Marihuana u golfu

Riječki sud osudio Crnogorca na tri godine zatvora zbog 13 kila trave

Slavica Kleva

Ivan Bitrović se branio da uopće nije bio svjestan da prevozi drogu / Foto Marko GRACIN

Ivan Bitrović se branio da uopće nije bio svjestan da prevozi drogu / Foto Marko GRACIN

Bitrovića su 14. srpnja prošle godine zaustavili policajci u neposrednoj blizini naplatne postaje Grobnik na autocesti te mu u golfu podgoričkih registarskih oznaka u rezervoaru goriva pronašli 22 paketa marihuane



RIJEKA – Ivan Bitrović, 36-godišnjak iz Podgorice, nepravomoćno je oglašen krivim i osuđen na tri godine bezuvjetnog zatvora zbog zlouporabe droga, neovlaštene prodaje i stavljanja u promet nešto više od 13 kilograma marihuane. Predsjednica vijeća, sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol, ujedno je Bitroviću produljila istražni zatvor gdje se nalazi od sredine srpnja prošle godine kada je i zaustavljen u vozilu unajmljenom u podgoričkoj rent a car kući. Olakotnim je vijeće cijenilo samo činjenicu da je otac dva maloljetna djeteta, a otegotnim količinu zaplijenjene droge.


Optužnim aktom Bitrovića se teretilo da su mu 14. srpnja prošle godine kada su ga zaustavili policajci, u automobilu VW golf podgoričkih registarskih oznaka u neposrednoj blizini naplatne postaje Grobnik na autocesti A6 Zagreb – Rijeka, u rezervoaru goriva pronađena 22 paketa marihuane ukupne težine 13 kilograma. Utvrđeno je da je Bitrović iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine ušao u Hrvatsku preko međunarodnog cestovnog graničnog prijelaza Orahovlje.


Pregledom automobila u spremniku goriva pronađeno je nešto više od 13 kilograma marihuane, točnije 13.372 grama marihuane upakirane u 22 komada prozirnih najlonskih vakumiranih vrećica. Osim što je uz kaznenu prijavu riječke policije ispitan na državnom odvjetništvu, tužiteljica je tom prilikom zatražila i toksikološko vještačenje oduzetih paketa. Približna vrijednost zaplijenjene marihuane na ilegalnom tržištu iznosi oko milijun i pol kuna.


Netko mu smjestio?




Prilikom ispitivanja na odvjetništvu Bitrović se branio da uopće nije bio svjestan da prevozi drogu, branio se da je on po drugom poslu i po drugom dogovoru trebao otići u Sloveniju preuzeti određene osobe. Uvjeren je da mu je to netko smjestio. Optuženi Bitrović unajmio je automobil u crnogorskom rent a caru, a kad je zaustavljen izvadio je iskaznicu zamjenika pomoćnika upravljanja turističkim destinacijama, no, kako je tijekom dokaznog postupka utvrđeno, Bitrović je od 2013. godine nezaposlena osoba.


– Godinu dana radio sam u Njemačkoj, kad sam se vratio u Podgoricu 2016. godine, nastavio sam raditi u istoj firmi gdje sam i prije radio, a to je firma koja se bavi uslugama taksi prijevoza. Vlasnik turističke agencije za koga sam znao prevoziti turiste s aerodroma do hotela u Podgorici, zamolio me da jednog njegova gosta prevezem iz Ljubljane do Crne Gore za nešto manji novčani iznos. Nazvao sam rent a car radi najma vozila i preuzeo sam golf. Rezervoar je pokazivao polovinu goriva, što je bilo i uneseno u ugovor o najmu. Vlasnik agencije mi je putem mobitela poslao broj telefona osobe koju moram kontaktirati i rekao da mi je rezervirao smještaj u jednom hotelu u Ljubljani. Kad sam krenuo na put, u Splitu sam uzeo za 20 eura 12 litara nafte, ali mi nije izdan račun za gorivo jer sam plaćao u eurima, a ne u kunama. Kad sam otvorio poklopac rezervoara, osjetio sam nekakav čudan miris kao da je kiselina i osjećao sam smrad u vozilu, spuštao sam prozore cijelim putem vožnje, a i klima je radila – branio se Bitrović.


Vozilo mu smrdilo


– Kad sam došao na Grobnik i platio cestarinu, zaustavio sam 50 metara dalje gdje je stajao jedan policajac. Njemu sam odmah rekao da vozilo smrdi. On je zavirio u auto i rekao da ne osjeti smrad, ali su se odmah pojavili drugi policijski djelatnici i pitali me gdje je oružje. Da, imao sam iskaznicu ministarstva turizma koju sam koristio od 2006. godine, a služila mi je za kupovinu glasova za referendum koji se odnosio na otcjepljenje od Srbije, odnosno samostalnost Crne Gore – objasnio je u obrani Bitrović.


Kad ga je tužiteljica upitala kako se zove osoba koju je trebao prevesti iz Ljubljane u Crnu Goru, nije znao odgovor, ali je rekao da sigurno postoji njegovo ime u mobitelu, među porukama. Podatak da je nezaposlena osoba već pet godina objasnio je time da vjerojatno tvrtka za njega nije plaćala doprinose.


– Ne samo iz provedenog dokaznog postupka, već i njegovog iskaza, nesumnjivo je dokazano da je on bio jedina osoba u automobilu, da ga je on unajmio i cijelo vrijeme vozilo je nakon unajmljivanja bilo u njegovu posjedu. Njegova obrana iznesena danas i ona kad je ispitan u tužiteljstvu kontradiktorne su. I dok optuženi tvrdi da je iznajmljivao različita vozila, materijalna dokumentacija ga pobija, u tri navrata iznajmio je jedno te isto vozilo – kazala je u završnim riječima tužiteljica Sandra Šarkan. – Stoga, suprotno njegovim navodima, znao je i bio svjestan, pristao je da preveze marihuanu s područja Crne Gore u Hrvatsku gdje su ga i zaustavili djelatnici policije – zaključila je tužiteljica.


Prijevoz putnika


– Objektivno i životno, nelogično je i nemoguće da bi moj branjenik, s obzirom na rutu kojom je vozio od Podgorice pa do Grobnika, imao stručnih znanja i uopće vremena postaviti drogu u rezervoar vozila, a istodobno, nedvojbeno iz njegove obrane proizlazi da je angažiran za prijevoz putnika od Ljubljane do Podgorice jer je taksi prijevoznik. Moj branjenik je često, u više navrata, obavljao usluge prijevoza i time dodatno zarađivao za svoju obitelj. Nikada do sada nije osuđivan pa je životno nelogično da bi predmetnu količinu droge nabavio pa i sakrio u rezervoar vozila – kazao je u završnim riječima Bitrovićev odvjetnik Harun Bašagić.


Tijekom dokaznog postupka ispitani su policijski službenici koji su Bitrovića zaustavili na Grobniku te su detaljno opisali postupak privođenja i pregleda vozila, a ispitan je i mehaničar koji je demontirao rezervoar. Objasnio je da se paketi droge mogu prenijeti u spremniku goriva.


– Montaža i demontaža spremnika može maksimalno trajati oko 30 minuta pa čak i laik to može ako se imalo razumije u mehaniku. Treba vam čekić i odvijač te eventualno cijev ako ćete prazniti gorivo – rekao je svjedok. – No, definitivno, netko je taj rezervoar dirao, jer kad sam ga otvorio, pronašao sam čavlić kojim je držana »šelna«, a u autu nema čavlića – objasnio je mehaničar na raspravi.