USKOK-ova optužnica

Riječki sud još bez odluke o velikom narkolancu: Dileri primali uplate i preko – bankovnih računa

Fiore Vežnaver

Marihuana je bila sredstvo trgovanja velikog narkolanca / arhiva NL

Marihuana je bila sredstvo trgovanja velikog narkolanca / arhiva NL

Glavnooptuženi su Daniel Gvero i Mate Čačić iz Marinića, koji se terete za vođenje zločinačkog udruženja za poslovanje marihuanom, te Esed Alić iz Marinića koji je optužen za vođenje zločinačkog udruženja koje je manipuliralo kokainom i amfetam



Nema još konačne odluke o tome potvrđuje li se, ponovo vraća u istragu ili možda odbacuje USKOK-ova optužnica koja 22 hrvatska i jednog slovenskog državljanina tereti da su bili dijelovi triju organiziranih lanaca nabavke i kupoprodaje droge te njenog plasiranja prvenstveno u riječkoj regiji, ali i Zagrebu. Trojica glavnooptuženih su 33-godišnji Daniel Gvero i 34-godišnji Mate Čačić iz Marinića kraj Rijeke, koji se terete da su organizirali i vodili prvo zločinačko udruženje koje je poslovalo s marihuanom, te 30-godišnji Esed Alić iz Marinića koji je optužen da je organizirao i vodio drugo zločinačko udruženje koje je manipuliralo kokainom i amfetaminom.


Optužno vijeće riječkog Županijskog suda na svojoj je sjednici prihvatilo samo jedan od nekoliko prijedloga obrane koja je pledirala da se iz sudskog spisa izdvoje neki dokazi koje smatra nezakonitim. Prihvaćen je jedan prijedlog vezan za prikrivenog policijskog istražitelja, dok su ostali odbijeni. Na pismeno rješenje o tome obrana može podnijeti žalbu, što će se zacijelo dogoditi, tako da će na kraju vjerojatno o svemu arbitrirati Vrhovni sud.



USKOK u svojoj optužnici predlaže da riječki Županijski sud, osim da sve optužene proglasi krivim, donese presudu u kojoj se navodi da su okrivljenici dužni uplatiti u državni proračun iznos od ukupno oko 970 tisuća kuna, na ime koristi ostvarene kaznenim djelom, prodajom droge. Prihvati li sud prijedlog, najviše treba platiti Slovenac Tomaž Voglar, za kojeg se traži da namiri 66 tisuća eura, u protuvrijednosti u kunama, na ime zarade ostvarene prodajom marihuane.





Kupovali od Slovenca


Dvojica prvooptuženih, Gvero i Čačić, terete se da su u razdoblju od travnja do prosinca 2015. godine organizirali i u zajedničko djelovanje povezali još četvoricu radi kontinuirane nabave i prodaje najmanje 12 kilograma marihuane. Dvojica iz Marinića optužena su da su najmanje 11 kilograma marihuane (otišavši osobno po drogu ili je za to angažirana karika narkolanca) kupili od 38-godišnjeg Slovenca Tomaža Voglara iz Krškog, koji je za to dobio ukupno 66 tisuća eura. USKOK tvrdi da su dvojica glavnih u ovoj narkoskupini u svojim stanovima na Marinićima drogu vagali i prepakiravali u manje paketiće za potrebe daljnje prodaje. Marihuanu su dalje prodavali drugi članovi narkolanca, po cijenama od, primjerice, 1.700 kuna za 25 grama ili 9.700 kuna za 160 grama. Gvero i Čačić se terete i da su krajem 2015. godine nabavili lampe, ventilatore, zemlju, sjeme, gnojivo i drugo potrebno za uzgoj indijske konoplje i proizvodnju marihuane.


Dio okrivljenih u optužnici se navodi u kontekstu prebacivanja droge pa se tako preciziraju i dva slučaja u kojima je marihuana prodana prikrivenom policijskom istražitelju. Prvi put je to bilo u listopadu 2015. godine, kad su trojica iz Rijeke otišla automobilom u Zagreb pa ispred zgrade u naselju Trokut policijskom agentu predali paket marihuane, težak otprilike kilogram, za 6.200 eura. Drugi put se to dogodilo 15. prosinca 2015. godine, nakon što je s prikrivenim istražiteljem dogovorena prodaja deset kilograma marihuane, po cijeni od 5.900 eura po kilogramu. Sastanak s policijskim agentom dogovoren je u blizini Arena centra, no nije se, za dilere, sve odigralo po planu jer su ih u kupoprodaji zatekli djelatnici policije.



Ova optužnica i inkriminacije rezultat su policijske akcije »Bara«, izvedene sredinom prosinca 2015. godine. U akciji uhićenja i pretraga stanova sudjelovalo je više od 150 policijskih djelatnika PU primorsko-goranske i zagrebačke te iz sjedišta kriminalističke policije u Zagrebu. Zaplijenjeno je oko 19 kilograma marihuane, oko pola kilograma amfetamina i manje količine drugih vrsta droga, a vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom tržištu tada je procijenjena na oko 1,9 milijuna kuna.



Treći narkolanac


U oba ova slučaja jedan od optuženih je 34-godišnji Danijel Gojković iz Rijeke koji se tereti da je pretežno u Zagrebu nabavljao marihuanu i ecstasy. USKOK, u biti, tvrdi da se radilo o trećem narkolancu preko kojeg je Gojković preko svojih jataka plasirao drogu, a na listi je bio i amfetamin.


Esed Alić se tereti da se povezao u zajedničko djelovanje s više karika narkolanca radi nabave droge u Zagrebu te šverca i prodaje kokaina i amfetamina u riječkoj regiji. Zanimljivo je da je, kako tvrdi USKOK, droga preuzimana i prebacivana i u okolnostima da se to činilo nakon izvršenih uplata na dobivene brojeve računa u više banaka. Članovi narkoskupine drogu su skladištili, miješali s punilima i prepakiravali u paketiće za daljnju prodaju. Ovaj lanac prodao je najmanje 170 grama kokaina i kilogram i pol amfetamina, tvrdi USKOK.