Ubojstvo u Crikvenici

SUĐENJE KULIŠEKU Majka ubojice: Žrtva opsjedala moga sina, pitajte župnika

Fiore Vežnaver

Dino Kulišek igra na kartu neubrojivosti, po svjedočenju cimera / Snimio Marko GRACIN

Dino Kulišek igra na kartu neubrojivosti, po svjedočenju cimera / Snimio Marko GRACIN

Majka optuženog Dina Kulišeka pojasnila je da je izmasakrirani Jagodić s njenim sinom telepatski komunicirao, da ona vjeruje svom sinu i da je o svemu dobro informiran i velečasni



RIJEKA  Kada sam sina posjetio u zatvorskoj  bolnici u Zagrebu (u nju je smješten nedugo nakon zločina, op. n.) pitao sam ga: »Dino, kako si to mogao napraviti!? Zašto si ga ubo toliko puta?« Odgovorio mi  je: »Ti to ne razumiješ. Ja ga ubadam, a on nikako da umre. On je Sotona. Ne može umrijeti!«


Ispričao je to jučer kroz suze  u svom svjedočenju  Aleks Kulišek, otac optuženog Dina Kulišeka (25), u nastavku suđenja na kojem se ovaj mladić iz Dramlja nalazi na optuženičkoj klupi zbog  stravičnog zločina u  zgradi u Crikvenici, ubojstva 22-godišnjeg Ivana Jagodića i pokušaj ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnje Meriem Demo, kojima je nožem zadao ukupno 60-ak  rana.


Sudi mu se iznova, a na ponovljenom suđenju još je više u fokusu rasvjetljavanje njegove ubrojivosti u vrijeme zločina.


Fatalna privlačnost




Optuženikov otac je kazao da je, nakon što je od sina dobio odgovor zašto je tako masakrirao žrtvu,  pitao nije li se mogao maknuti od njega, pa se i sam zapitao je li mogao nešto učiniti da ne dođe do ovoga.  


– Rekao mi je: »Nisi mogao. On me toliko opsjedao, tako jako me privlačio, nisam se mogao maknuti od njega« – prisjetio se otac optuženog, dodajući da  mu je sin pričao o glasovima u svojoj glavi.


– Kazao mi je da su ga desetak dana prije događaja glasovi nagovarali što mora napraviti. Spomenuo je da je bio u trgovačkom centru kada su mu se obratili glasovi, a onda ih je pitao da mu potvrde kako mora to napraviti. Prenio mi je da je tada blizu njega prošao auto koji mu je potrubio, a vozač u njemu mu klimnuo glavom. Opisivao je i da osjeća smradove. Sve mi je to pričao dok je bio u zatvorskoj bolnici – objasnio je Aleks Kulišek.


Objasnio je da je tijekom boravka u  zatvorskoj bolnici (u prvom navratu je u njoj bio oko 11 mjeseci, op. n.) te zatvorima u Rijeci i Puli bilo velikih razlika u sinovljevom psihičkom stanju.  


– Kada smo  ga posjetili lani u studenom u zatvoru u Puli vidjeli smo da opet priča s glasovima. Bio je nikakav, pa su ga opet poslali u  zatvorsku bolnicu, rekao je otac optuženika, prisjećajući se da su prvi problemi sa sinom počeli sa 17 godina, kada je počeo uzimati marihuanu, no s vremenom je postajao sve čudniji.



– Kakvo je to retardirano pitanje!? – planuo je u jednom trenutku u sudnici Dino Kulišek, dajući do znanja da mu je »dignulo tlak« pitanje zastupnice obitelji ubijenog, koja je od njegove majke tražila objašnjenje kakav je bio odnos optuženog i oca. – Pa, reci joj da smo bili u dobrom odnosu – sugerirao je Dino.



