Ostao bez milostinje

Riječanin vjernike na Trsatu molio novac, sud ga kaznio sa 190 kuna zbog prosjačenja

Fiore Vežnaver

Ilustracija (ne prikazuje osobu iz članka) / Foto arhiva

Ilustracija (ne prikazuje osobu iz članka) / Foto arhiva



RIJEKA Ostao je bez 96 kuna koje je ostvario prosjačenjem, dobio je novčanu kaznu od 190 kuna, a dužan je platiti i 100 kuna na ime troškova postupka. Sankcija je to što je izrečena 54-godišnjem V. Ć-u iz Rijeke, oglašenom krivim za odavanje prosjačenju. 


Sredovječni muškarac, s adresom u središtu Rijeke, procesuiran je u opatijskom sudu koji je utvrdio da je počinio prekršaj iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Inkriminirani slučaj dogodio se 31. listopada 2017. godine, oko 10 sati, unutar perivoja Svetišta Gospe Trsatske. Okrivljeni je, kako se navodi u prekršajnom nalogu suda, ispred ulaza u crkvu zatečen u prosjačenju, »na način da se, oslanjajući se na štaku, obraćao vjernicima, govoreći im o svojoj teškoj životnoj i zdravstvenoj situaciji«.




Pritom je od njih tražio milostinju u vidu novca, te je tako pribavio 96 kuna, precizira se u odluci suda.


Okrivljeni za prosjačenje kažnjen je novčanom kaznom u protuvrijednosti od 50 njemačkih maraka, što predstavlja minimalnu kaznu za ovaj prekršaj.


Sud se pri odmjeravanju kazne rukovodio činjenicom da je Riječanin dosad neporočan, da prije ovog slučaja nije kažnjavan zbog ovog prekršaja. Odluka suda nije pravomoćna.