Županijski sud u Zagrebu

Ruža Ištuk: Hloverka i Čuljak sredile su mi posao u Core Mediji

Vanja Vesić

Foto Bruno KONJEVIĆ / Cropix

Foto Bruno KONJEVIĆ / Cropix

Hloverka mi je rekla da kontaktiram Dijanu Čuljak koja je radila za vanjsku produkciju. Nazvala sam Čuljak i dobila angažman za emisiju "Ništa osobno". Bilo je to 2004. i 2005. dok sam honorarno radila na HTV-u. Netko od njih dvije davao mi je zadatke, no, ne sjećam se točno tko, rekla je Ištuk



ZAGREB  U nastavku procesa “Core Media” na Županijskom sudu u Zagrebu danas je pročitan iskaz novinarke HTV-a Ruže Ištuk koja je istražiteljima priznala da joj je tadašnja nadređena Hloverka Novak Srzić ponudila dodatni honorarni posao za producentsku kuću Core Mediju:


– Hloverka mi je rekla da kontaktiram Dijanu Čuljak koja je radila za vanjsku produkciju. Nazvala sam Čuljak i dobila angažman za emisiju “Ništa osobno”. Bilo je to 2004. i 2005. dok sam honorarno radila na HTV-u. Netko od njih dvije davao mi je zadatke, no, ne sjećam se točno tko. Za potrebe emisije istražila sam s još jednim kolegom nekoliko biografija javnih osoba. Prvookrivljenog Šelebaja vidjela sam prvi put kad mi je isplatio honorar u sjedištu Core Medije u Gundulićevoj ulici. Bilo je to 2500 kuna – navodi se u iskazu od 12. travnja 2013. koji je danas pročitala zamjenica Županijskog državnog odvjetnika.


Obrana je stavila prigovor na iskaz negirajući da je Čuljak zaposlila i davala naloge Ruži Ištuk. Inače, riječ je o jednom zaboravljenom tv-uratku koji je, navodno, HTV plaćao 50 tisuća kuna po samo jednom emitiranju.




Sutkinja je upozorila obranu da su ionako odustali od neposrednog ispitivanja svjedokinje pa je i sam prigovor suvišan. Primjedbu je imao i Nediljko Ivančević, odvjetnik prvookrivljenog Vladimira Selliera Šelebaja ali na mišljenje financijske vještakinje Smiljane Josipović o poreznom nadzoru.


No, pojavio se problem. Vještakinja je, u međuvremenu ušla u mirovinu, brisana je s popisa sudskih vještaka, uz to, ima i zdravstvenih problema. Posla za sud moglo bi biti još.


Odvjetnik prvookrivljenog predao je u spis dosad nepoznate izvatke računa, popisa uplata i isplata do kojih je došao njegov klijent. Ivančević je napomenuo kako Šelebaj nije mogao ranije pribaviti te spise jer su bili razasuti na više adresa u gradu, a s posjednicima dokumentacije trebalo se pregovarati.


Na zahtjev tužiteljstva sud je odobrio primjereni rok za proučavanje dodatne papirologije koju će, za dokazivanje autentičnosti, vještačiti i informatički stručnjak.


U procesu protiv petorice optuženih, nekadašnje supružnike Šelebaj-Čuljak tereti se da su od 2004. preko računa tzv. fikus tvrtki izvlačili novac za nepostojeće poslove, isplaćivali na stotine tisuća kuna provizije suradnicima i zamračili oko 25 milijuna kuna.


Bivšu HTV-ovu urednicu Čuljak dovodi u vezu sa sukobom interesa zbog rada za vanjsku produkciju, među ostalim i za emisije plasirane na konkurentskoj Novoj TV.


Za bivšu HTV-ovu perjanicu Novak Srzić koja se pojavila na sudu kao svjedok u studenome prošle godine, prethodni svjedoci i optuženi tvrdili su da je primala po 1000 eura “na ruke” za rad na projektima konkurencije, navode koje je ona oštro opovrgavala.