Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. prosinca 2019.
Nasilnik i zlostavljač

Riječanin godinama fizički i seksualno zlostavljao kćerku, maksimalna kazna 15 godina zatvora

Zlostavljaču prijeti kazna do 15 godina zatvora
Zlostavljaču prijeti kazna do 15 godina zatvora
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 22:55 2018-03-20T22:55:04+01:00

Istraga je potvrdila sumnje da je nesretna mlada žena, danas 33-godišnjakinja, bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen 56-godišnji otac delikte počinio u razdoblju od 2010. do sredine travnja prošle godine

RIJEKA - U riječkom Županijskom sudu počelo je jučer suđenje 56-godišnjem Riječaninu kojeg se tereti za niz teških kaznenih djela, prije svega fizičko i seksualno incestuozno zlostavljanje, maltretiranje što je trajalo niz godina, a žrtva je bila njegova kći, sada 33-godišnjakinja.

Suđenje je, uobičajeno kada su predmet sudskog postupka ovakve inkriminacije, zatvoreno za javnost. Zato nije poznato što se jučer odvijalo iza zatvorenih vrata sudnice, no jasno je da jedna od ključnih odrednica u procesuiranju ovog mučnom slučaju jest saslušanje i iskaz žene za koju optužba tvrdi da je bila žrtva zlostavljanja.

Gnusni događaji

Optužnica riječkog Županijskog državnog odvjetništva tereti muškarca za sedam kaznenih djela: po dva kaznena djela rodoskvrnuća, teška kaznena djela protiv spolne slobode, kao i bludnih radnji, te nasilje u obitelji. Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno kako bismo zaštitili identitet žrtve, prešutjet ćemo detalje oko inkriminiranih monstruoznih događanja. I samo tužiteljstvo je, »u interesu probitka postupka i zaštite osobnog života žrtve«, svojedobno donijelo rješenje o tajnosti istrage.

Sredovječni Riječanin je pod teškim sumnjama smješten u riječki zatvor krajem travnja prošle godine, a istraga je potvrdila sumnje da je nesretna mlada žena bila žrtva kaznenih djela niz godina, da je njen otac delikte počinio u razdoblju od 2010. godine do sredine travnja prošle godine, pa je protiv njega i podignuta optužnica lani u listopadu.

Izvori bliski slučaju navode nam da se dio gnusnih događanja, za koje se tereti Riječanin, zbio u proljeće 2016. godine u stanu u kojem su oboje živjeli. Primjerice, u jednom je slučaju, po dosadašnjim sumnjama, tražio da se s njim upusti u oralno zadovoljavanje, a kad je ona to odbila, zaprijetio joj je da neće izaći iz sobe i stana. Potom je s nje počeo skidati odjeću, a onda – primijenivši silu te iskoristivši kćerin strah i osjećaj nemoći od ranijeg dugotrajnog psihičkog i fizičkog zlostavljanja zbog kojeg se i liječi od depresije – zadovoljio svoj seksualni nagon, a naš zakon čin o kojem je riječ izjednačava sa silovanjem. Među ostalim, inkriminiran je i slučaj kad je u pijanom stanju udario i maltretirao nesretnu žrtvu.

Nema jamčevine

Optuženi za teško pojmljivo seksualno zlostavljanje i dalje se nalazi u pritvoru, iz kojeg je jučer i doveden na glavnu raspravu u sudskom procesu. Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci je, kad je u travnju prošle godine otvorena istraga, prihvatio prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Tada je i određena visina jamstva od pola milijuna kuna čijim plaćanjem može biti pušten da se u daljnjem postupku brani sa slobode, ali, da se to i dogodilo, aktivirale bi se mjere opreza, zabrana kontakata i približavanja žrtvi. No zakonska regulativa se promijenila i više se po tim osnovama ne može izreći jamčevina, niti izaći iz pritvora njenim plaćanjem. Nakon podizanja optužnice tužiteljstvo je predložilo da se okrivljenom za seksualno zlostavljanje produži istražni zatvor, zbog istih razloga zbog kojih je i početno pritvoren.

Seksualnom zlostavljaču samo zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.