Sedam krađa

SERIJSKI LOPOV Policija uhvatila 31-godišnjeg Alžirca koji je krao po automobilima

Hina



Novozagrebačka policija podnijela je kaznenu prijavu protiv 31-godišnjeg Alžirca, tražitelja azila, zbog sedam krađa tijekom listopada i studenoga kad je otuđio više stvari iz parkiranih automobila i kombija te prouzročio materijalnu štetu od 20 tisuća kuna.


»Sumnja se da je 31-godišnji državljanin Alžira tijekom listopada i studenoga ove godine počinio tri krađe iz dva kombi vozila Mercedes Sprinter i jednog osobnog vozila Renault Megan. Osumnjičeni je bez obzira na doba dana, dolazio do vozila koja su bila parkirana, da bi potom zavlačenjem ruke ili korištenjem podesnog alata iz unutrašnjosti vozila otuđio radni alat, bušilice, pile i mobitel«, priopćila je Policijska uprava zagrebačka (PUZ).Iz policije ističu da je na sličan način počinio i četiri teške krađe, odnosno da je ovaj put najprije razbio staklo, a potom iz automobila otuđio prijenosno računalo, mobitel, torbicu, dokumente, naočale, auto radio, novac i ostalo. Policija navodi da je Alžirac u listopadu, posredovanjem nevladine organizacije, podnio zahtjev za međunarodnom zaštitom u Republici Hrvatskoj te da mu je zahtjev odbijen kao naosnovan, nakon čega je podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom.»Sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti proveden je postupak te mu je u studenom odbijen zahtjev za međunarodnom zaštitom u ubrzanom postupku kao očito neosnovani. Provođenjem postupka utvrdilo se da je, kao tražitelj međunarodne zaštite, iznio samo one podatke koji nisu relevantni za procjenu osnovanosti zahtjeva, a zato jer je bilo moguće primijeniti institut sigurne zemlje podrijetla (Alžir se nalazi na listi sigurnih zemalja podrijetla). S obzirom da nije pokrenuo upravni spor protiv navedenog rješenja, rješenje je postalo izvršno i pravomoćno 28. studenog«, stoji u priopćenju.Također se napominje da je osumnjičeni početkom prosinca podnio naknadni zahtjev za međunarodnom zaštitom. »Ukoliko Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) donose rješenje o odbacivanju rješenja (a osoba nije priložila niti jednu činjenicu koja bi išla u prilog izmjene odluke ) i ovaj će zahtjev biti nedopušten. Osumnjičeni će u tom slučaju protiv rješenja moći pokrenuti upravni spor. No, tužba upravnom sudu ne odgađa izvršenje rješenja te će MUP, po pravomoćnosti rješenja, a sukladno Zakonu o strancima, protiv njega pokrenuti postupak povratka/udaljenja u Alžir«, priopćeno je iz PUZ-a.U priopćenju se također navodi da je temeljem službenih evidencija MUP-a, u Hrvatskoj evidentna zloporaba instituta međunarodne zaštite zbog čega će MUP biti restriktivan u njegovoj primjeni.

»Činjenica je da se taj institut kasnije pretvara u izvor sekundarnih migracija, a to je i jedan od osnovnih razloga što se o reformi zajedničkog europskog sustava azila vodi rasprava u institucijama Europske unije«, kaže se u priopćenju.