Progovorio šef bande

Roso: Boršić me nije uspio ubiti, pa me sada želi dokrajčiti

Ana Raić Knežević

Foto A. Raić Knežević

Foto A. Raić Knežević



ZAGREB » Kad me nije uspio ubiti pokušava me sada ovako dokrajčiti, rekao je Ante Roso u svojoj obrani, misleći na Ivana Boršića čiji je iskaz ključan dokaz protiv Rose u procesu za seriju oružanih razbojništava, među kojima je i ono krvavo počinjeno u rujnu 2005. godine u poslovnici Fine u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici gdje su ubijena dvojica zaštitara. Roso je priliku da iznese svoju obranu dobio jučer na nastavku procesa u kojem dijeli optuženičku klupu s Dubravkom Žugeljom, Fehkom Imamovićem, Juricom Tumpakom i Mariom Palićem, a tužiteljstvo ga tereti kao vođu te zločinačke skupine.


   Dio skupine, prema navodima iz optužnice, bio je i sam Boršić koji je u prvom postupku osuđen na deset godina zatvora, dok je Roso tek nedavno uhićen jer je od 2010. godine bio u bijegu. Trag mu se izgubio nakon što je 10. prosinca te godine Ivica Štrk, također jedan od osuđenih iz razbojničke grupe, pucao u njega na Zagrebačkom Velesajmu, a taj atentat, kako je utvrđeno, naručio je upravo Boršić. Roso je izbjegao hice, a jučer se u svojoj obrani prisjetio tih trenutaka. Naime, nakon što su pali u ruke policiji Borišić je odlučio progovoriti i iznijeti istražiteljima istinu o seriji oružanih razbojništava. Okrivio je tako sebe, ali i ostale sudionike tih pljačkaških pohoda. I dok je Boršić tvrdio da je samo želio olakšati savjest zbog dva ubijena zaštitara, Roso smatra da je želio dodatno naštetiti njemu.


   – Mene nitko u ovom postupku ne tereti osim Boršića, primijetio je Roso čija je netrpeljivost prema ključnom svjedoku optužbe bila očita tijekom ovog suđenja koje se primaklo samom kraju. Naime, sudsko vijeće odbilo je sve dokazne prijedloge obrane, među kojima je bio zahtjev za psihijatrijskim vještačenjem Boršića, kako bi se provjerilo je li sklon laganju, te zahtjev za dodatnim vještačenjem bioloških tragova s kape pronađene u automobilu što su ga koristili pljačkaši Fine. Na toj kapi otkriven je DNK prvookrivljenog Dubravka Žugelja, za kojeg je Boršić rekao da je pucao u zaštitare na ulazu u poslovnicu. Iako je Žugelj jučer ujutro završio u bolnici zbog zdravstvenih tegoba, na zahtjev suda ubrzo je vraćen u sudnicu kako bi iznio svoju obranu. No, na kraju je ipak vještak potvrdio da to za sada nije u stanju učiniti.