Dolijao Ljuban G.

SKRIVAO SE OD 1995. Hrvatska policija na Macelju uhitila muškarca osuđenog u Sloveniji za pokušaj ubojstva

Hina

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Muškarac je u rujnu 1995. u Mariboru u svađi i nakon dosta alkohola pucao i teže ranio svog susjeda. Nekoliko je godina izbjegavao suđenje i bio nedostupan vlastima, no 2004. je nađen, te pravomoćno osuđen na 4 godine zatvora za pokušaj ubojstva. Odlazak u zatvor uspješno je od tada izbjegavao iako su za njime bile 2009. i 2013. godine objavljene potjernice i tražila međunarodna pomoć



LJUBLJANA Hrvatska je policija prije nekoliko dana, prema navodima slovenskih medija, na graničnom prijelazu Macelj uhitila 61-godišnjeg muškarca koji je u Sloveniji za pokušaj ubojstva 1995. bio osuđen na 4 godine zatvora.


Slovenski mediji postavljaju pitanje kako to da je prije ulaska u Hrvatsku bez problema prošao slovensku policijsku provjeru na granici.


Bizarnu priču o Ljubanu G. koji je u nedjelju namjeravao ući automobilom u Hrvatsku na prijelazu Gruškovje-Macelj, a sada u zatvoru u Zagrebu čeka na izručenje Sloveniji, najprije je objavio ljubljanski »Dnevnik«, a onda prenijeli i ostali mediji.




Muškarac je u rujnu 1995. u Mariboru u svađi i nakon dosta alkohola pucao i teže ranio svog susjeda. Nekoliko je godina izbjegavao suđenje i bio nedostupan vlastima, no 2004. je nađen, te pravomoćno osuđen na 4 godine zatvora za pokušaj ubojstva. Odlazak u zatvor uspješno je od tada izbjegavao iako su za njime bile 2009. i 2013. godine objavljene potjernice i tražila međunarodna pomoć.


List »Dnevnik« navodi da nije jasno kako se Ljuban G. nakon pokušaja ubojstva tako dugo skrivao, a nakon što je uhvaćen i osuđen, nastavio se skrivati izbjegavajući izdržavanje kazne.


List navodi da njegova imena nema na trenutnom popisu ljudi koje traži slovenska policija, a ima ih više od dvjesto, no da nisu mogli provjeriti je li ga hrvatska policija pridržala temeljem nekog starog popisa traženih osoba koji je u međuvremenu doživio izmjene.