Prva kazna

Riječanka osuđena zbog zanemarivanja vlastite majke. Novi zakon to tretira kao – nasilje u obitelji

Jagoda Marić

Foto D. Petrić / PIXSELL

Foto D. Petrić / PIXSELL

Nebriga o starijim roditeljima od početka ove godine je nasilje koje se kažnjava, a u ovom slučaju kći je, pojasnili su nam u riječkom Centru, dobila uvjetnu kaznu (od tri mjeseca zatvora), jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje



Uvjetna kazna od tri mjeseca zatvora, rezime je jednog slučaja zanemarivanja starije osobe, odnosno roditelja, na području riječkog Centra za socijalnu skrb.


Vjerojatno je riječ o jednoj od prvih kazni izrečenih za zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi, što se od početka ove godine u Hrvatskoj tretira kao nasilje u obitelji, koje se kažnjava s deset tisuća kuna ili najmanje 45 dana zatvora. Nebriga o starijim roditeljima tako je postala nasilje koje se kažnjava.


U ovom slučaju kći je, pojasnili su nam u riječkom Centru, dobila uvjetnu kaznu, jer je i sama shvatila da mora promijeniti svoje ponašanje, čak i ako je za neke razmirice bila kriva njezina majka. Riječki Centar dobio je povratnu informaciju o sudskom epilogu u ovom slučaju, a inače su od početka godine njihovi djelatnici imali sedam slučajeva zanemarivanja u obitelji.




U četiri slučaja oni su pokrenuli prijavu, u dva slučaja učinili su to članovi obitelji jer su smatrali da njihova braća ili sestre zanemaruju roditelje, a u jednom slučaju je sestra, osoba s invaliditetom, prijavila brata za zanemarivanje. Tako je na području riječkog Centra koji ima podružnice u Čabru, Delnicama i Vrbovskom prošlo prvih deset mjeseci primjene novog Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno odredbe o zanemarivanju, koje se tretira kao nasilje.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…