Proces

SUĐENJE ZA MASAKR U CRIKVENICI Kulišek ruke držao kao da vozi avion: ‘Stalno govori da čuje glasove’

Fiore Vežnaver

Kulišekova obrana tvrdi da se vještačenja eksperata iz Popovače i Ugljana temelje na nezakonitom uzimanju iskaza Kulišeka u vrijeme kada se optuženi branio šutnjom. Sud će to provjeriti



RIJEKA Sudsko vijeće odbilo je opetovani prijedlog Kulišekovih odvjetnika da se, kao nezakoniti, izdvoje nalazi vještačenja psihijatrijskih bolnica s Ugljana i iz Popovače, koji smatraju da je Kulišek bio ubrojiv u vrijeme zločina. Nije prihvaćen ni ponovljeni prijedlog da se provede novo psihijatrijsko vještačenje koje će obaviti medicinski fakultet u Beogradu, Ljubljani ili neki fakultet u Hrvatskoj. No, zato je prihvaćeno plediranje obrane da se od neuropsihijatrijske bolnice u Popovači pribave snimke razgovora koje su tamošnji vještaci obavili s Kulišekom u svrhu ekspertize.


Suština je to zaključaka s jučerašnjeg nastavka suđenja Dinu Kulišeku (25) iz Dramlja kojem se sudi zbog stravičnog zločina u Crikvenici u srpnju 2014. godine, ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak rana. Vijeće suca Domagoja Vučkova očitovalo se na prijedloge obrane i nastavak suđenja odredilo već za sljedeći tjedan. Jedan od Kulišekovih branitelja, odvjetnik Goran Marjanović, konstatirao je da se vještačenja eksperata iz Popovače i Ugljana temelje na nezakonitom uzimanju obrane optuženika od psihologa u Popovači, u vrijeme kada se on branio šutnjom.


Odbijenice fakulteta 


To je učinjeno u suprotnosti sa zakonskom regulativom, pa se na takvom dokazu i ne može temeljiti presuda, naglasio je odvjetnik Marjanović, koji je predložio pribavljanje snimki ispitivanja Kulišeka u Popovači, čiji je nalaz ocijenio dvojbenim, a drži i da su vještaci iz tog tima u međusobnom nesuglasju u zaključcima.




Odvjetnik je podsjetio da je psihijatrica Tija Žarković Palijan navela da su Kulišeka snimali cijelo vrijeme, a posebno tijekom ispitivanja, te da su se te snimke koristile u izradi nalaza.


Odvjetnik Marjanović je potrebu za novim, petim psihijatrijskim vještačenjem – što bi u praksi bilo drugo nadvještačenje nadvještačenja, obrazložio »specifičnim trenutkom« u kojem se ovaj sudski proces našao zbog kontroverznih vještačenja. Naglasio je da je Vrhovni sud u svojoj odluci, kojom je ukinuo prvu presudu s kaznom od 38 godina zatvora, naložio da se na ponovljenom suđenju po potrebi provede i novo psihijatrijsko vještačenje ubrojivosti optuženika koje bi obavili vještaci na nekom medicinskom fakultetu. Kulišekov odvjetnik je podsjetio da su dva hrvatska medicinska fakulteta odbila vještačiti optuženog, s obrazloženjem da nemaju forenzički odjel.


Šizofrenija ili ne 


– Obrana poziva sud da upotrijebi prisilna sredstva koja predviđa zakon, jer vještaci ne mogu odbiti vještačenje, pledirao je Marjanović, napominjući da Vrhovni sud nije odredio da fakultet koji će vještačiti Kulišeka mora imati forenzički odjel, i to je učinio s razlogom. Optuženikov branitelj je naveo da je obrana u sudski spis predala dokument iz kojeg je vidljivo da u Hrvatskoj ni jedan medicinski fakultet nema forenzički odjel.


– Ali, svaki fakultet ima registrirane vještake forenzičke psihijatrije, a neki fakulteti imaju i registrirane subspecijalnosti upravo iz područja šizofrenije i šizofrenih poremećaja, podvukao branitelj optuženog, pozivajući sud da prisili neki fakultet da obavi vještačenje.


