Priznao kaznena djela

Riječanin bejzbolskom palicom prijetio smrću djelatnicima Telekoma. Tvrdio je da ga – nadziru

Fiore Vežnaver

Ilustracija

Ilustracija

U tužiteljstvo je pozvana i psihijatrijska vještakinja koja je bila mišljenja kako postoji opasnost da bi zbog duševnih smetnji mladi Riječanin mogao počiniti teže kazneno djelo



RIJEKA Dvadesetogodišnjak iz Rijeke smješten je u riječki zatvor, pod sumnjom da je, s bejzbolskom palicom u rukama, prijetio smrću djelatnicima Telekoma u Rijeci, te preko Facebooka prijetio miniranjem i likvidacijom djelatnicima jedne od najvećih novinsko-medijskih kuća u Hrvatskoj, »24 sata«.


Osumnjičen je za tri kaznena djela prijetnje, a u jednom slučaju se tereti da je »većem broju ljudi prijetio da će ih usmrtiti opasnim sredstvom«.


Mladi Riječanin – za kojeg se navodi da je bez zanimanja, sa završenom osnovnom školom – sumnjiči se da je prvi eksces »uživo« izveo u ponedjeljak navečer, oko 19.50 sati, u poslovnici Telekoma u Barčićevoj ulici u Rijeci.




Djelatnici koja se nalazila za pultom u jednom je trenutku uputio riječi: »Zovite mi centralu! Što su napravili, pobit ću vas!«


Iz svojih hlača izvadio je bejzbolsku palicu, pa njome počeo mahati u smjeru zaposlenice. Ponovio je: »Pobit ću vas sve!« Dvoje zaposlenih u strahu se zaključalo u uredu iza pulta.


Osnovano se sumnja da je mladi Riječanin istog dana putem svog Facebook profila i stranice proslijedio prijeteću poruku na internetsku stranicu »24 sata«.


Poruka je bila sljedećeg sadržaja: »Samo da znate, vi komičari, da će biti likvidirani, i vaše obitelji, i da će vam sjedište biti minirano i svi ćete biti pobijeni! Budite sigurni da ćete biti likvidirani svi!«


Bilo je i riječi koji nisu za novine i javno objavljivanje, a u inkriminacijama protiv Riječanina se navodi da je time kod voditelja administratora društvenih mreža medijske kuće i ostalih zaposlenika izazvao osjećaj straha i ugroženosti.


Nakon okončane policijske istrage priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje je iznio obranu i priznao kaznena djela za koja se tereti.


Neslužbeno se saznaje kako je izjavio da je stekao dojam kako ga iz Telekoma prisluškuju i nadziru te objavljuju podatke što zadiru u njegovu privatnost.


U tužiteljstvo je pozvana i psihijatrijska vještakinja koja je bila mišljenja kako postoji opasnost da bi zbog duševnih smetnji mladi Riječanin mogao počiniti teže kazneno djelo.


Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc odredila mu je istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela. Određena je i visina jamstva od 20 tisuća kuna.