Uporni ponavljač

Riječanina zatvorenog zbog milijunskih malverzacija stigla nova presuda: Sedam puta uhvaćen bez vozačke

Fiore Vežnaver

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Proglašen je krivim zbog toga što je 20. srpnja prošle godine, oko 1.25 sati, Scarpinom ulicom u središtu Rijeke, u smjeru Adamićeve ulice, vozio automobil »citroen«. Policija ga je zatekla u vožnji u situaciji da sjedi za upravljačem, a da nema vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila.



RIJEKA – Zorana Antičevića (40) iz Rijeke – koji je u svibnju smješten u riječki zatvor pod sumnjom da je počinio financijske makinacije »teške« ukupno oko 14 milijuna kuna, a tri mjeseca kasnije sumnje u malverzacije »podebljane« za još nekoliko milijuna kuna – sustigla je i presuda Prekršajnog suda u Rijeci kojom je oglašen krivim za vožnju automobila bez položenog vozačkog ispita, niti za jednu kategoriju vozila.


Opatijska ispostava riječkog Prekršajnog suda Antičeviću je za prometni delikt izrekla kaznu od 12 tisuća kuna. Smatrat će se da je novčana kazna u cjelini plaćena ako plati dvije trećine kazne u roku od mjesec dana od pravomoćnosti presude. Sud mu je izrekao i mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom »B« kategorije na godinu dana.


Neumorni ponavljač


Proglašen je krivim zbog toga što je 20. srpnja prošle godine, oko 1.25 sati, Scarpinom ulicom u središtu Rijeke, u smjeru Adamićeve ulice, vozio automobil »citroen«. Policija ga je zatekla u vožnji u situaciji da sjedi za upravljačem, a da nema vozačku dozvolu ni za jednu kategoriju vozila.




Prekršajni sud procesuirao je Antičevića temeljem optužnog prijedloga Postaje prometne policije Rijeka. Odluka suda donesena je u odsutnosti okrivljenika, ocijenjeno je da »njegovo ispitivanje nije nužno za pravilno utvrđivanje činjeničnog stanja«, a inače se nije odazivao na rasprave. Sud je u postupku došao i do podataka Odjela za prekršajne evidencije Ministarstva pravosuđa, a oni su pokazali da je zbog istog prekršaja, vožnje bez položenog vozačkog ispita, već više puta pravomoćno prekršajno kažnjavan. Ispostavilo se da je u posljednje dvije godine već šest puta pravomoćno kažnjavan, jednom odlukom Prekršajnog suda u Karlovcu, a u ostalim slučajevima presudama riječkog suda. Opatijska ispostava Prekršajnog suda u Rijeci olakotnim mu je u ovom slučaju cijenila da nisu nastale štetne posljedice, dok mu je otegotnim cijenila da je recidivist.


Zoran Antičević je sredinom svibnja završio u riječkom zatvoru pod sumnjom da je počinio malverzacije teške ukupno oko 13,9 milijuna kuna, a okrivljen je za tri kaznena djela gospodarskog kriminala. Teretio se da je kaznena djela počinio kao osnivač i direktor dviju tvrtki sa sjedištem u Rijeci, na istoj adresi, a riječ je, u biti, o sumnjama da je iz tvrtki isisavan novac, a s druge strane nije plaćen porez.


Silni milijuni


Inkrimirano je razdoblje od početka 2016. godine do kraja veljače prošle godine. Antičević je osumnjičen da je kao čelnik čovjek tvrtki postupao protivno zakonskim regulama što nalažu da poslove obavlja i vodi s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, pa je tako u više navrata podizao novac s računa firmi, a nema tragova da je novac koristio za poslovanje tih poduzeća. Istraga je pokazala da je s računa prve tvrtke podignuo ukupno oko 9,4 milijuna kuna, a s računa druge firme oko 1,6 milijuna kuna. Novac u ukupnom iznosu od oko 11 milijuna kuna je potom zadržao za svoje osobne i potrebe drugih nepoznatih osoba, čime je oštetio dvije tvrtke, tvrdilo je tužiteljstvo.



Tijekom istrage   Antičević je, kako se neslužbeno saznalo,   istražiteljima dao objašnjenja u kojima je tvrdio da je on zapravo   žrtva, a ne onaj koji se okoristio, te da je konce mućki vodio netko drugi.  Početkom kolovoza policija je objavila da su za još nekoliko milijuna kuna »podebljane« sumnje u Antičevićevićeve makinacije.  Policija je  protiv njega podnijela prijavu zbog sumnji da je počinio još šest kaznenih djela gospodarskog kriminala, istovrsna prvim inkriminacijama. 



U drugoj inkrimirajućoj točki Antičević se teretio da je izbjegao plaćanje poreza na poslovanje dviju tvrtki u ukupnom iznosu od 2,9 milijuna kuna, za što je oštećen državni proračun, a istodobno je trgovačkim društvima priskrbio nepripadnu korist. Riječ je, inače, o dvjema tvrtkama nepoznatim široj javnosti, sa sjedištem na istoj adresi u središtu Rijeke. Treća inkriminacija bila je da se u tvrtkama nisu vodile poslovne knjige kako to zakon nalaže.


Policija je u nastavku krimininalističkog istraživanja došla do sumnji da je opet oštetio dvije tvrtke i državni proračun. Nova prijava ga je teretila da je u prvoj polovici 2015. godine delikte počinio na štetu tvrtke u kojoj je bio osnivač i direktor, te potom u drugoj polovici 2015. godine na štetu tvrtke u kojoj je bio odgovorna osoba.


S računa tih tvrtki podizao je novac, koji nije koristio za njihovo poslovanje, već za osobne potrebe i u druge svrhe, pokazala je policijska istraga, koja je ukazala na sumnje da je tvrtke oštetio za više milijuna kuna. Osumnjičen je i da u navedenim razdobljima poreznoj upravi nije prijavio i platio PDV, čime je državni proračun oštetio za više od 2,5 milijuna kuna. Na teret mu se opet stavilo i da nije vodio poslovne knjige koje je bio obvezan voditi.