– Posljednje, četvrto vještačenje kojeg su obavili vještaci s Ugljana, izvedeno je suprotno pravilima struke i nije razriješilo ni jednu dvojbu – kazao je Marjanović, koji smatra da se psihijatar dr. Darko Labura, jedan od dvojice supotpisnika nalaza bolnice s Ugljana, u sudnici nije mogao očitovati ni na jednu okolnost na koju je Vrhovni sud uputio kada je naložio novo suđenje, a to su, uz ostalo, detalji o ponašanju optuženika prije zločina. Podsjetio je da je dan ranije dr. Ante Bagarić iz Psihijatrijske bolnice Vrapče, koji drže da je psihičku bolest u Kulišeka najispravnije okarakterizirati kao šizofreniju, rekao da optuženik predstavlja veliku opasnost po sebe i okolinu, i na izdržavanju kazne u zatvoru, ako ne bude intenzivno psihijatrijski liječen.


– Ja optuženika ne želim imati na savjesti, konstatirao je zaključno odvjetnik Marjanović, koji je dan ranije predao sudu i nalaz vještaka kojeg je angažirala obrana, a on je sukladan nalazu Vrapča.


Ugljan kvalificiran 


Zastupnica optužbe Tatjana Čarapić protivila se svim prijedlozima obrane, ocijenivši kako nema osnove za novo vještačenje. Prvo vještačenje, koje su obavili vještaci iz Vrapča, tužiteljica je ocijenila kontradiktornim samom sebi, pa su zato i provedena sljedeća tri vještačenja koja se podudaraju u bitnome: da je Kulišek u vrijeme zločina bio ubrojiv, iako smanjeno, te da je tada imao »mješoviti poremećaj osobnosti«. Zastupnica optužbe je ukazala da je četvrto vještačenje, kojeg obrana sada pokušava srušiti, provedeno upravo na traženje obrane.


– Psihijatrijska bolnica Ugljan ima sve kvalifikacije za provođenje vještačenja, istaknula je tužiteljica Čarapić.


Pravna bitka oko toga je li Kulišek bio ubrojiv ili je teške krvne delikte počinio u neubrojivom stanju vodi se još od početka prvog sudskog procesa, a na ponovljenom suđenju to je još više u fokusu. I rasprava o nalazu četvrte psihijatrijske ekspertize, kojom je nastao rezultat 3:1 u korist mišljenja da je Dino Kulišek bio ubrojiv u vrijeme jezivog zločina, te sigurno predstavlja vjetar u leđa optužbi, potvrdila je da je bit ovog procesa bitka oko ubrojivosti ubojice. Odgovor na pitanje je li Kulišek bio ubrojiv ili ne vrlo je bitan za sudski epilog slučaja, jer u prvom slučaju Kulišeku prijeti do 50 godina zatvora, dok u slučaju da je zločin počinio u neubrojivom stanju nema kazne u smislu zatvorske, već mu slijedi smještaj u psihijatrijsku ustanovu, s mogućnošću da u nekom budućem razdoblju, ako mu se psihičko stanje popravi, i izađe. S obzirom na trenutno stanje stvari, prihvati li sud da je Ugljan potvrdio kako je Kulišek bio ubrojiv kada je počinio masakr u crikveničkom stanu, ono bi moglo presuditi da mladić iz Dramlja bude ponovo oglašen krivim i osuđen na veliku zatvorsku kaznu, jednu od najvećih ikad izrečenih u Rijeci.


Kulišek pozdravio obitelj


Mada je u jednom trenutku izgledao kao da spava, pa je njegov odvjetnik na to upozorio suca, Dino Kulišek je jučer u sudnici uglavnom bio, uvjetno rečeno, aktivniji no inače. Dvaput se okrenuo prema dijelu sudnice gdje je publika i rukom pozdravio članove svoje obitelji. Nekoliko puta je postavio ruke u položaj kao da drži upravljačke palice u avionu. U jednom trenutku je nešto šaptao sam sebi, zaklonivši usta rukom.