Vrijeme leti

Rasplet od kojeg mnogi strahuju: Opasni ubojica Dino Kulišek mogao bi za koji mjesec izaći iz zatvora

Fiore Vežnaver

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Dogodi li se da do 13. travnja iduće godine ne bude donesena nepravomoćna presuda Dinu Kulišeku (25), on će po sili zakona u 19 sati i 20 minuta morati biti pušten iz pritvora na slobodu



RIJEKA Iz sjene sudskog procesa Dinu Kulišeku (25) iz Dramlja, kojem se sudi zbog masakra hladnim oružjem u stanu u Crikvenici, ubojstva 22-godišnjeg mladića i pokušaja ubojstva njegove djevojke, tada 19-godišnjakinje, sve više na svjetlo izlazi i dosta značajno pitanje: koliko optuženi za jezivi zločin može maksimalno biti u pritvoru u situaciji dok nije donesena presuda.


Prema objašnjenjima koje smo dobili iz odvjetničkih krugova, Kulišek maksimalno može biti u istražnom zatvoru još oko četiri i pol mjeseca, ne izrekne li mu dotad riječki Županijski sud nepravomoćnu presudu. U slučaju da se do 13. travnja sljedeće godine ne donese nepravomoćna presuda, Kulišek bi po sili zakona morao biti pušten iz pritvora. Po regulama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), istražni zatvor u slučaju Kulišeka može trajati maksimalno četiri godine i devet mjeseci, a da nije donesena presuda u ponovljenom suđenju.


Svi znaju sve 


Ovu činjenicu sigurno znaju svi glavni akteri sudskog procesa, poglavito riječki Županijski sud, tako da se vrlo brzo odvija ponovljeno suđenje Kulišeku, nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom je osuđen na 38 godina zatvora. U kratkom roku je obavljeno i novo psihijatrijsko vještačenje nad optuženim za zločin, praktički drugo nadvještačenje nadvještačenja, koje je u konačnici dalo rezultat 3:1 u korist mišljenja da je ubojica bio ubrojiv u vrijeme zločina.




U strukturi činjenice da Kulišek bez presude može biti u pritvoru maksimalno četiri godine i devet mjeseci, tri godine se odnose na »temeljni« pritvor. Zakonodavac je, naime, odredio da za kaznena djela za koja se može izreći kazna dugotrajnog zatvora, kao što je to u slučaju Kulišeka kojem prijeti kazna od 50 godina, istražni zatvor može trajati najviše tri godine do donošenje presude prvog stupnja. ZKP, nadalje, predviđa da se istražni zatvor produžuje za četvrtinu kada je donesena nepravomoćna presuda, što Kulišeku donosi još devet mjeseci pritvora više. Da se uzimaju u obzir samo ove dvije odrednice, optuženi za zločin bi već izašao iz zatvora, ali je zakonodovac odredio da se, ako je presuda ukinuta, ukupno trajanje istražnog zatvora produžuje za još godinu dana. Dakle, u 19.20 sati 13. travnja sljedeće godine Kulišek po sili zakona izlazi iz pritvora, ne donese li riječki sud presudu.


Završna faza 


Novi proces Kulišeku ušao je u završnu fazu, tako da je, kako nam tumače poznavatelji ove problematike, mnogo izglednije da suđenje bude uskoro okončano, nego da se dogodi drugi scenarij, u kojem bi optuženik silom zakona, jer nema presude, izašao na slobodu, što zasigurno nitko ne želi, osim Kulišekove obitelji i možda onih koji su kao njegovi prijatelji svjedočili na suđenju. U sudskim kuloarima ovih se dana moglo čuti mišljenje kako bi, po sadašnjem stanju stvari, do kraja ove godine svakako trebala biti objavljena nepravomoćna presuda, pod uvjetom da ne bude nepredviđenih zapleta.


