Suđenje cvjećarici

SINKOPA SE ŠIRI HRVATSKOM Ne sjeća se da joj je Rozmari dužna jer “ima sinkopu u glavi”

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Kad joj je sutkinja predočila ugovor potpisan sa Sonic bankom, svjedokinja je potvrdila da se radi o njezinom potpisu, ali se ne sjeća ni kako ni kada. »Evo, da vam pravo kažem, sinkopa u glavi



RIJEKA »Postavljam imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 88 tisuća kuna, kazala je prva svjedokinja, dok je druga izjavila da traži 214 tisuća kuna kao odštetni zahtjev. Tim izjavama nastavljeno je suđenje 46-godišnjoj Rozmari Macura, bivšoj cvjećarici koja je na riječki sud prepraćena iz požeške kaznionice gdje služi zatvorsku kaznu zbog prijevara. No, u tijeku je nastavak suđenja za drugi dio optužbi koje se također odnose na prijevare, ali je u međuvremenu cjelokupni spis razdvojen na dva optužna akta.


S obzirom na to da se Macura sada nalazi u zatvoru, pravomoćno osuđena na dvije godine zatvora, sutkinja Damira Delost može neometano završiti sudski postupak i još jednom ispitati oštećene žrtve.


Tako je jedna od svjedokinja ponovila da je za okrivljenu podignula kredit jer su bile prijateljice.


Pristala biti jamac




– To je bilo sredinom siječnja 2004. godine, podignut je kredit na ime Rozmarina oca. No, ona me je uvjerila da je kredit zapravo potreban njoj, a ja sam pristala biti joj jamac. U odnosu na kredit podignut u ožujku te iste godine u Podravskoj banci, a čiji sam ja korisnik, okrivljena mi je objasnila da joj je kredit potreban za platiti kaznu jer je u tada njezinoj cvjećarni bila financijska policija pa sam joj stoga i htjela pomoći. Okrivljena je raspolagala cijelim iznosom, koji je ona doduše u početku i otplaćivala neko vrijeme kao i prvi kredit. Posljednji kredit za koji sam pristala biti jamac podignut je u Hypo banci u lipnju i to na iznos od 7.500 eura. Rozmari mi je objasnila da će tim posljednjim kreditom »zatvoriti« prethodno podignut kredit. Na osnovu prvog kredita platila sam ukupno 67 tisuća kuna, po drugom kreditu oko 10 tisuća kuna, a s trećeg oko 8 tisuća kuna. U nekoliko navrata obustavljena mi je plaća s osnova kredita podignutog u Hypo banci. Obvezujem se da ću vam dostaviti sve bankovne potvrde. Uopće nisam nakon toga imala kontakte s Rozmari, nije me pokušala kontaktirati vezano za kredite niti mi je uplatila išta s osnova dugovanog iznosa – zaključila je svjedočenje oštećena žena.


– Ne sjećam se baš detalja, s obzirom na protek vremena, rate su mi obustavljane s plaće. Oko 16 tisuća kuna. Moguće je da sam s kredita podignutog u Istarskoj kreditnoj banci Umag otplatila oko 22 tisuće kuna. A s osnove kredita u Erste banci oko 24 tisuće kuna… – prisjećala se druga svjedokinja. – Posudila sam Macuri i Diners karticu jer nije mogla platiti neki dug, tražila je 9 tisuća kuna, a ispeglala je oko 40 tisuća kuna, kupovala u Exportdrvu neke proizvode, tako da sam morala sve ja podmiriti. S Rozmari nemam kontakt od sredine 2006. godine, nije mi se ni pokušala javiti niti podmirila išta od dugovanog iznosa


Htjela joj pomoći


Optužena Rozmari Macura istaknula je primjedbu na njezin iskaz, kazavši da joj je s osnove depozita po ugovoru u Podravskoj banci vratila određeni iznos. »Svjedokinja je kupovala namještaj preko Exportdrva, odnosno Diners kartice, i uredila si stan na Škurinjama«, dodala je optužena Macura. Svjedokinja je rekla da to nije točno, ostala je pri svom iskazu da se radi o dugu optužene po njezinoj kartici.


I daljnja rođakinja optužene Rozmari Macura priznala je da joj je pristala biti korisnik kredita zaključenog u Hypo banci te da joj je Rozmari ponudila osnivanje založnog prava na njezinom stanu. Ako ne bude mogla vraćati kredit, banka će se namiriti za dugovani iznos iz vrijednosti stana, naglasila je svjedokinja pa nastavila:


– Ona mi je već tada dala do znanja da možda neće biti u mogućnosti vraćati taj kredit, ali sam pristala na to jer sam joj htjela pomoći. Nismo dogovorile kupoprodaju stana, a nisam se uspjela uknjižiti u zemljišnim knjigama jer je ta nekretnina već bila opterećan teretima. Nisam sigurna da mi je išta skidano s računa, a kako je sudska vještakinja knjigovodstvene struke došla do iznosa od 27 tisuća kuna, to ne znam – rekla je svjedokinja. – Nije mi ništa skinuto ni s osnove kredita podignutog za Rozmari u Zagrebačkoj banci, iako ne mogu objasniti kako je po vještaku utvrđeno da sam otplatila 33 tisuće kuna. Moguće je da je okrivljenica taj iznos otplaćivala na moje ime – između ostalog je rekla svjedokinja.


Ne zna odakle dug


Kad joj je sutkinja predočila ugovor potpisan sa Sonic bankom, svjedokinja je potvrdila da se radi o njezinom potpisu, ali se ne sjeća ni kako ni kada. »Evo, da vam pravo kažem, sinkopa u glavi, tako da se ja ne smatram oštećenom u ovom postupku i okrivljenica mi nije ništa dužna«, odgovorila je svjedokinja.


No, na samom kraju svjedočenja svjedokinja je pokazala i javno prokomentirala jedan dokument koji je držala u ruci.


– Dobila sam obustavu na pola milijuna kuna, ali ne znam odakle taj dug. Bojim se da kad krenem raditi da će mi početi obustavljati taj iznos, riječ je o nekom stambenom kreditu.


No, ni tužiteljica Suzana Gracin kao ni sutkinja Delost, pa ni Macurin odvjetnik Marin Đudarić, nisu imali pitanja uz ovu posljednju svedokinjinu opasku, s obzirom na to da je rezolutno rekla da u ovom postupku nije oštećena. Ispitat će se i drugi oštećenici, s obzirom na to da u cjelokupnom optužnom aktu visina svih ukupnih prijevara premašuje iznos od milijun i 300 tisuća kuna.