Teška psihoza

Riječki sud podigao optužnicu: Pomračenog uma uzeo je nož i nasrnuo na sestru

Slavica Kleva

Ako je bio neubrojiv, ići će na liječenje a ne u zatvor / Foto Sergej Drechsler

Ako je bio neubrojiv, ići će na liječenje a ne u zatvor / Foto Sergej Drechsler

K. L. i dalje se nalazi u Bolnici za osobe lišene slobode jer se procjenjuje da je bio neubrojiv u trenutku napada koji se dogodio u njihovom domu na Trsatu



RIJEKA – Riječki Županijski sud podigao je optužnicu protiv 21-godišnjeg Riječanina K. L. zbog pokušaja ubojstva sestre. Početkom travnja ove godine brat je u neubrojivom stanju pokušao ubiti sestru u stanu u Rijeci.


Namjeravao ju je usmrtiti u stanju psihotičnog poremećaja uslijed kojeg nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima i to u trenutku kada je njegova sestra spavala.


Kuhinjskim nožem zadao joj je više ubodnih rana po glavi i tijelu, a u daljnjoj nakani spriječili su ga ostali ukućani. Sestra je zadobila više ozljeda koje su u skupnom djelovanju teške ozljede. Županijski tužitelj predložio je istodobno da se okrivljeniku produlji istražni zatvor.




Odmah nakon jezivog događaja optuženi je odveden na Odjel psihijatrije KBC-a gdje je više od mjesec dana proveo na liječenju. Tek tada je priveden na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo koje je obavljeno u nazočnosti vještakinje psihijatrijske struke.


I kada je doveden pred suca istrage koji je odlučivao o istražnom zatvoru bila je prisutna vještakinja psihijatrijske struke. Iako mu je određen jednomjesečni istražni zatvor, mladić je, s obzirom na dosadašnje psihijatrijsko mišljenje i sugestiju da je za osumnjičenika zbog njegova stanja najbolja varijanta smještaj u Bolnicu za osobe lišene slobode, prepraćen u Zagreb gdje se i danas nalazi.


Tijekom kriminalističkog istraživanja ovog događaja utvrđeno je kako mladić prethodno nije imao sličnih epizoda, niti je pokazivao da ima određenih problema, a nije bio ni na liječenju.


Sve se odigralo iznenada, u jutarnjim satima u obiteljskoj kući na Trsatu, u trenutku kada mu se pomračio um, nasrnuo je na sestru. Nanio joj je višestruke, uglavnom rezne rane, no djevojci je odmah pružena liječnička pomoć pa se nedugo nakon događaja uspješno oporavila, ali i cijelo vrijeme bratova boravka na Odjelu psihijatrije bila uz njega.


Ako u daljnjem postupku nalaz vještaka utvrdi mladićevu neubrojivost u trenutku mahnitog napada na sestru, moguće je da će mu se suditi prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, što u konačnici znači da će mu, kao što je to uobičajeno u ovakvim slučajevima, biti određena mjera obveznog liječenja u odgovarajućoj ustanovi umjesto zatvorske kazne.