Prekršajni sud

Riječanin zbog grama trave kažnjen s 5.000 kn. Tu marihuanu policija bi prodala kao sirovinu

Fiore Vežnaver

Foto arhiva

Foto arhiva

Policija je S.K.-a zatekla u Bolničkoj ulici u Zagrebu pa je nakon legitimiranja dragovoljno policiji predao gram kanabisa



RIJEKA Čak 5.100 kuna stajat će 29-godišnjeg Riječanina, sada s adresom u Zagrebu, činjenica da je na ulici zatečen s gramom marihuane. Prekršajni sud u Zagrebu mu je, naime, nakon provedenog postupka odrezao kaznu od 5.000 kuna, a mora platiti i 100 kuna na ime troškova postupka. Ipak, smatrat će se da je u cijelosti platio novčanu kaznu od 5.000 kuna ako podmiri dvije trećine te svote u roku.


Sud je odredio da će se zaplijenjeni gram marihuane po pravomoćnosti presude predati kao sirovina tvrtki koja ima odobrenje za izradu droge, uz nadoknadu, a ako se ne može upotrijebiti kao sirovina, uništit će se.


Dvadesetdevetogodišnji S. K., koji iz sebe ima i pravomoćnu presudu za krađe goriva, procesuiran je zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga.




Slučaj se zbio 10. ožujka prošle godine, u večernjim satima, kada ga je zaustavila i legitimirala policija u Bolničkoj ulici u Zagrebu. Tada je Riječanin sa zagrebačkom adresom, inače nezaposleni brodomonter, dragovoljno policajcu izručio plastični omot s gramom marihuane.


Prekršajni postupak proveden je bez okrivljenika, jer poziv putem Prekršajnog suda u Rijeci nije dao rezultata, na uredno dostavljeni poziv na zagrebačku adresu nije se odazvao ni ispričao nedolazak, pa je poziv stavljen na oglasnu ploču suda. Sud mu je otegotnim ocijenio dosadašnju prekršajnu kažnjavanost.


Ispostavilo se da je Riječanin koji sada živi u Zagrebu procesuiran zbog prekršaja protiv javnog reda i mira (omalovažavanja i vrijeđanja službenih osoba te članka zakona koji tretira tučnjavu, svađu i viku na javnom mjestu). Pri odmjeravanju novčane kazne sud mu nije našao olakotnu okolnost. Okrivljeni ima pravo žalbe na ovu presudu.


Naši podaci govore da je ovaj 29-godišnji Riječanin presudom riječkog Općinskog suda iz veljače prošle godine, koja je u međuvremenu postala i pravomoćna, bio osuđen na uvjetnu kaznu od godinu dana zatvora zbog dviju teških krađa.


Istu kaznu dobio je i njegov kompanjon s kojim je u dva navrata, u prosincu 2012. godine i siječnju 2013. godine, na platou gradilišta radne zone u Matuljima provalio u ukupno četiri radna stroja iz kojih su ukrali 280 litara dizel goriva, u vrijednosti od 2.800 kuna. Na tri stroja marke »cat« su skidali zaštitne limove kako bi došli do nafte koju su pretakali u svoje kanistre.