Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
26. siječnja 2020.
Nestao s "Levanta"

Pronađeno tijelo nestalog poljskog nautičara kod otoka Ugljana

Foto Arhiva NL
Foto Arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 24. lipanj 2018. u 15:28 2018-06-24T15:28:28+02:00

Na charteriranoj jedrilici 'Levant' s koje je prijavljen nestanak Poljskog nautičara nalazilo još 10 članova posade, svi državljani Republike Poljske, uključujući skippera,

UGLJAN Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o rezultatima pomorske potrage za nestalim nautičarem u arhipelagu otoka Ugljana.

Potraga za nestalim nautičarem započela je danas u 08.06 sati, kada su službenici MRCC Rijeka posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Zadar, zaprimili poziv skipera jedrilice „Levant“, u vlasništvu domaće charter tvrtke, koji je prijavio nestanak jednoga člana posade, T. Z. (rođen 1951. godine), slijedom čega je MRCC Rijeka pokrenula koordiniranu potražno – spasilačku akciju sa Lučkom kapetanijom Zadar i Pomorskom policijom Zadar, a u dogovoru sa Obalnom stražom RH u pripravnost je stavljen i zrakoplov tipa 'Pilatus', u slučaju potrebe za angažiranjem zračne potrage, priopćili su iz Ministarstva mora, pomorstva i infrastrukture.

Na charteriranoj jedrilici 'Levant' s koje je prijavljen nestanak Poljskog nautičara nalazilo još 10 članova posade, svi državljani Republike Poljske, uključujući skippera, koji su u okviru očevida i istrage koje provode službenici Zadarske kapetanije i Policijske uprava Zadarske, zadržani na zatečenoj poziciji, uvala Muline na otoku Ugljanu. Prema izjavama članova posade, nestanak njihovoga člana primijetili su jutros u 07.00 sati.

Nedugo nakon početka traganja, u 10.27 sati u MRCC Rijeka zaprimljena je obavijest očevidca, S.L., državljanin Republike Hrvatske, koji je iz vlastite brodice uočio plutajuće tijelo u moru oko 1 nautičku milju sjeverno od mjesta Sušica, na otoku Ugljanu, kamo su odmah upućeni službenici LK Zadar i Pomorske policije Zadar.

Tijelo je po izvlačenju na palubu spasilačke brodice Zadarske kapetanije prevezeno u mjesto Ugljan i predano u daljnje postupanje službenicima Pomorske policije Zadar, nakon čega je u 12.57 sati OKC MUP Zadarske županije obavijestio MRCC Rijeka da je potvrđen identitet i da tijelo, nažalost, pripada Poljskom državljaninu za kojim se tragalo.

Sva daljnja istražna postupanja o uzrocima smrtnoga stradavanja Poljskog nautičara te informiranje javnosti u ovom slučaju, u nadležnosti su Policijske uprave Zadarske.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu