Prometni prekršaji

Riječki policajac vozačicama naplatio 750 kuna pa novac stavio u džep. Dobio uvjetnu kaznu

Fiore Vežnaver

Foto Silvano Ježina

Foto Silvano Ježina

Sud nije prihvatio Groharovu obranu, da se radilo o greški uzrokovanoj obimom posla te da nije namjerno prisvojio 750 kuna koje je vozačima naplatio za počinjene prekršaje u prometu



RIJEKA Na uvjetnu kaznu zatvora (godinu dana s rokom kušnje od tri godine) osuđen je Zoran Grohar (36) iz Viškova, bivši policajac Policijske uprave primorsko-goranske, proglašen krivim za tri slučaja prisvajanja novca naplaćenog od kazni za prometne prekršaje. Osuđen je za dva kaznena djela, zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave. Kazna izrečena presudom na ponovljenom suđenju identična je onoj donesenoj presudom iz studenog 2015. godine, kada je Groharu vijeće riječkog Županijskog suda izreklo i mjeru zabrane obavljanja posla policijskog službenika na deset godina.


Ukupna inkriminirana svota novca, za koju je vijeće sutkinje Ike Šarić i drugi put zaključilo da ju je prisvojio, nije velika, riječ je o 750 kuna, no visina svote u ovom je slučaju zapravo i manje bitna, iako je utjecala na težinu kazne. Optužnica USKOK-a teretila je Grohara da je kaznena djela počinio u razdoblju od lipnja do studenog 2014. godine, kao službenik Druge policijske postaje u Rijeci, kao vođa ophodnje, raspoređen na poslove nadzora prometa. Prilikom kontrole prometa zaustavljao je vozače automobila zbog prometnih prekršaja i od njih naplaćivao novčane kazne, a poslije krivotvorio podatke na potvrdama kako bi prisvojio novac, zaključci su USKOK-a koje je prihvatio i sud.

Muljanje s potvrdama


Po jednoj potvrdi naplatio bi dvije novčane kazne, tako što bi jednom prekršitelju izdao primjerak potvrde »izdaje se stranci« (odnosno »uručiti građaninu«), a drugom predao primjerak »ide uz izvješće«, iako je i drugi prekršitelj trebao dobiti primjerak »za stranku«. U primjerke potvrda za prekršitelje unosio je različite podatke, pa je tako policajac jednu od dvije naplate po potvrdi istog serijskog broja zadržao za sebe.



Grohar, koji je od početka kaznenog postupka izjavljivao da se ne smatra krivim, u svojoj obrani na suđenjima je naglašavao da su inkriminirani slučajevi plod pogreške i brzine u radu.




Ukazivao je i da kod ispisivanja potvrda podlošci nisu bili stavljeni kako treba, te da nije na vrijeme primijetio nepravilnosti, jer se novac nije odmah razduživao. Nedavno je na početku novog suđenja objasnio da je trenutno nezaposlen, nakon što je još početkom 2015. godine udaljen iz službe zbog inkriminacija zbog kojih sada sjedi na optuženičkoj klupi.



Bivši policajac je oglašen krivim za tri slučaja u kojima su tri vozačice zbog prekršaja dobile primjerak potvrde serijskog broja kojeg su prije ili poslije dobila i trojica vozača. Dvije vozačice dobile su primjerak »ide uz izvješće«, a jedna je tvrdila i da nije njen potpis na potvrdi koja se na kraju našla i u sudskom spisu.


Groharu se sudilo ponovo jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu iz studenog 2015. godine i slučaj vratio na novo suđenje, ocijenivši da je Groharu povrijeđeno pravo na pravično suđenje. Odluka Vrhovnog suda veže se za činjenicu da je Grohar, poričući kaznena djela, na prvom suđenju tvrdio da su s njime na teren izlazili i policijski vježbenici koji su i ispisivali prekršajne naloge i novčane kazne, navodeći da su oni sačinjavali i izvješća o radu, što je on samo potpisivao.


Na posljednjoj raspravi prvog suđenja optuženik je, u prilog svojim tvrdnjama, predložio da se sasluša šest svjedoka, za koje je naveo da su s njime radili na terenu. Vijeće riječkog Županijskog suda je to odbilo, uz obrazloženje da je prijedlog usmjeren ka odugovlačenju postupka. No, suci Vrhovnog suda nisu bili tog mišljenja, tražili su da riječki sud preispita prijedlog obrane, tako da su na novom suđenju saslušani i ti svjedoci.


Saslušanje svjedoka


Ipak, i nakon saslušanja predloženih svjedoka nije se promijenio temeljni zaključak riječkog suda, koji drži da je Grohar kriv za djela iz optužbe. Sud smatra da je novo suđenje ukazalo samo na situaciju da je sa sigurnošću jednu mandatnu kaznu ispisala jedna vježbenica i ona je uredno naplaćena. No, optuženik je napisao izvješće i razdužio se s novcem. Vježbenica nije znala odgovoriti na to kako se dogodilo da nakon godinu dana na primjerku »ide uz izvješće« i ostaje u bloku navodi ime druge osobe, što, po stajalištu suda, potvrđuje inkriminaciju.


Sudsko vijeće na prvom suđenju nije prihvatilo obranu optuženog da se, u biti, radilo o pogreškama i da, pojednostavljeno rečeno, prisvajanje novca nije plod smišljene rabote. Nije prihvaćena ni tvrdnja optuženog da je naloge ispisivao i izvješća pisao vježbenik, dok je on samo to potpisivao, te da je do svega inkriminiranog došlo zbog prevelikog obima posla. Na tragu tih zaključaka je i nova presuda suda koji ga je relativno blago kaznio, jer se radi o maloj imovinskoj koristi, kao i zbog činjenice da je dosad neosuđivan. Ni jučerašnja presuda nije pravomoćna, osuđeni bivši policajac ima pravo žalbe o kojoj će opet arbitrirati Vrhovni sud.


Pratnja do bankomata


Već na prvoj raspravi na prvom suđenju saslušano je petero vozača koji su platili po 250 kuna kazne na licu mjesta, svi zbog toga što su za vrijeme vožnje razgovarali mobitelom. Kazna za taj prekršaj je 500 kuna, no svi su iskorili bonus od 50 posto ako plate odmah. U jednom slučaju policijska patrola, u kojoj je bio Grohar, ispratila je jednu djevojku, vozačicu »clija«, i do bankomata, kako bi podignula novac i platila kaznu. Ta je djevojka zaustavljena na Diračju, kod skretanja i spoja s brzom cestom prema Matuljima. Većina svjedoka rekla je da su zaustavljeni na način da se iza njih pojavio policijski auto s rotacijskim svjetlom.