U tjedan dana na vagonima stradala tri mladića

Puljanin poginuo na riječkoj Brajdici, bio je u društvu prijatelja za čiji se život bore liječnici, te prijateljice

Slavica Kleva

Foto S. DRECHSLER / I. TOMIĆ

Foto S. DRECHSLER / I. TOMIĆ

Policajci koji su izašli na očevid nisu ostali ravnodušni prizorom koji ih je dočekao na kontejnerskom terminalu. Da bi uopće mogli prići tijelu stradalog mladića koje se nalazilo na vrhu jednog od vagona, Hrvatske željeznice morale su isključiti napon



Na kontejnerskom terminalu Brajdica jučer je smrtno stradao Edi Vitasović iz Pule, dok je drugi mladić koji se nalazio s njim u trenutku tragedije u vrlo teškom stanju prebačen u riječki KBC te se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja. U stanju je inducirane kome i priključen je na respirator. Koliko je poznato, mladići su se popeli na željezničku kompoziciju, a potom i na kontejner koji se nalazio na njoj. Vjerojatno poginuli mladić nije niti dodirnuo žice pod naponom. Dovoljno je bilo da se našao u strujnom krugu jakosti 25 tisuća volti koje su ga usmrtile, a njegovog prijatelja teško ozlijedile.


Navodno su mladići proveli jutro na Platku, a u njihovom je društvu bila i djevojka. Ona se, srećom, nije penjala po željezničkoj kompoziciji već je, navodno, željela fotografirati svoje prijatelje na vagonu. Samo trenutak kasnije, mladić je pao kao pokošen, a drugoga je strujni napon odbacio. Slučajno u tome trenutku je pored Brajdice prolazila policijska ophodnja riječke prometne policije. Policajci su odmah o nesreći izvijestili Operativno komunikacijski centar Policijske uprave, a zatim priskočili pomoći šokiranoj djevojci pred čijim očima se nekoliko trenutaka ranije odvijao strašan prizor.


Ubrzo su stigli i njihovi kolege.




Niti policajci koji su izašli na očevid nisu ostali ravnodušni prizorom koji ih je dočekao na kontejnerskom terminalu. Da bi uopće mogli prići tijelu stradalog mladića koje se nalazilo na vrhu jednog od vagona, Hrvatske željeznice morale su isključiti napon. Ubrzo je na mjesto događaja izašao i dr. Dražen Cuculić, dežurni liječnik sudske medicine Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku.


Ostaje upitan motiv zbog čega su se mladići popeli na kontejner po hladnom i vjetrovitom vremenu. Mladost? Neiskustvo? Nesmotrenost? Jesu li se možda popeli na vagon zbog snimanja selfieja ili da kamerom zabilježe jedinstveni prizor koji se pruža s visokog vagona na riječkom kontejnerskom terminalu? I najteže pitanje – kako su pri tome zanemarili mogućnost da postoji opasnost od strujnog udara? Tim više što je prošlo samo sedam dana otkako je 15-godišnjak s Krnjeva na isti način stradao na srednjem kolosijeku željezničke postaje Sušak-Pećine. Kako doznajemo u riječkom KBC-u, dječak je još uvijek u vrlo lošem stanju jer ima na tijelu velike opekline i liječnici i dalje sve poduzimaju da mu spase život.


Dječak je, podsjetimo, u petak, 30. prosinca prošle godine, u večernjim satima pronađen na kolosijeku. U prvim trenucima još je bio pri svijesti, a onda mu se zdravstveno stanje počelo rapidno pogoršavati. Tijekom očevida, obzirom na vrstu ozljeda, isključena je vrlo brzo mogućnost da ga je udario vlak. Nakon očevida, policija je priopćila da se maloljenik u jednom trenutku popeo na teretni vagon i došao u nedozvoljeni prostor između vagona i električne mreže. Udarila ga je struja, uslijed čega je odbačen na pružni kamen pored vagona.