Drago Lešić proglašen krivim za ubojstvo

SMRT U KLANI Za šest uboda nožem dobio tri godine zatvora: ‘Neka me objese, ako sam kriv’

Fiore Vežnaver

Drago Lešić nije očekivao ovakvu presudu i žalit će se na nju / Snimio Roni BRMALJ

Drago Lešić nije očekivao ovakvu presudu i žalit će se na nju / Snimio Roni BRMALJ

Činjenice da se radilo o šest uboda i njihova dubina govore u prilog tome da ste prekoračili granice nužne obrane, naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić, obraćajući se Lešiću



RIJEKA Na tri godine zatvora osuđen je jučer Drago Lešić (65), sada nastanjen na Viškovu, zbog toga što je lani u listopadu u Klani s više uboda nožem usmrtio tadašnjeg prvog susjeda, 63-godišnjeg Borisa Laginju, nakon što se ranije tog dana s njim posvađao tijekom dolaska geodeta.


Nepravomoćnom presudom, koju je donijelo vijeće riječkog Županijskog suda kojim je predsjedala sutkinja Ika Šarić, Lešić je oglašen krivim za »ubojstvo u prekoračenju granica nužne obrane«. U izrečenu zatvorsku kaznu uračunavaju mu se tri mjeseca provedena u istražnom zatvoru.


»Kriv je!«, konstatirala je na početku objave presude sutkinja Ika Šarić, obraćajući se u ime sudskog vijeća koje nije prihvatilo tvrdnje obrane da je Lešić ubio susjeda postupajući u nužnoj obrani, što bi za optuženog automatski značilo oslobađajuću presudu.




– Nesporno je da je Boris Laginja preminuo od posljedica šest ubodnih i ubodno-reznih rana, zadanih nožem, dužine oštrice od 20 centimetara. Ubodni kanali triju rana bili su dubine oko 15 centimetara. Činjenice da se radilo o šest uboda i njihova dubina govore u prilog tome da ste prekoračili granice nužne obrane, naglasila je u obrazloženju presude sutkinja Šarić, obraćajući se okrivljenom.


Pravo na obranu


– Boris Laginja vas je verbalno napao, a onda vam i zadao udarac šakom u glavu. Imali ste pravo braniti se. Vaš odvjetnik je na glavnoj raspravi smatrao da se radi o nužnoj obrani. A Kazneni zakon Republike Hrvatske kaže da je to »ona obrana koja je prijeko potrebna da se odbije istodobni ili izravno predstojeći protupravni napad«. U situaciji da je vaša fizička konstitucija bila slabija u odnosu na Borisa Laginju, imali ste nož u ruci, ali ste ga upotrijebili u čak šest navrata. Prekoračili ste granice nužne obrane, napomenula je predsjednica sudskog vijeća.


Sud je Lešiću olakotnim cijenio dosadašnju neosuđivanost, činjenicu da se protiv njega trenutno ne vodi drugi postupak, okolnost da ima PTSP i njegovo lošije zdravstveno stanje.



Drago Lešić je na posljednjoj raspravi izjavio da misli kako u kritičnim trenucima nije izvukao nož iz korica, zaštitne navlake. – Ali, korice nisu otišle u tijelo, na oštrici noža je nađena krv – ukazala mu je sutkinja Šarić. – I vi se zaista ne sjećate ni jednog jedinog uboda kojeg ste zadali susjedu? – upitala ga je nakon toga sutkinja. – Ne. Želio bih da se sjećam. Ne znam da li je to zbog straha u kojem sam se tada nalazio. Nek me se objesi ako sam kriv, konstatirao je Lešić, koji je u svojoj obrani detaljno ispričao sve prije i poslije smrtnog ranjavanja susjeda, dok se u međuvremenu, kako je rekao, nalazio »u nekom tunelu, kao u nekom mraku«.Upitan da li je istina da je Laginji rekao: »Ispraznit ćeš ti garažu!«, kada je stigao geodet, Lešić je odgovorio da to nije rekao.


