Neželjeni gosti

Rumunjski ‘gastarbajteri’ u Rijeci: Hakirali su bankomate i ‘maznuli’ oko 160 tisuća kuna

Slavica Kleva

snimio Marin Aničić

snimio Marin Aničić

Jedan dio novaca je prilikom uhićenja kod njih i pronađen. Sudac istrage Županijskog suda Vlado Bosner prihvatio je prijedlog zamjenice Općinske državne odvjetnice Ines Grubišić da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i bijega, pritom im odredivši i jamstvo, za svakog je određeno 200 tisuća kuna.



RIJEKA – Stancu Ionut Ciobota (29), državljanin Rumunjske, taksista po zanimanju i sunarodnjak mu Stelian Marius Tintarean (30), konobar po zanimanju jučer su privedeni u istražni zatvor gdje će provesti narednih mjesec dana zbog osnovane sumnje da su počinili jedanaest teških krađa provaljivanjem na području Velike Gorice, Osijeka, Čepina i Rijeke.


Procjenjuje se da su se domogli vrijednosti veće od 160 tisuća kuna, a jedan dio novaca je prilikom uhićenja kod njih i pronađen. Sudac istrage Županijskog suda Vlado Bosner prihvatio je prijedlog zamjenice Općinske državne odvjetnice Ines Grubišić da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i bijega, pritom im odredivši i jamstvo, za svakog je određeno 200 tisuća kuna.


Rumunji se sumnjiče da su tijekom lipnja i srpnja ove godine počinili jedanaest djela teških krađa provaljivanjem u bankomate novčarskih institucija.




Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Prvom policijskom postajom Rijeka proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom rumunjskih državljana zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela iz domene imovinskog kriminaliteta, a nakon istrage uhićena su ova dvojica koja su i prepraćena sucu istrage.


Rumunjski državljani su i tijekom proteklih godina završavali u pritvoru »specijalizirani za nadzor« bankomata. Modus operandi ovog posebnog oblika krađe bio je do sada gotovo uvijek istovjetan, uz pomoć »skimming« uređaja. Posebnom tehnikom kradu PIN, pa tako i novac.


Uređaj za čitanje kartice postavlja se preko postojećeg i krade osobne podatke, a ako se rukom ne zaštiti unos PIN-a, mala kamera snima vaš tajni kod. Hakeri već imaju sve što im treba, kasnije uklanjaju uređaj i troše vaš novac. Možda najviše zabrinjava to što su ovakvi uređaji, putem internetske prodaje, danas dostupni doslovno svima.


No, ova dvojica Rumunja su uz pomoć posebne mehaničke naprave prisilno izvlačili novac iz bankomata proširivši kazneno djelovanje na nekoliko područja naše zemlje, uhićeni su u Rijeci.


Sumnjiče se da su tijekom lipnja i srpnja ove godine počinili 11 kaznenih djela teške krađe provaljivanjem u bankomate novčarskih institucija na području Osječko-baranjske, Primorsko-goranske i Zagrebačke županije. Dio otuđenih novaca je pronađen i bit će vraćen vlasnicima.