Situacija s Kulišekom je takva, kako nam tumače u odvjetničkim krugovima, da u roku od deset i pol mjeseci presuda za masakr u stanu mora biti i pravomoćna, jer inače on po sili zakona izlazi na slobodu, bez obzira na prvostupanjsku osuđujuću presudu. Naime, zakonodavac je odredio da se ukupno trajanje istražnog zatvora produžuje za šest mjeseci ako je protiv drugostupanjske presude dopuštena žalba. To se odnosi na ovaj slučaj, a Kulišek po ovoj reguli može biti u pritvoru maksimalno do 13. listopada sljedeće godine, ne bude li dotad presuda pravomoćna.


Čudesni oporavak 


Ovdje valja naglasiti da Kulišek, s obzirom da mu se može izreći kazna dugotrajnog zatvora, ima pravo na dvije žalbe nakon presude koje mu izrekne riječki Županijski sud. To znači da bi se pred sucima Vrhovnog suda žalba nakon presude riječkog suda mogla naći i još dvaput, a jednom su o njoj već raspravljali, vrativši proljetos slučaj na novo suđenje. Dakle, ostaje još deset i pol mjeseci da se donese prvostupanjska presuda i riješe moguće dvije žalbe, a da pravomoćnost presude dočeka u pritvoru Kulišek, mladić koji se tereti da je dvama žrtvama zadao 60-ak rana nožem.


Ovih dana trebalo bi se Dinu Kulišeku nastaviti suđenje na kojem se prvenstveno vodi bitka optužbe i obrane oko toga je li on bio ubrojiv u vrijeme zločina ili je teške krvne delikte počinio u neubrojivom stanju. Odgovor ovo na pitanje ključan je za sudski epilog slučaja, jer u prvom slučaju Kulišeku prijeti do 50 godina zatvora, dok u slučaju da je zločin počinio u neubrojivom stanju nema kazne u smislu zatvorske, već mu slijedi smještaj u psihijatrijsku ustanovu, s mogućnošću da u nekom budućem razdoblju, ako mu se psihičko stanje popravi, i izađe. Obrana se zalaže za njegovu neubrojivost, optužba pledira za ubrojivost ubojice, a na zaključku da je vladao svojim postupcima temelji se i optužnica. Nikako ne želimo tvrditi kako obrana pledira za neubrojivost kako bi optuženik izbjegao veliku zatvorsku kaznu, ali ne možemo ne sjetiti se slučaja otprije dva desetljeća s ubojicom iz riječke regije koji je procesuiran kao neubrojiv, a nakon godinu i pol dana psihičko stanje mu se toliko popravilo da je pušten na slobodu.


Neviđeno razilaženje psihijatara


Bez obzira kakvu presudu donese riječki Županijski sud, sudski proces ostat će zapamćen u riječkoj, a i u hrvatskoj sudskoj praksi, po neviđenom, dramatičnom razilaženju psihijatrijskih eksperata u mišljenju oko ubrojivosti optuženika. Vodeći psihijatrijski stručnjaci i vještaci u Hrvatskoj ne spore se oko detalja, nego u temeljnim postavkama.


Eksperti iz Psihijatrijske bolnice Vrapče drže da je psihičku bolest u Kulišeka najispravnije okaraktezirati kao šizofreniju. Vrapče jedini Kulišeka smatra neubrojivim, dok ostala tri mišljenja govore u njegovoj ubrojivosti, iako smanjenoj.Riječkoj psihijatrijskoj vještakinji Klementini Ružić nije bio uvjerljiv Kulišek kada je iznosio priče o glasovima u glavi, smatra da je »simulirao psihopatološke događaje«. Psihijatrica Tija Žarković Palijan iz Neuropsihijatrijske bolnice Popovača također smatra da je Kulišek za ekspertize glumio svoje psihičko stanje. Vještaci iz Psihijatrijske bolnice Ugljan smatraju da je Kulišek »težio sebe predstaviti u što lošijem psihološkom stanju«. Mišljenje Ugljana moglo bi presuditi da mladić iz Dramlja bude ponovo oglašen krivim i osuđen na veliku zatvorsku kaznu, jednu od najvećih ikad izrečenih u Rijeci.