Optužbe za mito

Riječka afera lančić: Inspektori zbog zastare oslobođeni, Željki Marković ostaje kazna

Fiore Vežnaver

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Sud je odbio optužbu protiv Marka Gašperova i Bojana Kuprešanina da su od vlasnica riječkih zlatarnica, kod kojih su obavili nadzor, kao dar primili lančić



RIJEKA – Marko Gašperov (44) i Bojan Kuprešanin (42), dvojica suspendiranih inspektora riječke podružnice Državnog inspektorata kojima se sudilo u »aferi lančić«, definitivno su ekskulpirani za primanje mita.


Naime, Vrhovni sud je – zbog toga što je nastupila zastara kaznenog progona – odbio optužbu protiv inspektora, inkriminacije da su od dviju vlasnica riječkih zlatarnica, kod kojih su ranije obavili inspekcijski nadzor, kao dar primili po lančić s privjeskom.


Nova je to prijelomna odluka vezana za dvojicu okrivljenih iz velike koruptivne »afere lančić«, slučaj u kojem je prvo ime bila bivša ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željka Marković (67) koja je pravomoćno osuđena na godinu i pol dana zatvora zbog dvaju slučajeva primanja mita.




Suci Vrhovnog suda arbitrirali su u povodu žalbe na presudu riječkog Županijskog suda od 11. travnja ove godine, kojom su Gašperov i Kuprešanin oslobođeni optužbe za primanje mita. Treći je to put bilo da se dvojici sudi za isti slučaj, nakon što je ranije dvije presude riječkog suda Vrhovni sud ukinuo i predmet vratio na ponovno suđenje.


Treća presuda riječkog suda za Gašperova i Kuprešanina bila je prva oslobađajuća, poslije dviju osuđujućih kojima ih je riječki Županijski sud sankcionirao radom za opće dobro.


Ad acta


Posljednja presuda riječkih sudaca nije bila pravomoćna, ali je donesena u takvim okolnostima da je ona u praksi gotovo sigurno značila i definitivno ekskulpiranje za dvojicu na optuženičkoj klupi. Apsolutna zastara već je tada naveliko pokucala na vrata sudskog procesa.


Upućeni u slučaj ukazivali su da najkasnije posljednjeg dana travnja, dakle, u roku od 19 dana od objave presude, nastupa zastara kaznenog progona, jer je od inkriminacija prošlo osam godina, te da jednostavno više nema vremena da se provede novi žalbeni postupak i presuda postane pravomoćna, ma kakva ona bila.


No, USKOK je ipak podnio žalbu na oslobađajuću presudu dvojici, predlažući da se presuda ukine, zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja.


– Žalba je bespredmetna – zaključuje se u presudi vijeća Vrhovnog suda, u kojoj se naglašava da je u međuvremenu došlo do zastare.


– Zastara kaznenog progona nastupila je protekom travnja ove godine, dakle, prije nego je spis predmeta zaprimljen na Vrhovni sud RH, povodom izjavljene žalbe USKOK-a – naglašava se u presudi drugostupanjskog suda, koji je potvrdio ranije preliminarne zaključke o zastari.


Ovime je stavljen ad acta slučaj u kojem je ključno pitanje na koje se tražio odgovor na trima procesima bilo da li su Gašperov i Kuprešanin poklone – koje su primili preko svoje kolegice Biserke Gregorović, s kojom su radili u istom inspektoratu – dobili znajući da su ti pokloni od dviju zlatarki, i to za obavljene nadzore koje su, kao viši gospodarski inspektori, ranije obavili.


– Ovaj sud smatra da to nije nedvojbeno dokazano – naglasila je predsjednica sudskog vijeća za objave posljednje, oslobađajuće presude, nakon dviju osuđujućih. No, na kraju se dogodila situacija da je optužbe »pojela« zastara, a okrivljeni inspektori pravomoćno ekskulpirani.


Za objave posljednje presude riječkog suda obrazloženo je kako je Marko Gašperov 4. travnja 2011. obavio inspekcijski nadzor u obrtu »Zlatarnica i gift shop Vera« u središtu Rijeke, a vlasnicu zlatarnice je Biserka Gregorović dan ranije obavijestila da joj stiže nadzor.


Inspekcija je prošla u redu, nedostajala je samo jedna carinska deklaracija koju je zlatarka dostavila u zakonskom roku. Gašperov je na sudu objašnjavao da je poklon (vrijedan 150 kuna) našao na svom radnom stolu, da nije imao nikakvih saznanja ni primisli da mu je lančić poklonila vlasnica zlatarnice, branio se kako je mislio da je to poklon od Biserke Gregorović, kojoj je inače znao činiti razne usluge.


