Nekulturni ispad

Prostakluk bez kazne: Evo zašto Mamić neće odgovarati zbog ispada prema zamjeniku ravnateljice USKOK-a

Fiore Vežnaver

Ispad Zdravka Mamića ne goni se po službenoj dužnosti  / snimio D. LOVROVIĆ

Ispad Zdravka Mamića ne goni se po službenoj dužnosti / snimio D. LOVROVIĆ

Može se tumačiti i da je Mamićev ispad bio tek na razini bezobraštine, nedostatka kulture i kućnog odgoja



 Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković, prema kojem je Zdravko Mamić u ponedjeljak na hodniku osječkog suda bio vrlo bezobrazan, trebao bi sam podnijeti privatnu tužbu sudu ako smatra da ga je Mamić uvrijedio jer se ne radi o kaznenom djelu što se goni po službenoj dužnosti. Sve to, pod uvjetom da je Mamić zaista izrekao i zadržao se »samo« na onom što je objavljeno u medijima, a po onom što je objavljeno, prijetnji nije bilo. Osim toga, upitno je može li se ono što je izrekao tužitelju USKOK-a uopće svesti pod neko kazneno djelo jer se sve što je Mamić zborio može tumačiti i na način da, u biti, nije izašao iz okvira u kojem je njegov ispad na razini bezobraštine, nedostatka kulture, pristojnosti i kućnog odgoja.


Suština je to zaključaka nekoliko riječkih odvjetnika od kojih smo jučer zatražili komentar na Mamićev verbalni ispad u ponedjeljak, kada je na hodniku osječkog Županijskog suda eksplozivno reagirao na neformalni razgovor koji su prije suđenja vodili USKOK-ovi tužitelji i predsjednik sudskog vijeća, među ostalim.


– Što se ti smiješ? – nekoliko je puta ljutito upitao Mamić tužitelja Miškovića, na što ga je sudac Darko Krušlin upozorio da se ne smije tako razgovarati i ponašati. – Ne date mi pričati u sudnici pa ću ja od sada komunicirati samo preko novina. Ja vam ne ulazim u sudnicu! Koji se k…c stalno smiješ, čovječe božji! – vikao je Mamić, obraćajući se Miškoviću.




S obzirom da, po medijskim izvješćima, nije bilo prijetnji, tužitelj USKOK-a bi morao podnijeti privatnu tužbu, želi li kakvu sankciju za Mamića ili satisfakciju, a njegova funkcija ovdje nije bitna, tumače nam iz odvjetničkih krugova. Ne radi se o djelu što se goni po službenoj dužnosti, pa ako sam tužitelj USKOK-a ne ustane tužbom, neće se ništa procesuirati.


– Možemo govoriti o tome da je Zdravko Mamić pretjerano reagirao, da to svakako nije bilo pristojno, ali je pitanje koliko je njegov čin nešto što se može svesti pod kazneno djelo počinjeno s namjerom da se nekome povrijedi čast i ugled. Sudeći po onom što je objavljeno u medijima, ako nije bilo prijetnje, mislim da Mamić i nije ušao u kažnjivu zonu – smatra riječki odvjetnik Goran Marjanović. Na istom tragu je i razmišljanje odvjetnika Milenka Škrleca. Obojica ukazuju i da kada bi se, hipotetski, radilo o uvredi, ako je do nje došlo zbog toga što je počinitelj postupao u zaštiti svojih prava i interesa, djelo nije kažnjivo.


Policija može u praksi postupati zbog narušavanja javnog reda i mira, no ovdje se to nije dogodilo, a vrlo je upitno može li se i pod to svesti Mamićev ispad. Sve dosad navedeno odnosi se na situaciju da u verbalnom napadu Zdravka Mamića nije izrečena prijetnja, da će nekako nauditi tužitelju. Po izvješćima medija, toga nije bilo, ali da jest, situacija bi bila drugačija.


– Tada bi se radilo o prijetnji prema službenoj osobi, u vezi s njezinim radom ili položajem. To kazneno djelo goni se po službenoj dužnosti, na prijavu oštećene službene osobe i policija postupa po službenoj dužnosti – objašnjava odvjetnik Milenko Škrlec. Čak i ako bi se dogodilo da službena osoba, recimo neki tužitelj ili sudac, iz nekog razloga ne prijavi slučaj da mu se prijetilo nekim zlom, smrću ili sličnim, a o događaju izađe vijest u novinama, policija je svejedno dužna reagirati i pokrenuti kriminalističko istraživanje.