Sud nije prihvatio stajalište Lešićevog branitelja, odvjetnika Adnana Rizvića, koji je dan ranije u svojoj završnoj riječi na suđenju naglašavao da se ovdje radi o »klasičnom slučaju nužne obrane«. Ukazao je da je ključno u ovom procesu pitanje je li obrana bila razmjerna napadu. Napominjao je da je sudski postupak pokazao da je žrtva ubojstva bila inače nasilna osoba, čovjek koji praktički dolazi u sukob sa svima, što je bitno za zaključivanje o ovom slučaju. Odvjetnik Rizvić je podsjetio da je i sedam mjeseci prije ubojstva Laginja fizički napao Lešića, zadao mu dva udarca u grudi, od kojih je ovaj pao, pa mu zgazio naočale, za što je prekršajno procesuiran i izrečena mu je zabrana približavanja. Ozlijeđen i ponižen– Tog 6. ožujka Lešić je bio i ozlijeđen i ponižen, od tada živi u strahu od Laginje, nije ga smio ni pogledati u oči, istaknuo je Rizvić. Podvukao je da se Lešić u kritičnim trenucima branio onim sredstvom koji mu je tada bio na raspolaganju, nožem kojeg je ponio sa sobom kako bi brao kestene u šumi. – Jedino je kod sebe imao nož. Da je imao vatreno oružje, bila bi opravdana i njegova uporaba. Boris Laginja je bio snažan i zdrav čovjek, sposoban zadati i smrtne ozljede, dok je Lešić bio fizički slabiji i bolestan čovjek, objašnjavao je Lešićev odvjetnik.


– Nismo zadovoljni presudom i svakako ćemo podnijeti žalbu. Smatramo da je optuženik branio svoj život i da se radi o »klasičnoj nužnoj obrani«, izjavio je nakon objave presude Lešićev branitelj, odvjetnik Adnan Rizvić. – Mišljenja smo da sud nije cijenio intenzitet napada, od osobe od koje se moglo očekivati da će nakon zadanog prvog jakog udarca ići dalje, da će učiniti ono što je najavio optuženiku, da će »otići na nebo«. Realno je u takvoj situaciji bilo očekivati da će Dragu Lešića lišiti života. Optuženik je postupio na jedini način kojim se mogao obraniti – smatra odvjetnik Rizvić, koji drži da sud nije dovoljno cijenio ni olakotne okolnosti. – Moj branjenik je iznenađen ovakvom presudom, nije to očekivao, i zasad ne bi davao izjave – zaključio je Rizvić.


Rizvić drži da je Lešić više mahao nožem, te smatra da bi, da je postupao s izravnom namjerom da ubije, kako ga tereti tužiteljstvo, žrtvi zadao rane koncentrirane na manje-više isto mjesto, što nije slučaj.


– Bitna je svijest i namjera da se nekog liši života, ali tog kod Lešića nema. Njegova jedina namjera bila je da se obrani, mišljenje je odvjetnika, koji je ukazao i da se naglašava kako je žrtva zadobila tri duboke rane, a preskače činjenica da je zadobila nožem i tri lakše rane. Rizvić je podvlačio kako činjenica da je nož na tri mjesta ušao 15 centimetara u tijelo žrtve ukazuje prije svega na psihičko stanje Lešića, koji je tada bio smanjeno ubrojiv zbog iznenadnog Laginjinog napada i ošamućenosti od udarca šakom.


– Treba ga osloboditi optužbe jer je postupao u nužnoj obrani, pledirao je Rizvić.


Brza smrt


– Optuženik jest bio fizički napadnut, ali je prekoračio granice nužne obrane, postupajući s izravnom namjerom da liši života žrtvu, isticala je pak u svojoj završnoj riječi na suđenju Ivanka Vidović Vinketa, zamjenica riječke Županijske državne odvjetnice. Ukazala je da se u pozadini slučaja nalazi dugogodišnji sukob i razmirice između Lešića i Laginje zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa. Zastupnica optužbe je podsjetila da je kritičnog dana do verbalnog sučeljavanja dvojice došlo kada je stigao geodet zbog izmjera, te otišao ne napravivši ništa, a nedugo kasnije dogodio se tragičan obračun. Tužiteljica je podvlačila da je žrtva zadobila ozljede nožem u vitalne dijelove tijela, te da je nesretni Laginja preminuo unutar jedne-dvije minute, kako je zaključio vještak.


– Optuženik je nožem oštrice od 20 cm zadao šest rana žrtvi, od čega tri vrlo duboke. To je sigurno daleko veće zlo od onog koje je tada prijetilo optuženiku, zaključila je zastupnica optužbe, a takvom se stavu jučer priklonilo i sudsko vijeće.