Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Iskazi svjedoka

Riječki stolar prevario ljude za više od 300 tisuća kuna: Obećao povoljnu stolariju, ali se nije pojavio

Dražen Filjević
Dražen Filjević
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 11:38 2019-07-11T11:38:50+02:00

U ovom trenutku protiv Dražena Filjevića je u jedan suski postupak objedinjeno sedam optužnih akata i tereti se za 31 kazneno djelo prijevare.

RIJEKA - »Odavao je dojam ozbiljnog, poslovnog čovjeka. U Porta Novi sam mu dao keš, oko 5 tisuća kuna i još preko Diners kartice na 12 rata 23.400 kuna. Kazao je da će ugraditi novu stolariju u roku mjesec dana. Nazvao sam ga u veljači 2014. godine i rekao mi je da će doći sutra. Krenuo sam iz Zagreba prema Krku, došli smo supruga i ja. On nije došao, cijeli dan smo ga čekali, nije se pojavio.

Nazvao sam ga u ponedjeljak s pitanjem zašto nije došao, a on meni »pokvario mi se kamion«. Na to sam mu rekao da ukoliko u roku od sedam dana ne napravi posao koji sam mu platio, protiv njega ću podnijeti kaznenu prijavu. To sam i učinio«. Rekao je to svjedok koji je jučer pred sutkinjom Aleksandrom Svoboda Miše ispitan kao oštećenik, a na okolnosti prijevare za koju se sudi Draženu Filjeviću (33) iz Rijeke.

U ovom trenutku protiv Filjevića je u jedan suski postupak objedinjeno sedam optužnih akata i tereti se za 31 kazneno djelo prijevare.

Nakon prvog oštećenika koji je podnio kaznenu prijavu protv Filjevića, vrlo brzo su se počeli javljati i drugi prevareni građani koji su nasjeli na njegov letak koji je ubacivao u poštanske sandučić s najavom »akcije od 38 posto niže ugradnje stolarije«. Prevara se u ovom trenutku procjenjuje na više od 300 tisuća kuna.

– Na mail koji sam mu poslao netom nakon nedolaska nije odgovorio, a daljnju korespondenciju s optuženim vodila je moja odvjetnica, nastavio je svjedok. U jednom trenutku je obećao da će napraviti posao i to nakon nekoliko mjeseci prepiske ali više nisam pristajao. Sad mi stolariju ugrađuje druga firma, prozor po prozor jer skupljam novac, kazao je svjedok koji i dalje potražuje imovinsko pravnim zahtjevom odštetu, odnosno sudkim putem traži da mu se vrati novac.

– Dogovorili smo se za ugradnju ulaznih protuprovalnih vratiju, ugradnju vrata u kući i nove prozore. Garantirao je montažu unutar 25 dana, rekao je da će me to koštati 13 tisuća kuna te da moram unaprijed uplatiti 75 posto ukupne cijene. U kešu sam mu dao 9 tisuća kuna, evo tu je uplatnica, a preostalih 4 tisuće kuna po završetku radova. Početkom studenog 2013. godine potpisali smo ugovor.

Nazvao me dva tri puta, ali i nasanjkao. Najavio se jedan dan da će doći, čekao sam ga, čak sam skinuo stare rolete da mu olakšam, ali on nije došao, ni sutra, ni preksutra. Kad sam jednom došao u radionicu na Viškovu njegov radnik mi je rekao da za mene nije ni izdan nalog o ugradnji. Nikad nisam do tada čuo da bi netko na takav način prevario, prvi put mi se to dogodilo, ispričao je svoju priču drugi svjedok.

- Mama i ja smo pronašli letak u poštanskom sandučiću. Ostajem kod imovinsko pravnog zahtjeva u iznosu 4.640 kuna. Rekao mi je da prije veljače 2014. godine nije moguće napraviti ugradnju stolarije pa sam bio strpljiv. No, sredinom veljače sam počeo sumnjati, počeo se »vrtiti« po novinama da je prevario neke ljude i onda shvatiš da si napravio grešku, kazao je treći svjedok.

Nastavak suđenja Filjeviću je određen za rujan kada se očekuje ispitivanje novih oštećenika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.