– Mjesec-dva prije događaja sve je to uzelo maha. Pričao je i smijao se sam sa sobom, bio odsutan. »Dino, Dino!«, zovemo ga. On se trgne. Sjedimo za stolom, a on je u svom filmu. Njegovo čudno ponašanje nije nas plašilo, uvijek je bio pristojan u kući. Ali, da sam naslućivao nešto ovako, ne znam što bih napravio da se ne dogodi  – zaključio je otac mladića na optuženičkoj klupi.


Božja pomoć


– Mislite li da je vaš sin bio opsjednut demonom? – pitala je sljedeću svjedokinju, majku optuženika, odvjetnica Sandra Dražić Karalić, odvjetnica obitelji ubijenog.


– Otkud bih znala. Ja sam laički najprije sve prepisivala drogi koju je sin uzimao. Ali, kad sam bila kod sina u zatvorskoj bolnici, rekao je da želi egzorcista, pa sam išla pričati s velečasnim – kazala je Sandra Kulišek.


– Smatrate li da je žrtva ubojstva bacila nekakve uroke na vašeg sina, pitala je dalje odvjetnica.


– Mislim da je istina sve što mi je Dino rekao. Uostalom, pitajte velečasnog koji ga je posjetio – kazala je svjedokinja. Majka optuženog je prije toga rekla da joj je sin u zatvorskoj bolnici ispričao da je Jagodić s njime telepatski komunicirao, te da je osjećao veliku bol kada bi ga dodirnuo po ruci.


– Rekao mi je da je doslovno morao zvati Boga u pomoć, pa bi se Jagodić odmaknuo, ustvrdila je svjedokinja.



U sudnici je jučer pročitan i iskaz svjedoka koji je na prošlom suđenju rekao da je bio u istoj sobi u zatvoru s Kulišekom koji mu je pričao kako je počinio zločin. – Dok je bio s nama govorio je da će igrati na kartu neuračunljivosti, da mu neće moći ništa, da je, uz to što je mlad, dosad neosuđivan, naglasio je svjedok. Obrana je   ovaj iskaz ocijenila jako kompromitiranim, dodajući da ga je iznio Bjelovarčanin osuđen na 37 godina zatvora zbog teškog ubojstva, a još je desetak puta osuđivan.


Njeno ispitivanja u sudnici počelo je nakon što je najprije pročitan njen iskaz s prvog suđenja u kojem je, između ostalo, rekla: »Znam što je moj sin  vidio u žrtvi. Vidio je Sotonu, vraga, to mi je sam poslije rekao. Poslije sam saznala da se pokojni mladić stvarno bavio tim ritualima, da je bio sotonist, da je u sobi imao naopako okrenute križeve. To sam čula i od majke bivše pokojnikove cure.  


Crna magija i uroci


Kada je učinio to za što je optužen, Dino nije bio svoj, nije znao što se događa. Nije bio pri sebi, nije znao ni tko je ta djevojka koju je ozlijedio. Sve je učinio nesvjesno. Imao je halucinacije, i glasove u glavi, s kojima je razgovarao. Pokojnog mladića doživljavao je kao nekoga tko je na njega bacio uroke.«


Sestra optuženika, Ariana Kulišek, ispričala je jučer kako joj je brat u prvom razgovoru nakon zločina rekao da je to morao napraviti.


– Morao sam jer je Sotona, objasnio je. U razgovorima mi je opisivao da je imao viziju da to mora učiniti, da ovaj nije umirao, pa ga je morao ubadati u srce i svi mu  problemi tako nestaju, prisjetila se sestra okrivljenog, koja je obrazložila da je brat imao više faza psihičkog stanja otkad se to dogodilo. Sada je u fazi da se usred razgovora prekriži i pomoli.


– Jagodić se bavio crnom magijom, bacao je uroke. Nisam mogla sjediti pokraj tog čovjeka jer mi je crpio energiju, konstatirala je sljedeća svjedokinja, prijateljica optuženog. 


Suđenje se nastavlja za dva tjedna.