Četvorica optuženih

SUĐENJE ZA KAOS NA JADRANSKOM DERBIJU Navijači Rijeke tvrde nisu oni izazivali nerede

Slavica Kleva

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Prema optužnici, optužena četvorica su kao navijači Rijeke bacali kamenje, plastične stolice i druge predmete te fizički nasrtali na policijske službenike koji su bili postavljeni u kordon



RIJEKA Od podizanja i potvrđivanja optužnice za izazivanje nereda na stadionu Kantrida prošlo je neko vrijeme, više od tri godine, s obzirom na to da se utakmice nogometaša Rijeke već dugo vremena odigravaju na Rujevici. Četvorici se sudi za događaj koji se zbio 28. rujna 2013. godine na stadionu Kantrida za vrijeme nogometne utakmice između Rijeke i Hajduka.


Bojan Sladić, 36-godišnjak, zatim 32-godišnji Sanjin Frković, 34-godišnji Renato Kovač i 27-godišnji Daniel Ivošević, svi iz Rijeke, terete se da su »u šezdesetoj minuti odigravanja utakmice kao navijači HNK Rijeka s više nepoznatih muških osoba bacali kamenje, plastične stolice i razne druge prigodne predmete te fizički nasrtali na policijske službenike koji su bili postavljeni u takozvani policijski kordon na vratima prolaza tribina stadiona F i E radi sprečavanja nereda i fizičkog napada na navijače Hajduka.


Ugrožavali javni red


Optužnicom ih se tereti da su sudjelovali u mnoštvu koje je »nasiljem prema drugim osobama ugrožavalo javni red, a kazneno djelo počinilo prema većem broju osoba i pritom je dovedeno u opasnost tijelo druge osobe« pa su počinili kazneno djelo protiv javnog reda i mira izazivanjem nereda. Prilikom podizanja optužnog akta tužitelj je priložio sadržaj videosnimke, fotodokumentaciju koja je izuzeta iz videosnimke nogometne utakmice.




Također valja naglasiti da su sva četvorica ispitana na tužilaštvu u dokaznoj radnji prvog ispitivanja negirala počinjenje kaznenog djela. Nije sporno da su bili na predmetnoj utakmici, ali su jednoglasno osporili da su radili nerede. Tužitelj je predložio i sankciju, traži uvjetnu kaznu za svu četvoricu, deset mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine, s obrazloženjem da u odnosu na težinu kaznenog djela, okolnosti pod kojima je djelo počinjeno, smatra da je predložena vrsta i visina kazne te posebna obveza razmjerna stupnju krivnje, pogibeljnosti djela i svrsi kažnjavanja.


No, premda je suđenje započelo nedugo nakon što je optužnica potvrđena u srpnju 2014. godine i prva rasprava zakazana u studenom iste godine, bolesti, isprike, nedolasci, nemogućnost dolaska na sud zbog potrebe posla, i tako dalje, odužili su postupak, premda su u dosadašnjem tijeku postupka ispitani policijski službenici Interventne jedinice iz Krapinsko-zagorske županije koji su tom prilikom bili na ispomoći.


U međuvremenu je i dolazak nove sutkinje Petre Primc doveo do preslagivanja predmeta, a njoj dodijeljen u rad, između ostalih i spomenuti predmet.


Predloženi dokazi


Na ponovnom okupljanju na prvom ročištu pred sutkinjom Primc sva četvorica su se izjasnila da se ne osjećaju krivim po optužnici. Odvjetnici optuženih usuglasili su se s prijedlogom sutkinje Primc da se ne moraju ponovo pozivati policijski službenici Interventne jedinice na svjedočenje, ali su predložili neke dokaze koji bi se trebali u tijeku dokaznog postupka izvesti na raspravi.


Tako je odvjetnik Ivan Smokrović koji zastupa prvooptuženog Sladića predložio da se pribavi cjelokupna snimka MUP-a, odnosno sve snimke s utakmice, naglasivši da navedene snimke predložene od Općinskog državnog odvjetništva predstavlja izdvojen segment svega što se događalo na predmetnoj utakmici jer, kako je naveo, na utakmici je bilo puno više nereda na tribinama gdje se nalazilo tisuću ljudi. Iva Bilandžija, odvjetnica drugooptuženog Frkovića, pak je predložila da sudu dostave i snimke s Youtubea, a koje oni kao obrana posjeduju.


U ovom trenutku suđenja sutkinja je prihvatila prijedlog o nabavci preostalih snimki MUP-a, nabavit će se odbijajuća prekršajna prijava u slučaju Bojana Sladića, s obzirom na to da je tužitelj odustao od optužnog prijedloga protiv njega. Odluku o tome hoće li se dozvoliti nabava i projekcija snimaka s Youtubea, sutkinja će donijeti naknadno. Suđenje se nastavlja.