Pazi, radar

Riječka policija na 15 punktova kontrolirala brzinu: Rekorder projurio Opatijskom cestom sa 106 km/h

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Statistički podaci kazuju da se na području  Policijske uprave  primorsko-goranske  u prvih devet mjeseci ove godine 91 posto  prometnih nesreća dogodio zbog pogreške vozača, a na prvom mjestu s 22 posto uzrok nesreće upravo je neprimjerena brzina



RIJEKA  Gospođo, naš uređaj  je  izmjerio da ste vozili brzinom od 76 kilometara na sat. A ograničenje iznosi 50 kilometara na sat. Molim vas, pokažite vozačku dozvolu, obratio se  policijski službenik vozačici toyote RAV4  nakon zaustavljanja na ugibalištu na Opatijskoj cesti, ravnom dijelu ceste između »riječkog zavoja« i Preluka.


Detalj je to petosatne akcije nadzora brzine kretanja vozila koju je jučer poslijepodne, od 12 do 17 sati, provodila prometna policija na cestama Policijske uprave primorsko-goranske. Jedan od punktova gdje se mjerila brzina od podneva bila je i Opatijska cesta, dionica na kojoj su se nekad i vozile motociklističke utrke svjetskog prvenstva.


Na cestama Primorsko-goranske županije određeno je 15 punktova na kojima se kontroliralo koliko se vozači drže propisa i ograničenja brzine.


Solidarnost vozača




– Cilj akcije je podizanje razine stanja sigurnosti u  prometu i sprečavanje vozača da voze nepropisnom brzinom. Nepropisna brzina participira u četvrtini svih prometnih nesreća i vodeći je uzrok nesreća.  Dosad smo ove godine poduzeli više od 15 tisuća mjera prema vozačima zbog nepropisne brzine, napomenuo je na punktu na Opatijskoj cesti Boris Skeledžić, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave primorsko-goranske. 


Statistički podaci kazuju da se na području  PU primorsko-goranske  u prvih devet mjeseci ove godine 91 posto svih prometnih nesreća dogodio zbog pogreške vozača, a na prvom mjestu s 22 posto uzrok nesreće upravo je neprimjerena brzina.


Vjerojatno je tome pridonijela i »vozačka solidarnost« (blicanje vozača iz suprotnog smjera), no činjenica je da je na punktu na Opatijskoj cesti u prvih sati i pol vremena kontrole brzine zabilježen relativno mali broj prekoračenja brzine.


Rijetki su bili oni koji su vozili iznad 60 kilometara na sat, koliko iznosi nekažnjiva brzina na tom mjestu (50 plus tolerancija od 10 kilometara), a bilo je i onih koji su stvorili kolonu za sobom vozeći ne više od 35 do 40 kilometara na sat.


Učinkovite kamere


Prvog sata mjerenja policija je na tom punktu zabilježila šest prekršaja zbog prekoračenja brzine, a rekorder je bio audi koji je projurio brzinom od 106 kilometara na sat. Za prekoračenje brzine predviđene su, inače, kazne od 500 do 15 tisuća kuna, odnosno do 60 dana zatvora.


Boris Skeledžić je potvrdio da su fiksne kamere za mjerenje brzine, koje su nedavno postavljene na riječkom području, utjecale na promjenu ponašanja vozača i da se općenito vozi sporije nego prije, posebice na dijelovima gdje su kamere.


Tijekom ove godine u nesrećama na cestama Primorsko-goranske županije poginulo je ukupno 16 osoba, što je osam žrtava manje nego u istom lanjskom razdoblju, odnosno pad broja poginulih od 33 posto. Na državnoj razini to su iznimno dobri rezultati. Iz riječke policije komentiraju da će, zadrži li se ovakvo stanje i trend, ove godine biti zabilježen najmanji broj poginulih u riječkoj regiji u zadnjih dvadesetak godina.