercegovinu i rodnu Poganu Vlaku. Macan je, poznato, u drugom procesu optužen za krivotvorenje ratnog puta i lažiranje ratnog invaliditeta. Za vozikanje na račun poreznih obveznika plaćale su se i dnevnice za vozače, gorivo te hotelski smještaj za odabrane.         


Bandića i suradnike sudi se i za nezakonito zapošljavanje u gradskoj upravi, pogodovanje bliskim osobama koje nisu zadovoljavale stručne uvjete i stupanj kvalifikacija za radna mjesta kao i za pogodovanje vlasniku CIOS-a suoptuženom Petru Pripuzu. Tako je pročitano kako je bivši šef Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić “sredio” svom nećaku Vicu Gulamuposao voditelja ureda direktora Ustanove za upravljanje sportskim objektima, a Ivan Tolić sinu suoptuženog Miljenka Benka posao višeg refenta u podružnici iako nije imao potrebne stručne spreme. Na čudan načn napredovao je i Robert Ljutić bivši Bandićev tjelohranitelj i bliski suradnik a USKOK je pritom naveo kako mu napredovanje nije zapriječeno ni nakon što mu je Visoka policijska škola oduzela diplomu.


Sedam potvrđenih točaka optužnice uz još tri koje su poslane na doradu tiče se i Bandićevog pokušaj utjecaja na svjedoka radi skrivanja umjetnina od istražitelja. USKOK ga tereti da je pokušao utjecati na Vidu Demarin, koja je bila predsjednica Upravnog odbora Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti.Nakon što je istraga već bila otvorena, zagrebački gradonačelnik zatražio je od Demarin u veljači 2015. godine da potpiše dokument prema kojem bi njegove umjetnine, što ih je USKOK trebao staviti u blokadu, postale formalno imovina njezine Zaklade.


Dva puta ju je pokušavao nagovoriti, no, unatoč pritisku zagrebačkog moćnika odbila ga je a on je u ožujku 2015. vraćen u istražni zatvor iz kojeg je, prvi put izašao u studenome 2014. uz jamčevinu od 15 milijuna kuna navodno posuđenu od tadašnjeg odvjetnika i “kralja ovrha” Marijana Hanžekovića. Famoznom odlukom u travnju 2015. na slobodu ga je pustio Ustavni sud, a omogućeno mu je i obavljanje gradonačelničke dužnosti. Obrana je uvjerena da će ipak srušiti optužnicu “Agram”. Opunomoćenik Grada Zagreba Maro Mihičević koji se pojavio na početku glavne rasprave sudu potvrdio je da Grad zagreb neće podnositi imovinsko-pravni zahtjev. To je, s obzirom na aktere slučaja, bilo i očekivano.