Postoji telefonski razgovor između Gregorović i vlasnice te zlatarnice, tajno snimljen četiri dana nakon nadzora, u kojem Gregorović govori zlatarki (koja se nekako htjela zahvaliti inspektoru) što bi mogla napraviti, da inspektor ima djevojku kojoj bi mogla nešto pokloniti, a zlatarka predlaže u kojem bi to moglo biti obliku.


Prigodno darivanje


Za Bojana Kuprešanina se u obrazloženju presude riječkog suda podsjetilo da je obavio inspekcijski nadzor u zlatarnici »Vivi« 5. travnja 2011., a zlatarku je unaprijed Gregorović obavijestila da joj stiže nadzor i upravo ovaj inspektor.


Utvrđene su dvije manje nepravilnosti koje su otklonjene. Kasnije je Kuprešanin zatekao zlatni lančić s privjeskom, vrijedan 1.200 kuna, na svom radnom stolu, nakit što će u istrazi biti pronađen u pretrazi njegovog doma.


I Kuprešanin je poricao da je riječ o poklonu vezanom za nadzor u zlatarnici, da u vezi te inspekcije nije ništa tražio, niti mu je tko išta obećao. Naglašavao je da je dar kojeg je dobio tri tjedna nakon nadzora doživio kao poklon djetetu za rođendan, te da to nije prvi poklon koji je dobio od bivše kolegice Gregorović.


Isticao je da nikad prije ni poslije nadzora nije razgovarao s vlasnicom te zlatarnice i da tada nije imao nikakvih saznanja da se njih dvije poznaju. Zlatarka je lančić predala Biserki Gregorović na ručku s njome u jednom riječkom restoranu 21. travnja 2011. godine. Gregorović je zatim lančić ostavila na radnom stolu Kuprešanina.


U obrazloženju posljednje riječke presude napomenuto je i da je Gregorović u tajnom snimljenom telefonskom razgovoru sa zlatarkom iz radnje »Vivi« navela da je sama ranije poklonila Kuprešaninu narukvicu s bubamarom za djetetovo rođenje.


Taj detalj su posebno apostrofirali suci Vrhovnog suda kada su ukinuli i drugu presudu riječkog suda, jer ukazuje da se i na inkriminirani lančić stavljen na radni stol inspektora može gledati kroz praksu međusobnog prigodnog poklanjanja darova među zaposlenicima inspektorata.


Nakon oslobađajuće presude branitelji optuženih, odvjetnici Saša Jelušić i Slavko Milardović, konstatirali su da su njome zadovoljni, iako je zakašnjela.


Procesuirano šestero, Marković dobila godinu i pol


Gašperov i Kuprešanin bili su među šestero okrivljenika u »aferi lančić« o kojoj je u proljeće 2017. prvi put u povodu žalbe na presudu arbitrirao Vrhovni sud.


Tada je za četvero optuženika potvrđena prva presuda riječkog Županijskog suda iz prosinca 2013., dok je ukinut dio presude u odnosu na njih dvojicu.


Među ostalima, potvrđena je presuda Željki Marković (67), kazna od godinu i pol dana zatvora za dva slučaja primanja mita. Vrhovni sud je odredio da godinu dana zatvora mora odslužiti Biserka Gregorović (66), umirovljena inspektorica Državnog inspektorata iz Rijeke, zbog zlouporabe položaja i ovlasti te davanja mita.


Rad za opće dobro, kazna je koja je potvrđena nekadašnjoj voditeljici pisarnice Državnog inspektorata Neviji Miščak (61) i akademskom slikaru Klasu Grdiću (56). Miščak je osuđena za zlouporabu položaja i ovlasti, a Grdić za davanje mita.


Vrhovni sud: Žalbe su osnovane


Suci Vrhovnog suda dvaput su prihvaćali žalbe branitelja optuženika na osuđujuće presude.


– Žalbe su osnovane. U pravu su Gašperov i Kuprešanin kada tvrde da je činjenično stanje pogrešno i nepotpuno utvrđeno.


U pravu su žalitelji kada tvrde da ni u ponovljenom postupku nije nedvojbeno dokazano jesu li Gašperov i Kuprešanin znali kako im je inkriminirani nakit predan upravo za obavljenu službenu radnju koju su, kao inspektori, ranije obavili – naglašeno je u odluci Vrhovnog suda kojom je slučaj vraćen na treće suđenje.